Stříbro a bronz do České republiky!

Dana Dvořáková | 02.10.2013

Mimořádný úspěch zaznamenaly Češky na MS ve windsurfingu (RAC), které se uskutečnilo začátkem září na vodní nádrži Nové Mlýny
Jana Slívová (JK Nechranice) získala po napínavém souboji do poslední rozjížďky, stříbro a její kolegyně Martina Hrubá (Lokomotiva Cheb) bronz.
Slunečné počasí, ideální větrné podmínky, připravený areál YC Dyje Břeclav a více jak 35 členů organizačního týmu, to vše očekávalo na konci měsíci srpna účastníky 34. ročníku Mistrovství světa ve windsurfingu. Ti se na jezero pod Pálavou začali sjíždět již od středy 28. 8. 2013 protože MS předcházelo otevřené MČR, které mnozí zahraniční účastníci využili pro trénink a seznámení se s podmínkami Novomlýnských nádrží.
Již na registraci závodníků, která byla zahájena v neděli 1. 9. bylo pořadatelům jasné, že účast bude nad očekávání – a jak se ukázalo, byla zcela mimořádná – 110 závodníků z 18-ti zemí světa.
Na slavnostním zahájení, které proběhlo v pondělí 2. 9. 2013 u nově vybudovaného vlajkového stožáru YC Dyje Břeclav bylo vytaženo osmnáct vlajek těchto zúčastněných zemí: Argentiny, Austrálie, Česká republiky, Dánska, Finska, Francie, Lotyšska, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Slovenska, Spojených států, Španělska, Švýcarska a Velká Británie. Mistrovství světa bylo oficiálně zahájeno hymnou České republiky a slovy ředitele závodu Marka Rašky (prezident ČWA), předsedy pořádající klubu YC Dyje Břeclav Jiřího Krabičky a garanta světové federace Ceriho Williamse.
Každý závodní den (3. - 6. 9. 2013) byl zahájen briefingem závodníků s hlavním rozhodčím Janem Blahoňovským (TJ LS Brno) a jeho týmem. Závodníci tak měli přesné informace o plánu každého dne, aktuálních povětrnostních podmínkách i celodenním programu, který je čeká. Systém závodu byl dlouhodobě, v podstatě až do posledního dne před zahájením závodu, řešen na mezinárodní a diplomatické úrovni. Nutno říci, že dokonale připravená argumentace hlavního rozhodčího podpořena zejména českými závodníky, nakonec přesvědčila garanta mezinárodní federace k tomu, že se pojedou kvalifikační rozjížďky a závodníci při nich budou rozděleni do tří skupin – do žluté a modré skupiny. Všech přihlášených 14 žen pak tvořily skupinu samostatnou.
První závodní den (3. 9.) byl očekáván silný západní vítr s nárazy až okolo 17 m/s. Předpověď se vyplnila, do prvních dvou rozjížděk si závodníci brali menší plachty a méně zkušení nebo závodníci starších kategorií do závodu tento den nenastoupili. Vzhledem k náročným podmínkám byla také posílena hladinová záchranná služba. První rozjížďka byla startována po 11:00. Trať byla na české poměry delší, ale zcela odpovídala síle větru. Rozjížďky trvaly prvním závodníkům kolem 25 minut. Vzhledem k předpovědi na další dny tak závodní komise rozhodla o odjetí čtyř rozjížděk za tento den – a jak se později ukázalo, bylo to rozhodnutí velmi správné. Výsledky po prvním dnu nepřineslo mezi windsurfery žádné mimořádné překvapení, vedl slovenský reprezentant Patrik Pollak. Potěšením byla výsledková listina žen, kde první a druhé místo obsadily české závodnice.
Další dny (4. a 5. 9.) se však předpověď počasí také dokonale vyplnila. Po předchozích větrných dnech nastal klid. Střed tlakové výše visel přímo nad Českou republikou a nehnul se takřka ani lísteček. Obloha byla zpočátku zatažená a později mraky mizely a vyjasňovalo se a také se příjemně oteplilo. Někteří závodníci brali alespoň prví den toto počasí s povděkem a využívali volné chvíle k relaxaci po fyzicky náročném předchozím dnu. Nastal čas, který vyplnili zajímavými doprovodnými programy pořadatelé a partneři Mistrovství světa. Ve středu odpoledne ve skvělé atmosféře proběhly závody na paddleboardech, které připravili partneři z Paddleboardshop.cz. Účastníci MS, jejich doprovod i diváci si také po celou dobu mohli paddleboardy vyzkoušet – počasí s hladinou bez jediné vlnky a poryvu bylo ideální. Bohužel, tyto podmínky panovali i další den. Závodní komise pravidelně vyjížděla na vodu, sledovala drobné změny síly a směru větru – podmínky odpovídající vrcholovému závodu však neodpovídaly. A tak na řadu přišly další doprovodné programy – tentokrát závod na lezecké stěně společnosti ISOLINE a atraktivní prezentace JETSurf. Závodníkům své umění na této novince předvedl motocyklový závodník Jakub Kornefeil. Čtvrteční den byl ukončen bohatým barbecue v podání zástupců českých windsurferů a masem od společnosti Chodura. Následoval společenský večer, kde se předávali ceny od partnerů MS, mezi něž patřily např. obal na prkno firmy König, paddleboard od Paddleboardshop.cz a JETSurf firmy MSR Engines. Všechny tyto aktivity byly závodníky velmi vítány…ale co naplat…mistrovství světa potřebuje hlavně vítr…
