Trenér Petr Topiarz vstoupil do síně slávy

Eva Skořepová | 09.05.2022

Petr Topiarz vstoupil v neděli 8. května do Síně slávy na akci Českého olympijského výboru a trenérské akademie TRENÉR ROKU 2021.



 
Petr Topiarz byl trenérem v TJ Tatran Praha společně s Václavem Drbohlavem, jenž byl do síně slávy uveden před dvěma lety In memoriam. Petr Topiarz se narodil 19. 5. 1942 a kromě trénování sám také závodil na olympijské plachetnici třídy Finn. Jeho rukama prošla celá řada úspěšných závodníků – Veronika Kozelská Fenclová (účastnice OH 2012 v Londýně a OH 2016 v Riu de Janeiro), Radka Dobnerová (účastnice OH 1992 v Barceloně), Tomáš Musil (kampaň na olympijské třídě 470), Lukáš Neumann (OH kampaň na 49eru), Martin Kubový (úspěšný reprezentant lodní třídy Fireball)…

 

 

Měl skvělé organizační schopnosti, i v osmdesátých letech se jeho svěřenci zúčastňovali mezinárodních závodů, a to i v západních zemích, dokázal také přivézt ten nejlepší možný jachtařský materiál ze zahraničí. 

 


 
Kromě Petra Topiarze byli do Síně slávy uvedeni atletický kouč Rudolf Černý, který trénoval také Barboru Špotákovou, Svatopluk Žáček, který byl u olympijského stříbra Rudolfa Kraje v Sydney 2000 i dvou bronzových medailí Lukáše Konečného ze světových šampionátů 1997 a 1999, a in memoriam ragbyový trenér Zdeněk Sláma. Od roku 2012 vstoupilo do trenérské Síně slávy 80 členů z 29 sportů.

 


 
Ocenění Trenér roku v anketě ČOV a trenérské akademie po dvou letech znovu získali Petr Lacina, kouč dvojnásobného olympijského šampiona v judu Lukáše Krpálka, a trenér basketbalistů Česka Ronen Ginzburg. Nominován byl i Milan Hájek, trenér našeho úspěšného juniorského windsurfingového týmu, který vloni získal zlato a dvě stříbra z mistrovství světa.

 


 
Trenérem objevitelem se tentokrát stal někdejší hokejový mistr světa a dědeček trojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké Jan Klapáč. Tato kategorie se vyhlašuje od roku 2013 a vyhledává první trenéry aktuálních osobností českého sportu.
 
Vyhlášení se netradičně uskutečnilo na závěr představení Ucpanej systém v Dejvickém divadle. Ceny všem oceněným předávali herci na pódiu Dejvického divadla.
 
 
 
 

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

S lítostí oznamujme, že nás navždy opustil Ing. Jiří Plšek, dlouholetý...

Prioritou A...

Informace pro rozhodčí a pořadatele závodů: pro zpracování výsledků závodů a export výsledků s...

Na začátku března se konal seminář je určen pro všechny trenéry a zástupce jachtařských klubů,...

Omlouváme se všem vlastníkům tištěných Závodních pravidel jachtingu, že se nám do tisku vloudi...

Zobrazit všechny články


nahoru