Průběžné zprávy z MS Cadetů, Balatonfured, Maďarsko

Dana Dvořáková | 25.07.2006

Od 20. července 2006 tráví české posádky lodní třídy Cadet na Balatonu, kde se v Maďarském městečku Balatonfured koná Mistrovství světa lodní třídy Cadet a doprovodná "Promotional" regata

Na akci přijelo celkem 12 posádek z YC Neratovice, LS Brno, ČYK a Jatchtklubu Brno. Od čtvrtka do soboty věnovali čeští závodníci přípravě.

Ve čtvrtek se většina závodníků ubytovala ráno bezprostředně po příjezdu na privátech, které zajistili Hilda a Karel Šínovi. Odpolední trénínk musel být vzhledem k nepříznivé povětrnostní situaci pozměněn na technickou a teoretickou přípravu na břehu.

Páteční počasí se podobalo tomu čtvrtečnímu - vysoké teploty a slabý až žádný termický vítr. Na vodu jsme vypluli pouze na slabou hodinku. Naštěstí na nás páteční odpoledne vyšlo měření, takže prostoje nebyly zas tak velké. Posádky v Mistrovské skupině dokreslovaly čísla na spinakry, jinak se žádné větší problémy s proměřováním nekonaly.

V sobotu už bylo s počasím o něco veselejší, příchozí bouřka nasávala příjemný vítr o rychlosti až kolem pěti metrů za sekundu. S němci jsme potrénovali starty a krátké rozjížďky se stejnou tratí, jaká byla plánována na nadcházející závod. Slavnostní zahájení závodu organizátoři pojali pomézně, jak je na cadetských mistrostvích zvykem.

Na nedělní odpoledne byla naplánována cvičná rozjížďka, my jsme ještě dopoledne využili za slabého větru k potrénování. Odpoledne slabý vítr zeslábl a to byl akorát čas k odstartování cvičné rozjížďky. Závodní komise si chtěla ověřit svoji přípravu a tak navzdori nepřízni počasí cvičnou rozjížďku odstartovala, aby v zápětí po cca půl hodině mohla být pro naprosté bezvětří přerušena a závodníci odtaženi motorovými čluny na břeh do přístavu.

V ponděli muselo být závodění pro nedostatek větru odloženo. Odpoledne se vítr trošinku umoudřil a závodní komise nelenila a po několika zmatcích s vyjížděním na vodu ve kolem 15 hodiny startovala. Promotional skupina a mistrovská skupina mají oddělené tratě a oddělené závodní komise, vše však probíhalo současně. Lodě v rozjížďce poháněl v celku stálý jižní vítr o rychlostech kolem 2 metrů za sekundu. Poslední kolo všaK v souvislosti s příchozím bouřkovým mrakem vítr nejdříve zeslábl a posléze stočil o 30 stupňů doleva směrem k bouřce, což docela zamíchalo s pořadím závodníků.

V mistrovské skupině se v první rozjížďce závodníkům nedařilo, nejlepší česká posádka Kořanová - Ptáčníková po špatném startu doháněla lepší pozice. Cílový limit stihli jen tak tak a jsou na průběžném 39. místě. Další závodníci v mistrovské skupině nestihli cílový limit podobně jako další necelá polovina závodního pole.

V promotional fleet pořadí vypadalo veseleji. Nejlepší Kuba Daniel s Honzíkem Ptáčníkem po celou dobu rozjížďky pluli na třetí příčce, závěrečná stoupačka se stočením je však odsunula na konečné páté místo. Kamča Ráčková s Pájou Matouškem pluli vyrovnaně mezi dvacátou až třicátou příčkou a v závěrečném účtování v cíli si odnášejí 24 bodů za 24. místo. Další česká posádka v cíli byli Jonáš Tichý s Michalem Klimentem, kteří se drželi po celou dobu vzadu aby spoustě lodí poslední stoupačku ükázali záda a skončili na 54. miístě. Kuba Hykrda s Eliškou Hykrdovou doplatili na neúspěšný risk v druhém kole, kdy se s pravobokem pokusili projet hradbou levoboků na návětrné značce a z původního cca 20. místa dojeli 59. Vašek Huk s Filipem Clausem skoničili 63 a přejme jim, aby tento dojezd byl pro ně škrtacím a v následujících rozjížďkách aby se jim dařilo alespoň tak jak ve cvičné rozjížďce, kdy návětrnou značku míjeli 10.

Dnes (v úterý) nám zatím nefouká a na vodu jsme ještě nevypluli. Navíc hlásí nebezpečnou bouřku, které se pořadatelé obávají a tak lodě máme sbaleny.

Pro aktuální výsledky navštěvujte www.cadetclass.hu Aktuální foto od Hozny Blahoňovského najdete na http://cadet.czechsailing.org/

Z Balatonfuredu zdraví Roman Vašík

Starší články z kategorie

Dnes 24.7.2006 odjíždí česká mini výprava lodní třídy 2.4 mR na otevřené Mistroství světa do Hels...

Vypsání závodu CTL 061618, který se pojede 24.8.-27.8. 2006

ALT: FINN, LASER, LASER RAD.,LASER 4.7, EVROPA, OPTIMIST.

Pavel Staniek informuje o průběhu mistrovství Evropy v lodní třídě Optimist

Informace o možném způsobu začlenění se jednotlivců do posádek na závod Malá cena YFA

Zobrazit všechny články


nahoru