V pátek 6. 9. se závodníci konečně dočkali a čekal je poslední kvalifikační den MS před rozdělením na zlatou a stříbrnou skupinu. Foukal východní vítr o síle do 3-5 m/s. Zcela jiné podmínky oproti prvnímu závodnímu dni mnohem více vyhovovali techničtějším a lehčím závodníkům. Na řadu přišla taktika, strategie a také – pumping. Odjety byly dvě rozjížďky nonstop a po odpolední třetí rozjížďce bylo jasno, kdo v jaké skupině bude závodit ve finále. Pro české závodníky to stále vypadalo velmi dobře. Jana a Martina hlídaly první a druhou pozici v kategorii žen, Petr Kučera jr. byl těsně pod třetí příčkou. Páteční večer všichni lehce poladili formu při zpěvu a tanci se surfařskou kapelou La Sklerosa.
Finálový den Mistrovství světa se i přes stále slábnoucí vítr vydařil. Od prvního kola první rozjížďky finálového dne začal napínavý souboj o titul mistra světa mezi favority – Patrikem Pollakem ze Slovenska, Maksymiliamem Wojcikem z Polska a Louisem Morrisem z Velké Británie. Napjatě byl očekáván souboj ve skupině žen, kde si do dnešního dne držely první dvě příčky reprezentantky České republiky Jana Slívová a Martina Hrubá, v těsném závěsu s Lotyškou Vitou Matis. Proměnlivý vítr o síle do 5 m/s umožnil pořadatelům uskutečnit celkem tři rozjížďky. Celkem tak bylo ujeto 10 regulérních rozjížděk MS a dle pravidel se jedna (nejméně vydařená) rozjížďka závodníkům nezapočítala do konečného pořadí. Na slavnostním ceremoniálu, který proběhl v areálu YC Dyje Břeclav od 19:00 hod. byly z rukou ředitele závodu Marka Rašky a hlavního rozhodčího Jana Blahoňovského rozděleny 2 tituly mistrů světa v absolutním pořadí muži a ženy. Dále byly odměněny závodníci ve věkových kategoriích grandmaster ženy, master muži (35-45 let), grandmaster muži (45-55 let) veteran muži (55 a více let), vítězové v kategorii lehká váha (do 78 kg) a těžká váha (nad 82 kg). Další tři mimořádné ceny byly uděleny nejmladšímu a nejstaršímu účastníkovi MS a vítězi stříbrné skupiny. Z titulů mistrů světa v absolutním pořadí se tak nakonec radoval Polák Maksymiliam Wojcik. Těsně pod stupni vítězů, na šestém místě v absolutním pořadí skončil nejlepší český reprezentant Petr Kučera jr. (TJ Rapid Brno) Ženská kategorie udělala české výpravě velkou radost. Stříbro vybojovala Jana Slívová (Jachtklub Nechranice), které ke zlatu chybělo jen málo-snad jen trochu pověstného sportovního štěstí. Trofej pro třetí místo si převzala Martina Hrubá (Loko Cheb).
Dle vyjádření zahraničních závodníků, členů mezinárodní protestní komise a garanta mezinárodní federace bylo MS organizačně velmi vydařené a to jak po závodní tak po společenské stránce. Představitelé ČWA, pořadatelské agentury Rubio s.r.o. a pořadatelského klubu YC Dyje Břeclav tak mohou být s více jak roční prací na přípravách a organizaci více jak spokojeni. Dokázali, že i jezero v srdci Evropy dokáže při troše štěstí (na vítr) a s kvalitním organizačním týmem vytvořit důstojné a odpovídající podmínky pro pořádání akce světového významu.
Zvláštní poděkování pořadatele patří p. Miroslavu Kovářovi (správce YC Dyje Břeclav) za osobité zpracování a přednes státních hymen pro vítěze MS a pěti mladým dobrovolníkům – Kristýně, Kláře, Martinovi, Láďovi a Vojtovi, kteří se zapojili do organizace MS bez nároku na honorář.
Link na mezinárodní stránky třídy raceboard, kde naleznete článek o MS: http://www.raceboard.org/page0202v01.htm

V příloze dále naleznete konečné výsledky z MS.

Přílohy ke stažení

  results_categories.xls (32K)

Starší články z kategorie Závody

05.10.2013 – 06.10.2013, Lipno - Černá v Pošumaví, YC Mulda

Po čtyřech závodních dnech skončilo ve čtvrtek 26.9. Mezinárodní mistrovství ČR v námořním jachti...

Mezinárodní mistrovství Německa, Mezinárodní mistrovství Bavorska 1 x zlato, 3 x bronz

Závod "Regatta Lipno Point IV" (CTL 137018) – 28. - 29. 09. 2013 je z technických důvodů zr...

Závod ČP Kiteboarding IV., CTL 137017 je z technických důvodu zrušen bez náhrady

Zobrazit všechny články


nahoru