RS Games

Eva Skořepová | 07.09.2018

3 týdny závodění, 1300 závodníků, 900 lodí a 30 národů tato čísla a mnohem více, to byl největší anglický závod pro malé plachetnice. Součástí oslav 25 let od založení firmy RS Sailing bylo letos mistrovství světa lodních tříd RS Aero a RS500 a mistrovství Evropy lodních tříd RS Feva a RS700. Ve všech výše uvedených lodních třídách měla Česká republiky zastoupení.


 

Úvodní týden tohoto svátku jachtingu patřil lodní třídě RS Aero kde závodilo 7 českých závodníků v konkurenci 208 plachetnic. Čeští závodníci bojovali ze všech sil, ale na „mořské“ národy prostě nestačili. Nejlepším z Čechů byl Petr Bryx, který obsadil 69 pozici v lodní třídě RS Aero 7.

 

 

 

 

Následující týden závodila lodní třída RS Feva, kterou zde reprezentovalo 8 českých posádek. Počasí bylo v průběhu jejich závodního týdne velmi proměnlivé – závod začal extrémně silným větrem a byl zakončen příjemným větrem o síle 8 uzlů. Závodilo se v mlze, za sluníčka, ale i za deště. Prostě mistrovství Evropy, tak jak má být. A výsledky? Brněnská posádka Víťa Huk s Lukášem Dadákem předvedli to nejlepší a vyrovnanými výsledky si doplachtili pro 22. místo ze 115 lodí.

 

 

 

 

Milan Hájek, který trénoval Fevy předchozí týden jen přeskočil z trenérského člunu do jeho nové plachetnice RS700 a tím začalo mistrovství Evropy lodní třídy RS700. Šampionát byl velmi větrný a poslední den se kvůli velmi silnému větru dokonce vůbec nezávodilo. Milan Hájek, který zde obhajoval evropský titul, po technických potížích a bolestech zad obsadil celkové 4. místo. Český tým zde zastupovalo celkem 5 posádek.

 

 

 

Závěrečným závodem RS Games bylo mistrovství světa lodní třídy RS500, kde závodili 2 české posádky. Naši borci se snažili ze všech sil, ale tentokrát jim to štěstíčko nepřálo. Tak snad příští rok v České republice, která hostí mistrovství světa 2019. Nejlepší českou posádkou byla rodinná posádka Miloš a Adam Buřilovi.

 

Česká výprava měla zastoupení také v mezinárodní JURY, ve které jako její místopředseda působil Václav Brabec.

 

Starší články z kategorie Závody

Po mistrovství Rakouska na Woerthersee ve třídě 2.4mR, kde získal celkové třetí místo, se Alex...

Ve čtvrtek 30. srpna 2018 na Nechranicích začalo Mistrovství České republiky ve třídách Bic Te...

Mistrovství Evropy ve třídě Raceboard se konalo 22. – 26. 8. 2018 v Lotyšsku. Do Sailing Clubu...

Z důvodu nedostatku vody na Nových Mlýnech závod CTL 182160 Moravia Skiff Regatta v termínu 15...

Jachtař David Křížek, který s týmem MASTERLAN úspěšně zakončil na 5. místě letošní profesionál...

Zobrazit všechny články


nahoru