Rekvalifikace na trenéra jachtingu 2. třídy v roce 2022 – závěrečná zpráva

Eva Skořepová | 04.10.2022

V roce 2022 proběhla Rekvalifikace na trenéra jachtingu II. třídy, jenž se skládala z části Vědecký základ sportovního tréninku na FTVS UK Praha, či MUNI v Brně, samostudia z vybraných částí na Jachtařské akademii a Praktických seminářů na Nechranicích.


 

 

Do programu se přihlásilo 15 uchazečů. 13 úspěšně absolvovalo zkoušky z Praktických sportovních úkonů a z toho 4 si dodělávají Vědecký základ sportovního tréninku.

Na oba Praktické semináře jsme vybrali jako figuranty závodníky a závodnice třídy 29er a ILCA a ve druhém semináři se přidaly ještě lodě třídy 49er/FX.

 

 

Na prvním víkendu jsme absolvovali výcvik s pěti 29ery a dvěma ILCAMI, hlavní kouč Jan Čutka rozdělil trenéry na 4 skupiny, na 4 trenérské čluny a zároveň jim přidělil závodníky, které trénovali a koučovali. Program byl nabitý od rána až do cca 23 hodin, po praktickém výcviku na vodě, kdy trenéři koučovali závodníky na vybrané úkony, vždy následoval defriefing na břehu, kde se rozebírala a analyzovala natočená videa. Náplň na vodě byla zaměřena především na vedení tréninků, zlepšení startů, akcelerací a objezdy bójek. Panovaly ideální jachtařské podmínky, vítr mezi 8–10 m/s. Vše bylo doplněno vybranými přednáškami, které se i přes limitující čas, povedlo zrealizovat v plánované míře. Vedení semináře se setkalo s kladnými odezvami od trenérů, tak i od zúčastněných závodníků.

Na druhém semináři, který vedl Jakub Kozelský, se výcvik na vodě zaměřil spíše na koučink při závodě, taktiku při závodě, rozbory z dat z dodaných GPS trackerů a plánování závodní sezony na výkonnostní, či olympijské úrovni. Po kladné odezvě závodníků z prvního víkendu nám přibyly další závodní lodě, tak jsme nakonec trénovali s pěti 29ery, jedním 49erem a jedním 49eremFX (naše reprezentantky Sára a Zosia).

 

 

Opět byly velmi dobré jachtařské podmínky, vítr 10–12 m/s, tréninkové jednotky na vodě byly podle plánu každý den. Nejvíce zde zaujal Jakubův rozbor jednotlivých tracků vybraných závodníků, kde ze stažených dat z GPS trackerů podrobně analyzoval průběh závodní rozjížďky. Velmi poučné jak pro trenéry, tak i pro závodníky.

 

 

Účastníci Rekvalifikace 2022:
 
1)     Burska Iwona
2)     Čížek Daniel
3)     Dobrý Jakub
4)     Dokoupilová Markéta
5)     Filinger Marek
6)     Havelka Pavel
7)     Kafková Petra
8)     Musil Tomáš
9)     Nápravníková Kořánová Johanka
10)  Nejezchleba Jakub – odstoupil
11)  Pourová Barbora – odstoupila
12)  Vaďurová Dominka
13)  Ben Přikryl
14)  Jakub Halouzka
15)  Skřepek Jan
 
Velké poděkování patří především hlavním  koučům Jakubovi Kozelskému, garantovi celého programu a Janu Čutkovi, Dominice Vaďurové za koučování pod vedením Jakuba a výbornou  organizaci závodníků, Johance Kořánové za procházení a úpravu testů, přednášku  a koučování pod vedením Jakuba, Anetě za kompletní organizaci akce, Tomášovi Karasovi za sepsání a kontrolu testů, Tomášovi Musilovi, Janovi Sedláčkovi a Mariánovi Jelínkovi za přednášky,  Markétě Švecové za kontrolu a vypsání nových osvědčení, Radkovi Sünderhaufovi za vkládání materiálů na Jachtařskou akademii a přípravu zkušebních i ostrých testů, Kyrylovi Kalinovovi z Newton Univerzity za dokonalé technické zázemí, Denise Binjošové a mnoha dalším.
 
V Praze dne 21. 9.  2022
Zapsal: Zdeněk Sünderhauf

 

 

 

Zpětné vazby z praktického semináře trenérů II. třídy 

 

 

Dominika Vaďurová:

 

Co jste si ze semináře odnesli, co vás zaujalo případně se líbilo
Moznost sledovat inych trenerov v akcii a pozorovat decka a ich reakcie na ostatnych trenerov. Tiez to bol uplne iny setting na aky su zvyknuti so mnou a bola to prijemna zmena pre ne aj pre mna. Tiez som bola rada, ze si hovoril vela o komunikacii, co je alfa omega a plne s tebou suhlasim. Mam rada poloriadene diskusie s detmi aj trenermi kde kazdy poskytne svoj uhol pohladu. Pri tom sa ucim asi najviac takze za mna by som urobila viac proestoru na toto.
Je skoda, ze sa mi nepodarilo mat viac lodi, ale pri dvojposadkach je to proste dvojnasobny pocet a organizovat nieco s deckami je niekedy sialene, takze sa ospravedlnujem, ze to nebolo uplne asi to, co sme ocakavali.
 
