SOUHRN ZE ZPRÁV ÚČASTNÍKŮ OH 2008

Antonín Mrzílek | 01.10.2008

Předkládám krátký souhrn ze zpráv od trenérů a dalších účastníků OH v Quingdao

Vedoucí týmu Tomáš Musil, Karel Bauer

Meteo tým Petr Sklenář

Fyzio Tomáš Klíma

Trenér 470W Ian Warren (GBR)

Trenér Finn Paul Hobson (GBR)

Trenér Laser Tomáš Musil

470W Lenka Šmídová – Lenka Mrzílková

Finn Michael Maier

Laser Martin Trčka

Zahraniční trenéři vyjádřili poděkování nad účastí v ČOT (Český olympijský tým). Překvapila je velká soudržnost týmu a vzájemná spolupráce, na kterou nejsou u velkých týmů zvyklí (dříve AUS a GBR týmy). Všichni zúčastnění nešetřili chválou na sekretariát ČSJ - paní Danu Dvořákovou za rychlé vyřízení všech problémů. Ian nebyl spokojen s nejistotou ohledně počtu akreditací, což ovšem není v kompetenci ČSJ. Taktéž všichni kladně hodnotili práci Karla Bauera na přípravě člunů a akreditací pro meteo tým a fyzio přímo v QD.

Co se týká meteo týmu, tak Bunny (Ian) přikládá Petrovým předpovědím důležitou roli pro cenné 7.místo Lenek. Paul zastává názor, že by mělo RD využívat této podpory i na dalších větších podnicích, klidně i na dálku. Muf píše, že informace o proudech byly většinou přesné, ale že nebyly pro vývoj rozjížděk zásadní.

Vedoucí týmu měl těžkou úlohu, dle ostatních ji zastával velmi zodpovědně a přesně, ovšem všichni se shodují v tom, že nejde úspěšně skloubit práci vedoucího a kouče!

S prací Toma Klímy byli také všichni spokojeni až na malý problém u Lenky Š., kdy došlo k zablokování krční páteře, díky vzájemné neznalosti. Pro další období je nutné, aby fyzioterapeut spolupracoval s týmem daleko dříve než až na hrách.

Práce trenérů – u všech tříd je možno pozorovat nedostatky. Bunny, který spolupracuje s Lenkami dlouhodobě měl problém s koučováním amerického týmu a píše, že by již nikdy nekoučoval na velkých závodech dvě posádky, protože se jim nemůže věnovat na 100%. U kluků byl problém s tím, že nebyli se svými kouči „sehráni“ , protože spolupracovali pouze krátkou dobu.

Všichni trenéři doporučují dlouhodobější spolupráci. Paul radí, že je možné střídat trenéry – odborníky na trim, techniku atd., ale je třeba mít jednoho stálého, který je zároveň i psychologem a posádku zná po této stránce. Dále, že sice znají s Mufem Mika i Martina několik let, ale aby jim mohli na vodě předat maximum, musí s nimi jezdit delší dobu coby koučové. Muf doporučuje spolupráci se sportovním psychologem-profesionálem nejen pro závodníky, ale i trenéry.

Všichni píší o tom, že olympiáda je celkem normální závod, akorát psychická připravenost a pohoda má daleko větší význam na výsledku!! Kdo nezažil, na vlastní kůži, tak neuvěří.

Paul se zmiňuje, že ještě před 15 lety rozhodoval o medailích talent, ale situace se změnila a kromě talentu rozhoduje velké množství peněz. Jde především o trenéry a vývoj materiálu. Píše, že kromě dodaných lodí (Laser) měli všichni dobří na OH nestandardní materiál, tzn. že je třeba spolupracovat s výrobci na vývoji materiálu dostatečně včas. Dalším postřehem je to, že se zdá Paulovi 8 dní mezi příletem a prvním startem málo, protože po přípravě lodí, měření a krátkém tréninku chyběl čas na relaxaci.

Bunnymu se zdá vhodnější objednat sportovní oblečení u jachtařské firmy, protože letošní nebylo úplně vhodné pro náš sport.

Všichni se shodují, že náš tým měl jeden z nejlépe vybavených kontejnerů, což bylo oproti minulým OH velkým přínosem. Kontejner je vybaven, dílnou, klimatizací, pracovním stolem pro meteo tým, odpočívacím koutem. Rozhodně se bude hodit i ve Weymouth, kde je k dispozici (zatím) pouze velká asfaltová plocha.

Výstupy pro další OH období vyplývají z výše uvedeného:

  1. Dlouhodobě spolupracovat s trenéry, fyzioterapeutem a psychologem
  2. Zdokonalit hydromodely o meteo a využívat při dalších významných regatách
  3. Spolupracovat na vývoji materiálu
  4. Zajistit dostatek akreditací na OH včas
  5. Zajistit možnost dlouhodobě trénovat v místě OH (ubytování, kontejner, člun)
  6. Zajistit více finančních prostředků

Zpracoval: Tonda Mrzílek – předseda KVS ČSJ

Zprávy účastníků v příloze

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Viktor Teplý skončil na výborném 4. místě na MEJ Radialů z celkového počtu 185 mladíků.

Po vítězství v medal race se Lenky Šmídová a Mrzílková posunuly na celkové 8. místo a páté z Evro...

Včera reprezentanti společně s Jirkou Maierem a Tondou Mrzílkem naložili kontejner na OH

Po krátkém pobytu doma a ve škole se závodníci sešli v Pavlově na čtyřdenní soustředění před Pála...

Členové SCM třídy Evropa ukončili první soustředění na Gardě.

Zobrazit všechny články


nahoru