Slavnostní zahájení již dnes večer

Eva Skořepová | 05.08.2016

Dnes večer začnou olympijské hry v Riu. Na slavnostním zahájení nebudou chybět ani tři čeští jachtaři. Přímý přenos můžete sledovat v České televizi od jedné hodiny ráno našeho času.

Foto Sailing Energy/World Sailing

Český jachting budou v Riu reprezentovat Veronika Kozelská Fenclová ve třídě Laser Radial (9. místo Londýn 2012), Viktor Teplý ve třídě Laser (28. místo Londýn 2012) a Karel Lavický ve třídě RS:X (36. místo Londýn 2012). Všichni si přejí svá umístění z Londýna vylepšit. Držme jim palce, aby se to podařilo!

Foto Sailing Energy/World Sailing

Foto Jakub Kozelský

Největší šanci má Veronika, ale Karel jede naopak z čistou hlavou. Viktorova forma šla nahoru, může jen překvapit. Všichni již mají nafasované lodě, na nichž budou závodit, a každý den testují brazilské moře. Na podmínky si již zvykli, špinavou vodu, o které se všude píše, již ani nevnímají. „Já už to neřeším, sem tam se chytne nějaký igelit na loď,“ ale to jsme zažili i jinde,“ říká Viktor. „Odpadky ve vodě plavou, to je pravda, ale většina závodníků si na situaci zvykla a vlastně o ní už ani nechce mluvit. Nic nám zatím nebylo a doufám, že nebude. Zavedli jsme určitá opatření, snažíme se, aby se voda nedostala do pusy, ale už ani ty striktně nedodržujeme, jako třeba nemít láhev s pitím v lodi,“ přiznává Veronika. „Myslím, že tělo si na podmínky zvykne, dodává.“

Viktor s trenérem a tátou Romanem Teplým v olympijské vesnici

Foto Sailing Energy/World Sailing

Na místo již dorazil také Jan Čutka, trenér Karla Lavického, který se tak může poslední dny před závodem konečně věnovat tréninku naplno. Všem třem dělají větší starosti složité podmínky v kopcovitém zálivu, jak vítr, tak proudy jsou zde nevyzpytatelné, a přestože zde Veronika strávila za poslední rok maximum času, ani to nestačí, aby se v tom dokonale orientovala. Navíc se pojede na pěti okruzích v různých částech zátoky. A každý je úplně jiný, od otevřeného oceánu po jezerní podmínky. „Určitě budou mít výhodu domácí a ti, co zde dlouho trénovali, na druhou stranu je to zde velmi rozmanité, myslím, že vyhraje nejkomplexnější jachtař," předpovídá Jakub Kozelský.

Foto Andre Mirsky

Na zahájení her by všichni naši reprezentanti nechtěli chybět. „Uvidíme ale, jak to bude organizačně. Nebydlíme ve vesnici a dopravovat se tam, a stejně složitě zpátky... Ale chtěla bych,“ říká Veronika.

Start první rozjížďky olympijské regaty čeká všechny tři naše jachtaře 8. srpna.

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Roman Nemec se zúčastnil tréninku Veroniky Kozelské Fenclové a setkal se i s Viktorem Teplým. Ten...

Přijeďte se na Lipno svézt na Melgesu 24 nebo na plachetnicích RS Sailing!

Dnes 18. července 2016 bylo oficiálně potvrzeno, že surfař Karel Lavický, účastník olympiády v Lo...

Tým SCM Laser byl úspěšný na Eurocupech ve Warnemünde a Dziwnóvě.

V dánském Aarhusu se od pondělí 4. do soboty 9. 7. jel Finn Silver Cup, tedy mistrovství světa ol...

Zobrazit všechny články


nahoru