Co pro vás bylo zbytečné, byla ztráta času, nezaujalo
Pre mna bola "zbytocna" prednaska trim. Ale to len preto, ze si myslim, ze je to nieco na co treba vela casu a moze to byt podla mna skvela diskusia a vymena poznatkov. Plne rozumiem ze na to nebol casovy priestor, ale mozno je to nieco, co by mohlo byt do buducna robene inak.
 
Volný komentář vašich postřehů i pocitů (kladných i záporných)
Mne sa velmi pacilo, ked sme prvy den nesli na vodu ale mali sme „diskusiu“. Decka neboli moc zvyknute diskutovat a zdielat nazory a pytat sa, ale uz rok ich prudim a som rada, ze boli schopni komunikovat s vami vsetkymi. Z mojho pohladu bolo pre nich velmi prinosne musiet komunikovat s trenermi na ktorych nie su zvyknuti a pocuvat ine nazory a napady. Musia sa naucit, ze si vyberu to, co im vyhovuje, ale zaroven su ochotni a otvoreni novym ideam. Takze, ak na to bude v dalsich rocnikoch cas, myslim, ze spolocne diskusie su velmi prinosne.
 
Ja velmi rada spoluracujem s inymi trenermi a je jedno co a koho trenuju, pretoze ma obcas vtiahnut back to basics a prinutia ma pozriet sa na veci z uplne ineho pohladu. Takze pre mna bol cely vikend zaujimavy v tom vidiet, ako sa s deckami ostatni rozpravaju, ako robia debriefy a co na nich riesia.
 
S Johy spolupracujem dlhodobo takze jej pristup poznam a tiez by si to zasluzilo podla mna mozno uplne separatne skolenie nielen v ramci trenerskej licencie. 
 
Zaroven pre mna bolo tazke v mojom teame „prinutit“ zvysok aby riadili cvicenia a vsetko oni. Ja by som to ocenila, a mohla by som pozorovat, co kto robi inak. Ale to je len taka interna vsuvka z mojej strany.
 
Inak organizacia bola podla mna uplne v poriadku. Aj ked mozno boli male prestoje atd, decka su na to hlavne vo velkych skupinach zvyknute a toto vobec nebol nejaky extrem.
 
 
Petra Kafková:


Co jste si ze semináře odnesli, co vás zaujalo případně se líbilo
Možnost diskutovat na vodě s dalšími trenéry. Obvykle je člověk na člunu sám, tak se radí tak akorát sám se sebou. Poznání pro mě nové třídy. S 29er se standardně jako jednoposádky nestýkáme. Oprášení si vědomostí o pozici člunů pro natáčení videí + info, kde se to dá dohledat.
 
Co pro vás bylo zbytečné, byla ztráta času, nezaujalo
Asi domácí úkol. Spíše bych preferovala se zaměřit na třídu, kterou normálně trénuji. Mám pocit, že to nebude mít další využití, ale beru to jako nutné zlo :).
 
Volný komentář vašich postřehů i pocitů (kladných i záporných)
Velmi nabitý víkend se skvěle zvládnutou organizací. Moc děkuji, mělo to smysl.
 
 
Benjamín Přikryl:


Co jste si ze semináře odnesli, co vás zaujalo případně se líbilo

Ze semináře jsem si odnesl zkušenosti v podobě nových cvičení, zaměřených především na starty. Zajímavé poznatky jsem si odnesl i z přednášky pana Jelínka.

 

Co pro vás bylo zbytečné, byla ztráta času, nezaujalo

Na formě semináře jsem neshledal žádné vady, jediné co mě mrzelo, bylo druhý týden a to nemoc a nepřítomnost Jakuba Kozelského.

 

Volný komentář vašich postřehů i pocitů (kladných i záporných)

Za celou organizaci Vám všem moc děkuji.
 

Jakub Halouzka:

 

Co jste si ze semináře odnesli, co vás zaujalo případně se líbilo
Jinak díky moc za trenérský seminář. Nejvíce se mi líbilo asi to, že jsme si mohli vyzkoušet pod Tvým dohledem vést briefing a také sledovat jak jej vedou ostatní. Zajímavé bylo sledovat mírně odlišný přístup jednotlivých účastníků (čeho si více či méně všímali a na co kladli důraz, jak podávali informace směrem k závodníkům apod.)


Co pro vás bylo zbytečné, byla ztráta času, nezaujalo

Zároveň nemůžu říct, že by v průběhu semináře bylo něco, co by mi přišlo jako zbytečné či ztráta času. Všechno bylo za mě přínosné a obohacující. Snad mě napadá jen to, že jsme mohli být v pátek ještě o něco více flexibilnější a dostat se i přes bouřku na vodu (vyjet dřív, či ihned po). Osobně mě to ale nemrzí, s Lasery jsme se na vodu dostali. Škoda že tu možnost neměli i ostatní (ale je to fakt je taková maličkost, jinak toho bylo fakt hodně). 

