Soustředění ALT E na Liptovské Maře

Dana Dvořáková | 14.07.2006

Příspěvek od Jany Šmídové

Kdo zná Liptovskou Maru jistě dá za pravdu, že je to jedna z nejkrásnějších a zároveň největších vod v nejbližším zahraničí. Obrovskou přehradní nádrž doplňuje scenérie Vysokých a Nízkých Tater, které usměrňují místní proudění a mají svůj podíl na termice.

Na základě loňských zkušeností, kdy byla na Maře trénovat malá skupinka mladých evropářů včele se Sašou Packem, jsme nadšeně kývli na pozvání slovenských jachtařů, konkrétně Mariana Babjaka , uspořádat soustředění na této překrásné vodě.

Na rozdíl od loňského roku, kdy v Tatrách sněžilo a vítr a déšť neznal mezí se letos počasí na začátek prázdnin neskutečně „pochlapilo“ a předvedlo, jak má léto vypadat. Vítr sice nebyl

ten, který vytváří krásné dlouhé vlny a na který jsme se všichni, kdo známe Maru těšili, ale termika nás v podvečer vždy podržela a tak se jezdilo až do večerních hodin minimálně 4 – 5 hodin denně.

Soustředění Evrop se ve dnech 5.- 9.7. účastnilo 6 českých mladých evropářů a stejný počet mladých slovenských evropářských nadějí plus jeden Laser Radiál. Trenérem na lodi byl Radim Čudek a na motoráku Jana Šmídová. Akce probíhala paralelně se soustředěním CTM – Slovenská verze CERE (Centrum Talentované Mládeže) pro lodní třídy Optimist , 420 a 470. Měli jsme komfortně zajištěné ubytování a stravování v místním klubu TJ Fatran a dokonce ranní rozcvičky probíhaly v režii CTM. Pitný režim byl pro děti zajišťován čepovanou kofolou (minerálky závodníci akceptovali pouze na vodě) a při delším večerním tréninku byl na vodu vyslán pojízdný bufet s pizzou a melouny , aby děti ve vývinu nestrádaly. Pro zájemce pak byla organizována večerní návštěva aquaparku „Tatralandia“.

Už první den po příjezdu jsme fascinovali slovenské kolegy našimi bójkami bez kotev, které jsme okoukali v zahraničí a od trenérů naší CERE. Jejich výroba byla v duchu „hurá akce“, no, po pravdě řečeno, veškerý pokrok lidstva je hnán kupředu přirozenou leností a představa tahání kotev z hlubin Mary nás večer před odjezdem vyburcovala k realizaci „ líných plovoucích bójek“.Veškerý vtip je jen v tom, že se dno 5 cm široké novodurové trubky na odpad zaplní zátěží tak, aby ve vodě stála kolmo a opačný konec se reflexně označí, aby byla na vodě vidět. Motorákem rozvezete a rozházíte bójky dle libosti během pár minut – musíte ale počítat s tím, že všechny budou rovnoměrně splouvat, sběr bójek pak probíhá bez zastavení motoráku – super ! Ruce nebolí , žádná lana a kotvy.

Závěr soustředění byl poznamenán bouřkami, ale i tak se podařil uskutečnit závod s pěknými cenami - ručně malovanými krýgly – ty se budou při letošním způsobu léta určitě hodit. Závodníci mezi rozjížďkami byli opět občerstvováni oplatky a melouny z pojízdného bufetu „uja Maroše“.

Je fakt, že i když jsme se Slováky každý jiný stát, tak srdečnost , s jakou jsme byli přijati, se jen tak nevidí. Takže konečné hodnocení: pěkně jsme si zajezdili, bezva parta lidí , rádi tam zase pojedeme na Mistrovství Slovenska ve třídě Evropa 7.- 9.8. , které navazuje na víkendový závod Interpoháru na Oravě 4.- 6.8.

Přijeďte na Mistrovství Slovenska podpořit Evropy na Slovensku – ta voda stojí za to a ti lidé taky !!!

Výsledky závodu: 1. Petra Šmídová

2. Vendula Škráčková

3. Jakub Rozsypal

Jana Šmídová

Starší články z kategorie

22. – 26.9. 2006, Chorvatsko – Biograd na Moru, Bavaria 42 Match Námořní Interpohár...

ALT Evropa s Hasičskou vzájemnou pojišťovnou uzavřela smlouvu na pojištění z odpověnosti v závodn...

Čtvrtek 15. června 2006, ČYK Praha

Oficiální výsledky .....

V termínu 1.7.-3.7.2006 se uskutečnil závod MČR v lodní třídě Létáající holanďan, pořadatelem záv...

Zobrazit všechny články


nahoru