Test Event v Haagu začali kiteboardisté

Eva Skořepová | 22.08.2022

Za rok se v Haagu pojede mistrovství světa olympijských tříd, které bude zároveň první kvalifikační regatou na olympiádu 2024 v Paříži, respektive pro jachting v Marseille. Během srpna a září se v Haagu pojedou postupně Test Events pro jednotlivé třídy. Formula kite měla svou testovací regatu od 19. do 21. 8. 


 

Závodu se zúčastnilo 23 žen z 15 zemí a 33 mužů z 22 zemí. Česko reprezentovali Vojtěch Koška, Monika Žižlavská a Dominika Braunová (všichni TJ Sailing Pálava), trenérem byl Ivan Doronin, řidičem motoráku Honza Koška. Bohužel pro úraz na poslední chvíli účast zrušil Jindra Houštěk z YC CERE. Na místě byli již před závodem a od 12. do 18. srpna pilně trénovali.

 

 

"Kite Club Jumpteam Scheveningen se o nás staral skvěle, bohužel díky současně probíhajícím dovoleným a prázdninám byl Haag i pláže plné lidí, což nám přineslo trochu logistických nesnází (většinou se nám dařilo zaparkovat až v přístavu a pak na pláž a zpět bylo nutné dojíždět 2,5 km na kole, také ubytování se nám nepodařilo sehnat v blízkosti pláže či přístavu, a tak jsme museli auty dojíždět cca 20 minut tam a pak zpět, každý den přes téměř celý Haag). Ale i tak jsme rádi, že jsme si mohli zatrénovat s většinou závodníků světové špičky a ochutnat vody, na kterých doufáme, že se za rok pokusíme o nominaci na olympiádu,“ hodnotí akci Monika Žižlavská.

 

 

„Na vítr jsme si sice museli některé dny počkat až do 18. hodiny, ale ve finále jsme měli štěstí, trénovali jsme na vodě 9 dní z deseti, vždy cca 1 až 2 hodiny, většinou ve slabším větru a menších či středních vlnách. A slabý vítr, vlny a mořské proudy jsou přesně ta naše středoevropská slabina, kterou je potřeba trénovat. Celkem se nám podařilo natrénovat 400–450 km na vodě a přidali jsme i kondiční trénink na kole (celkem 150–200 km). Myslím, že jsme nasbírali další cenné zkušenosti a k tréninku využili maximum možného času na vodě,“ dodala.

 

A jak dopadli naši závodníci v závodě? Vojta Koška skončil na 21. místě, Monika Žižlavská byla devatenáctá a Dominika Braunová také na 21. místě.

 

Kompletní výsledky ZDE
 

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V úterý 16. 8. skončilo Mistrovství Německa mládežnických lodních tříd, kde měla Česká republi...

V rámci RS Games se v anglickém olympijském přístavu Portland jelo mistrovství světa třídy RS5...

V sobotu 6. srpna skončilo Mistrovství Evropy třídy Optimist v dánském Sønderborgu. Start...

Od pondělka 1. 8. do čtvrtka 4. 8. se jela základní část iQFoiL Youth & Junior Games na La...

Dnes naši mladí závodníci odjeli první dvě rozjížďky na Mistrovství Evropy lodní třídy Optimis...

Zobrazit všechny články


nahoru