 

Volný komentář vašich postřehů i pocitů (kladných i záporných)
Každopádně díky moc. Nikdy bych nevěřil, že za pouhý víkend toho tolik stihneme.  
 
 
Jakub Dobrý:


Co jste si ze semináře odnesli, co vás zaujalo případně se líbilo
Nejvíce se mi líbilo zkusit si dvoufázový trénink na vodě a různá cvičení, která jsem do té doby neviděl, ale líbí se mi (například ten touch bójek). Poté jsem nevěděl o cvičeních na jachtařské akademii, takže to je taky super zdroj. 
 
Co pro vás bylo zbytečné, byla ztráta času, nezaujalo
Debfriefingy zabraly zbytečně moc času a závodníci sami ztráceli hodně pozornost. Myslím si, že udělat krátký ale výstižný debrief je taky důležitý.
 
Volný komentář vašich postřehů i pocitů (kladných i záporných)
Hodně vyčerpávající víkend (byl jsem opravdu unavený), ale je skvělý, že jsme stihli hodně věcí procvičit, vyzkoušet. Po tom víkendu už bych si i troufnul nějaké soustředění pro pokročilejší závodníky i zorganizovat a to beru jako hodně velký pokrok pro mě.
 
 
Daniel Čížek:


Ze školení jsem si odnesl rozšířený pohled na způsoby trénování mládeže, jak na vodě, tak i na břehu. Celková nálož informací byla veliká, hlavně od Johanky ohledně fyzické přípravy, které si musím ještě zpracovat.

 

Negativa.

Oceňuji snahu Honzy Čutka připravit pestrý trénink na vodě, ale myslím si, že některé tréninkové lekce již byly překombinované. Z mého pohledu se jednalo o poslední akci v neděli, kdy měli startovat lodě podle jejich výkonnosti. Na některých posádkách bylo znát již mírné rozrušení z toho, jak se vše mění a plán vytváří přímo na vodě. Působilo to na mě dojmem, že na posádky lodí to už bylo moc informací pro některé nejasné, a proto došlo i menším zmatkům, nicméně se s tím mladí jachtaři poprali velmi bravurně. To že bylo již hodně tréninkových jednotek na mladé jachtaře jsem usuzoval i s jejich reakcí, kdy bylo třeba dělat celkové souhrny a jednotlivé tréninkové jednotky znovu pro všechny opakovat na vodě. 3 tréninkové jednotky jsou podle mého názoru dostačující.


Osobně se na to dívám, že pokud zařadíme do tréninku více tréninkových prvků např: 4 mělo by se jednat o jednoduché prvky. Pokud se rozhodneme pro 1 složitější tréninkový prvek opakoval bych ho vícekrát, protože bude třeba jeho určité doladění. V tomto případě bych zvolil např: pouze 2 max. 3 tréninkové prvky.

 

Pozitiva
Osobně jsem ocenil způsob komunikace, jakým Honza předával informace o tréninkových lekcích mladým jachtařům. Přínosem bylo také vidět, jakým způsobem komunikují s jachtaři i jiní trenéři a vyzdvihnu především Dominiku. Při jejím vedení jachtařů pomocí píšťalky jsem si hned vzpomněl na hodiny tělocviku. Dávám palec nahoru 😊
Zmíním i stravování, které bylo výborné.
 
Markéta Dokoupilová:


Co jste si ze semináře odnesli, co vás zaujalo případně se líbilo

Líbila se mi spolupráce s ostatními trenéry – vidět jejich  přístup, komunikace se závodníky, postřehy, někdo řeší hodně techniku, někdo taktiku, někdo  detaily, někdo se zaměřuje na celek.
Bylo pro mě velmi zajímavé seznámit se podrobněji  s třídou 29er. Práce se staršími dětmi, s jejich přístupem ke sportu, jaké mají možnosti tréninku, výběr posádky, jejich očekávání.
 
Co pro vás bylo zbytečné, byla ztráta času, nezaujalo
Vše ok.
 
Volný komentář vašich postřehů i pocitů (kladných i záporných)
Celkově byl koncept super, spousta nových podmětů, využil se každý okamžik. Naprosto vyčerpávající. Líbila by se mi třeba i možnost využít někde celý týden soustředění se zkušeným trenérem a něco se naučit.

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Na Lipně v srpnu v kempu Jestřábí I. proběhlo tradiční soustředění Českého Yacht Klubu pod ved...

Český svaz jachtingu na jaře začal vydávat Newsletter. Dozvíte se v něm, co je nového ve světě...

Podívejte se na 3. díl World Sailing Show. Přibližně 20minutový sestřih toho nejzajímavějšího,...

Trenéři, kteří mají zájem o podzimní kurz na trenéra 2. třídy (aktuální termín pro licenci ...

Ve čtvrtek dne 2. června zemřel ve věku 84 let Karel Hrubý, člen Jachtklubu Brno.

Zobrazit všechny články


nahoru