Šilhánkův memoriál - zpráva ze závodu

Dana Dvořáková | 30.06.2009

Velké Dářko, 27.- 28. 6.2009, Pohár ČR LT Evropa a Laser Radial

Velké Dářko je pro mnohé domovskou vodou českého jachtingu – jednak svými charakteristickými západy slunce, kouzlem domovskosti a samozřejmě i typickými rybníkářskými větry. Letošní ročník předprázdninového Šilhánkového memoriálu neměl počasí úplně na jedničku s hvězdičkou, jelikož slunce bylo převážně přemoženo mraky s deštěm a vítr dosahoval maximálně čtyř metrů. Přesto se odjelo celkem šest rozjížděk, což je jen o jednu méně než povolovala litera plachetních směrnic tohoto závodu.

V závodním poli třiceti šesti Evrop se objevilo několik závodníků, kteří se pravidelně neobjevují, třeba Konopes, naopak Vendelín chyběl a možná i záměrně, protože ze síly větru by radost neměl. Ukázala se tak kvalita lehkých holek J, které závodu poměrně suverénně kralovaly, a do svého nitra pustily jen Marečka a Štěpána Sivého, kterýžto ráznými kroky vstupuje do evropářské špičky. Tentokrát pořádně zapocený Marra vyhrál i čtvrtý letošní pohárový závod a putovní trofej ALT Evropa se na štítku roku 2009 rozšíří o jeho jméno. Druhá skončila zrzka Vendula Škráčková a po druhém boku Marečka na stupních vítězů stála Kačenka Šmídová. Dívčí dominanci tohoto závodu doplňovaly Jana Skotnicová, Šárka Landkammerová i Lea Lipenská.

Zklamáním pro závodníka Chlupa byl počet Radiálů. Letošní nejmenší účast čítající 15 loděk je smutná i proto, že závod nekolidoval s žádným významným závodem v zahraničí či regatou Laserů 4.7. Stejně jako v Evropách zvítězil i Viktor Teplý ve všech letošních pohárových závodech, kterých se zúčastnil, což generuje jeho suverénní celkový triumf už před poslední podzimní regatou na Nechranicích. Druhý skončil přesvědčivě David Blatecký a o celkové druhé místo bude bojovat tentokrát se čtvrtým Danem Audym. Ještě větší teploučko na stupních vítězů zajistil třetím místem Ondra Teplý, pro něhož to byl dosavadní nejlepší radiálový výsledek u nás.

Do závěrečného summary náleží tyto parametry závodu: vítězství v závodě i celkovém poháru pro Marečka s Vikim, náčelníkem rodu Evropa byla mimořádnou valnou hromadou zvolena Jana Landkammerová, sauna u potápěčů hřála, hodnocení regaty určitě pozitivní.

O prázdninách u nás společenské závody, pro Evropy soustředění na Liptovské Maře a ve světě vrcholná mistrovství. Přeji všem jen to dobré!

Zdeněk Chlup

Starší články z kategorie Závody

Do německého Kielu vyrazila česká výprava ve složení Daniel Bína a Alexander Sadílek.

Další úspěch na závodech v Itálii pro posádku Fulcrum Sailing Teamu

Lipno, pohárový závod lodních tříd Laser Standard, Laser 4.7 a Evropa 13.-14.6.2009

Začátkem června se každoročně vydávají ti nejlepší jachtaři dvoutrupých katamaránů na největší sv...

Uvízli jste na konci dne v nekonečných protestech a rádi byste anulovali jednu z rozjížděk?...

Zobrazit všechny články


nahoru