Slavnostní vyhlášení ankety Jachtař roku 2009

Dana Dvořáková | 04.02.2010

3. února 2010, YC CERE Praha

V Jachtklubu CERE v Praze byly včera vyhlášeny výsledky prestižní ankety Českého svazu jachtingu Jachtař roku, tentokrát za rok 2009. O pořadí rozhodli, jako tradičně, delegáti výroční konference ČSJ, kteří v každé ze čtyř kategorii vybírali ze sedmi nominovaných. Partnerem vyhlášení byla společnost Martek Medical, člen skupiny Agel.

Mezi juniory zvítězil vloni devatenáctiletý závodník ve třídě Laser Viktor Teplý z TJ Jachtklub Brno, který získal 108 bodů. Hlasující tak ocenili jeho 12. místo na MS a 11. na ME na Laseru Radial, stříbro z MČR na obou typech Laserů a vítězství v Poháru ČR ve třídě Laser Radial. Druhý v kategorii Junior roku 2009 skončil jednadvacetiletý finnař Tomáš Vika (98 bodů), třetí devatenáctiletý laserista Dan Audy (32 body).

V kategorii Juniorka roku 2009 uspěla nejlépe teprve sedmnáctiletá závodnice Markéta Audyová, rovněž z líhně TJ Jachtklub Brno (114 bodů). Vloni s přehledem kralovala mládežnické třídě Laser 4,7. Získala na této lodi titul mistryně ČR, zvítězila v Poháru ČR, ale potěšila i 12. místem na MS. Navíc si odvezla 10. místo z MS ISAF mládeže ve třídě Laser Radial. Druhé místo obsadila mezi juniorkami posádka Johana Kořanová-Sára Tkadlecová, závodící v tradiční mládežnické třídě Cadet. Získaly 78 bodů. Třetí byla závodnice na plachetnici Evropa Petra Šmídová (24 body).

V „dospělé“ kategorii Muž ankety Jachtař roku 2009 se králem mezi závodníky-muži stal finnař a několikanásobný olympionik Michael Maier z YCR Jachting Roudnice nad Labem. O tom, že nestárne, i ve svých pětačtyřiceti letech dokázal vloni přesvědčit ziskem titulu mistra republiky nejen na Finnu, ale i na Staru. Dále vybojoval 15. místo na MS Finn a 4. na Finn World Master 2009. Druhý ve stejné kategorii skončil mladý, nadějný finnař, který bodoval i mezi juniory, Tomáš Vika (47). Třetí se umístili se shodným počtem bodů – 45 – zkušený jachtař, startující na různých lodích, Milan Hájek a posádka Martin Kubový-Milan Čáp, která vloni vybojovala stříbro na ME ve třídě Fireball.

Mezi ženami nasbírala v anketě ČSJ s přehledem největší počet bodů osmadvacetiletá závodnice z Yacht Clubu Praha 12 Veronika Fenclová. Hlasující tak ocenili její velmi úspěšnou sezónu 2009, kdy se stala mistryní ČR ve třídě Laser Standard i Laser Radial a na Radialu vybojovala 2. a dvakrát 3. místo ve světovém poháru, což jí vyneslo celkově 4. místo v SP této třídy. Druhá Markéta Audyová dostala 65, třetí Johana Kořanová 45 bodů. Zůstaly tak s velkým odstupem za Veronikou Fenclovou, která měla v součtu 130 bodů a stala se tak i absolutní vítězkou ankety Jachtař roku 2009.

První místa v obou „dospělých“ kategoriích tedy rozhodně nepřekvapila. Na dalších místech ovšem došlo doslova k zemětřesení, když se většinou prosadili závodníci o generaci či aspoň půl generace mladší než dosavadní špičky českého jachtingu. Uvidíme, co s výsledky českých jachtařů - a s body v anketě Jachtař roku – udělá návrat Lenky Šmídové na vodu a očekávaný další projekt Davida Křížka, dvou velkých jmen našeho jachtingu z minulých sezón. Ti vloni do pořadí nezasáhli. Šmídová porodila holčičku, Křížek se věnoval přípravě zmíněného projektu. A tak na viděnou za rok!

V. Žmolík, tiskový mluvčí ČSJ

Jachtař roku 2009 – pořadí a body

Muži:

1. Michael Maier (83 bodů)

2. Tomáš Vika (47)

3. Milan Hájek + Martin Kubový a Milan Čáp (45)

Ženy:

1. Veronika Fenclová (130)

2. Markéta Audyová (65)

3. Johana Kořanová (45)

Junioři:

1. Viktor Teplý (108)

2. Tomáš Vika (98)

3. Dan Audy (32)

Juniorky:

1. Markéta Audyová (114)

2. Johana Kořanová a Sára Tkadlecová (78)

3. Petra Šmídová (24)

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

Čtvrtek 21. ledna 2010, YC CERE

(občanského sdružení registrovaného u Ministerstva vnitra ČR pod číslem VSP/1 – 1235/90R) ...

Výzva k podání žádostí o zapůjčení člunů ČSJ pro rok 2010

V příloze naleznete konečné znění návrhu změn stanov ČSJ.

Čtvrtek 17. prosince 2009, YC CERE

Zobrazit všechny články


nahoru