STOVKA pluje přes Atlantik

Eva Skořepová | 17.11.2021

Závod Setka Atlantic Challenge 2021 je v plném proudu. Nakonec se ho účastní čtyři amatérsky stavěné plachetnice Setka a česká loď STOVKA Luďka Chovance je mezi nimi.




Závod se koná každé čtyři roky, poprvé se jel v roce 2012, pak 2016. Ročník 2020 byl odložen o rok. Letos závod odstartoval 11. listopadu a po dvou dnech na oceánu čtyři osamělí jachtaři ujeli 183 Nm. Do Santa Cruz de Tenerife jim zbývalo 450 Nm. Vedla loď ALCZENTO s náskokem 33 Nm. Vítr je příznivý a měl by foukat dobrým směrem až do pátku. Podle předpovědi pak dočasně zeslábne. 
 


„Postavil jsem v garáži malou pětimetrovou bytelnou překližkovou loď, se kterou se účastním letošního závodu one-design plachetnic přes Atlantik: Setk Przez Atlantyk. Závod organizuje parta kamarádů kolem polského lodního konstruktéra Janusze Maderského. Jede se sólo, start je v listopadu a závod má dvě etapy: Sagres (Portugalsko) – Tenerife (700 Nm) a Tenerife – Martinique (2 800 Nm),“ vysvětluje Luděk Chovanec.
 


 
Luděk Chovanec začal svou přípravu na tento závod 4. ledna, když mu od Maderského přišly stavební plány. Podobně jako většina účastníků letošního a minulých dvou ročníků si svou loď sám stavěl. Setka v polštině znamená stovka a odkazuje na částku 100 000 zlotých, kterou měl stát první prototyp v roce 1986. Stejně jako všichni ostatní musel vše zaznamenávat v blogu, aby bylo možné monitorovat postup stavby. Za 8 měsíců se mu podařilo postavit trup a olaminovat ho. Následovaly práce na interiéru a společně s několika dalšími jachtaři odlili olověné závaží pro kýl. Také si nechal ušít sadu plachet, hlavní o ploše 10 m2, dvě kosatky 5,3 m2 a malou kosatku 3,5 m2. Během druhé půlky října dokončil instalaci kormidla, stěžně a ráhna a vyzkoušel plachty. Připravil všechna potřebná lana, kladky, šekly a vazáky. Následně byla loď po silnici převezena do Portugalska. V sobotu 30. října byla STOVKA poprvé spuštěna na vodu. A pak už jen přeplavba na start.
 

 

Držte palce, aby Luděk Chovanec se svou STOVKOU úspěšně dopluli do cíle.


Závod můžete sledovat na Windy. Kliknutím na bod vyskočí jméno lodi a čas.

 

 

 
Více info na:
https://www.chovanec.com/wp/projekt-stovka/

https://www.facebook.com/stovkoupresatlantik

 

 

Starší články z kategorie Závody

Jak se již stalo tradicí, české týmy byly na této populární chorvatské regatě opět vidět. Vezo...

Mezinárodní Mistrovství Chorvatska proběhlo v Šibeniku ve dnech 5.–7.  11. a HEBE SAILING TEAM...

Od pátku 5. do neděle 7. listopadu se v Praze na Vltavě jelo mistrovství ČR v team racingu naz...

V posledním říjnovém týdnu dokončil TŘI SESTRY SAILING TEAM na vlastní závodní jachtě DARING S...

V Praze se o víkendu 16.–17. 10. jel tradiční jachtařský závod Primátorský štít, který pořádal...

Zobrazit všechny články


nahoru