Třídy RS na Nechranicích

Eva Skořepová | 28.07.2020

Dva pohárové závody a soustředění uprostřed – takový byl RS týden od 18. do 26. července na Nechranicích. Byla to skvělá akce, měla velké ohlasy u všech účastníků i rodičů mladých závodníků. 



 
 
Nechranický skluz

 

V termínu 18.–19. 7. se jel první pohárový závod Nechranický skluz za silné účasti 26 posádek třídy RS Feva. K nim se na vodě ještě přidaly lodní třídy RS 500 a RS Aero. Díky nestabilnímu větru se ale podařilo celkem odjet pouze tři rozjížďky během dvou dní.  V sobotu byly lodě na vodě do pozdního odpoledne, až teprve v podvečer se závodilo. V neděli se jen čekalo na vítr.
 


Výsledky:

 

Třída RS Feva (26 lodí)
1. Ondřej Baštář – Petr Pelnář (Lokomotiva Plzeň)
2. Bořek Borkovec (ČYK) – Josef Hanton (Lokomotiva Plzeň)
3. Vojtěch Janáček – Albert Schwanzer (LS Brno)
 

 


Třída RS 500 (15 lodí)
1. Jakub Dobrý (Lokomotiva Plzeň) – Veronika Cibulková (JK Plzeň)
2. Eva Matoušková (YC Neratovice) – Michaela Mertlová (YC Regent)
3. Richard Bartoš – Lucie Svobodová (YC Lískovec)
 
Třída RS Aero (6 lodí)
1. Petr Bryx (Bohemia Poděbrady)
2. Jiří Michalčín (YC CERE)
3. Jiří Kuthan (YC Lískovec)
 


Soustředění

 

Následovalo soustředění pro třídy RS Feva a RS 500 (pondělí a úterý v rámci semináře ČSJ, středa–pátek pořádané asociací RS). Soustředění vedl Milan Hájek ve spolupráci s trenéry Janem Richterem, Mírou Horákem, Lukášem Dlouhým a Robertem Kábou. Účastnilo se jej 29 posádek třídy RS Feva (58 účastníků) a šest posádek třídy RS 500 (12 závodníků). Panovalo krásné slunečné počasí, pravidelně každé odpoledne přicházel vítr a zesiloval až na 5 m/s a vydržel až do večera. Hlavním a stěžejním tématem soustředění byla technika startů.  
 


Každé dopoledne se Milan Hájek věnoval přednáškám k tématům starty, taktika závodu, trim a tunning lodě RS Feva. Jedno dopoledne bylo také věnováno základům fyzické přípravy a ukázkám kompenzačních cvičení. Velký zájem i z řad posádek RS 500 a přítomných rodičů vzbudila skvělá přednáška vodního záchranáře Jana Sedláčka, který předvedl i praktické ukázky záchrany nejen na břehu, ale i na vodě. Účastníci si mohli vyzkoušet na figurínách masáž srdce, umělé dýchání a práci s defibrilátorem. Čekání na vítr zaplnily míčové sportovní soutěže a závody na paddleboardech. Velký ohlas měla znalostní soutěž s jachtařskou tematikou a překvapením na závěr. 
 


Každé odpoledne dobrý a stabilní vítr umožnil pěti tréninkovým skupinám absolvovat na vodě předem trenéry pečlivě připravený náročný program. Tradičně skvělá parta mladých jachtařů a trenérů mezi sebe přivítala nováčky, kteří každý rok pravidelně rozšiřují řady lodní třídy RS Feva a pro které bylo soustředění velkým přínosem. „Rozšířili tak naši bezva partu RS Feva. Jsme prostě skvělí a víme jak na to!“ (toto je heslo lodní třídy RS Feva). 


 
Nechranice Woche

 

A konečně závěrečný víkend 25.–26. 7. byl na programu druhý pohárový závod Nechranice Woche za krásné účasti 25 posádek třídy RS Feva. Tentokrát závodily ještě třídy RS 500, RS 700 a 29er. V nestabilnímu větru do 5 m/s se podařilo i díky skvělé práci rozhodčích odjet čtyři rozjížďky. Skify tříd 29er a RS700 ve slabém větru odjely pouze jednu rozjížďku, pohárový závod tak není platný.
Jitka Richterová, sekretářka třídy RS Feva 
 


Výsledky:

 

Třída RS Feva (25 lodí)
1. Ondřej Baštář – Petr Pelnář (Lokomotiva Plzeň)
2. Bořek Borkovec (ČYK) – Josef Hanton (Lokomotiva Plzeň)
3. Adéla Pešková – Kristýna Křenková (LS Brno)
 
Třída RS 500 (15 lodí)
1. Jakub Dobrý (Lokomotiva Plzeň) – Veronika Cibulková (JK Plzeň)
2. Eva Matoušková (YC Neratovice) – Michaela Mertlová (YC Regent)
3. Patrik Škvařil – Jan Buchta (LS Brno)
 

Starší články z kategorie Závody

Již tradiční mistrovství České republiky ve windsurfingu proběhlo v týdnu od 20. července v ch...

Druhý letošní závod Českého poháru dětské lodní třídy Optimist se odjel o víkendu 18. a 19. če...

Na Velkém Dářku se o víkendu 11.–12. 7. odjel závod Českého poháru třídy Laser 4.7 a regionáln...

Ve dnech 4. - 7. července se na Máchově jezeře uskutečnilo mezinárodní mistrovství ČR ve třídě...

O prodlouženém víkendu 4.–6. 7. se v Černé Pošumaví konalo mistrovství České republiky dvoupos...

Zobrazit všechny články


nahoru