Soustředění mládeže na Máchově jezeře 2017

Eva Skořepová | 28.07.2017

Předposlední červencový týden se na Máchově jezeře uskutečnilo soustředění mládeže za rekordní účasti 35 chlapců a dívek z pěti severočeských klubů.

Počtem mladých jachtařů i vydařeným průběhem připomenulo legendární soustředění 80tých let, na jehož tradici současní trenéři, kteří jej před cca třiceti lety absolvovali, navazují a snaží se v ní pokračovat. Oproti předchozím ročníkům bylo soustředění kromě třídy Optimist určeno i pro navazující třídu Laser 4.7.

 

 

Vzhledem k rozdílné jachtařské úrovni i velkému počtu účastníků byli vytvořeno 5 výkonnostních skupin od absolutních začátečníků po pokročilé závodníky a jedna extra pro třídu Laser. Tomu byl i přizpůsoben tréninkový program. Během 5ti prosluněných dnů se většinou trénovalo na vodě dopoledne i odpoledne, dle větrných možností. Pokrok, především u začínajících optimistů byl evidentní. Na konci každého dne došlo i na slovní a bodové hodnocení jednotlivců svými trenéry.

 

 

Pro zpestření došlo ale i na různé soutěže, jak na vodě, tak na souši. Nechyběla tradiční výprava všech lodí (tedy i těch úplných začátečníků) na Borný za zmrzlinovým pokladem, soutěž v paddle boardingu či časovka v pádlování na Q trojka s kormidelníkem.

 

 

Neplánovanou atrakcí byl také výlov plachty (utopené po tréninku zvrhávání) profesionálním potápěčem a poté předvedení potápěčské výstroje na mole s odborným výkladem. Letos premiérově proběhla poslední večer i stezka odvahy, při které se plnily různé úkoly. Všichni účastníci, které neodradil začínající déšť, je s přehledem splnili a hlavně se v pořádku vrátili do klubu.

 

 

Každý účastník dostal při závěrečném hodnocení pamětní diplom a medaili pro připomenutí zážitků z povedeného soustředění. Na konec přišel bonbónový slejvák, což je asi 5 kilo bonbonů katapultovaných z perseniku nad hlavy účastníků. Na úplný závěr bych chtěl poděkovat všem pořadatelům a trenérům z  Jachtklubu Česká Lípa i VS Duchcov za skvělou práci a JMJ Staré Splavy a YC Doksy za servis a technickou podporu. A také mladým jachtařům za příkladné chování a přístup k tréninku, které naši trenérskou práci usnadnilo a dávalo jí smysl. Věřím, že se s většinou sejdeme i příští rok a do té doby, dobrý vítr do plachet!

 

Starší články z kategorie Závody

Na MSJ Laser 4.7 v Nieuwpoortu nás od 19. do 24. 7. nreprezentovali Víťa Moučka a Lucie Keblová.

Reportáž odvysílaná na ČT Sport dne 26. 7. 2017

Závodu mistrovství Evropy na katamaránu Tornádo se ve dnech 19.-23.7.2017 zúčastnilo 21 posádek z...

V sobotu (poslední den závodu) všichni netrplivě očekávali jugo, na kterém by se mohly dokončit d...

Pátý den již vítr nepřál. Odpoledne se sice zvednul vítr z jihu o síle 8 - 10 uzlů. Ale to nebylo...

Zobrazit všechny články


nahoru