SP na Mallorce - 3. místo pro Veroniku Fenclovou

Dana Dvořáková | 10.04.2009

Zpráva ze závodu Princesa Sophia Trophy 2009

Čeští reprezentanti Martin Trčka a Veronika Fenclová odjeli na Mallorku již s měsíčním předstihem, aby zahájili svoji jarní přípravu na vodě v příjemném klimatu středomořského ostrova. Čtyřtýdenní příprava v místě závodu byla znát a oba dva disponovali v úvodu závodu velmi dobrou rychlostí, která byla klíčová v první polovině závodu, kdy foukala velmi stabilní mořská bríza. Veronika i Martin se pohybovali v popředí průběžných výsledků.

V druhé polovině závodu se otočil vítr na severní, což v zálivu před Palmou znamená směrově nestabilní vítr od břehu. Tyto komplikovanější podmínky začali rychle míchat pořadím. Martinovi se již tolik nedařilo, tak jako v první polovině závodu a mírně se propadl na celkové pěkné 25.místo (ze 142 lodí) a nepodařilo se mu kvalifikovat do závěrečné medailové rozjížďky.

Veronice se podařilo i v těchto komplikovaných podmínkách vyvarovat větších chyb a vyrovnanými výsledky a dvěma vyhranýma rozjížďkami se s přehledem kvalifikovala do závěrečné medailové rozjížďky ze 3. místa. Bodové výsledky ze základní části zaručovali nejhůře celkové 4. místo, nicméně stále mohla zaútočit i na první příčku.

V medailové rozjížďce Veronika odstartovala na pravé straně čáry, ale změna zleva znamenala na první značce malou ztrátu na hlavní skupinu a hlavně ztrátu na Chorvatku Tinu Mihelic, která na ni útočila ze 4.místa. Ve druhé stoupačce se však Veronice podařilo propracovat na výhodnější levou stranu a tím se dostala na další značce před Chorvatku a 7. pozici udržela až do cíle. Útok na první místo sice nevyšel, ale výsledek stačil na udržení vynikajícího 3. místa.

Závod Trofeo S.A.R. Princesa Sofia je jedním ze 7 nejprestižnější závodů Světového poháru pořádaném mezinárodní jachtařskou federací ISAF. Ocenění nejlepším závodníkům dnes večer předá první dáma španělského království v paláci v Palmě. Ceremoniálu bude přihlížet i její manžel král Juan Carlos, sám vynikající jachtař.

www.VeronikaFenclova.cz

www.SailFaster.cz

10.4.2009, Jakub Kozelský

Přílohy ke stažení

  veronika1.jpg (337K)
  veronika2.jpg (309K)
  martin_1.jpg (220K)

Starší články z kategorie Závody

Fulcrum Sailing Team se stal celkovým vítězem prvního letošního závodu Europa Cup Sportsboatů na ...

Senior Games 7-12 September 2009, Middelburg, The Netherlands

Uvolněna verze pro rok 2009....

VELKÁ CENA YFA 2008 17. ledna 2009, 11:00 TV Óčko

MČR V TEAM RACE bylo v neděli po 16 hodině slavnostně zakončeno.

Zobrazit všechny články


nahoru