Proběhlé akce Jachtařské akademie v roce 2018

Eva Skořepová | 24.02.2018

Zatím se uskutečnilo devět přednášek, které navštívilo celkem 165 platících účastníků z řad jachtařské veřejnosti a 295 účastníků s licencí ČSJ.



 


1) Dne 30. 1. 2018 v čase od 10 do 18 hod proběhlo školení trenérů ČSJ anglickým koučem Ianem Clinganem (jeho medailonek je umístěn na www.jacht-akademie.cz)  na přírodovědné fakultě Karlovy university za přítomnosti 35 trenérů, včetně všech trenérů, které vedou reprezentační týmy. Jednalo se o celodenní akci, během které Ian přiblížil své metody tréninků a to jak v olympijských kampaních, tak i v mládežnickém jachtingu. Dále vysvětlil  a uvedl na příkladech metodiku a scénáře tréninků, které se používá v britských , jachtařských týmech. Na konci témat vždy zbyl čas na dotazy a praktické příklady. Naši zkušení jachtaři Martin Trčka a Tomáš Musil vždy v češtině shrnuli základní Ianova témata a i doplnili o vlastní poznatky. Vše se natáčelo a bude umístěno na www.jacht-akademie.cz .

 

2) Dne 30. 1. 2018 v čase od 18.30 do 21. 00 hod proběhl seminář Mariana Jelínka( jeho medailonek je umístěn na www.jacht-akademie.cz) s názvem Mentální koučink vrchového sportovce. Přítomno bylo 75 nadšených posluchačů, kterým Marian vysvětloval na příkladech, jak je důležité používat ve sportu hlavu, ale i v jiných činnostech. Vysvětlil své metody jak se zbavit rušivých vlivů při sportovních výkonech, odbourávání strachů a využívání relaxace. Dále oznámil navázání spolupráce s naším nejlepším off- shore jachtařem Milanem Koláčkem a souhlasil  s další spolupráci s Českým svazem jachtingu.

Další seminář, plánovaný na podzim, by rád zaměřil již na praktické příklady z jachtařské závodní činnosti a vysvětlil metody na zlepšení mentálního stavu závodníka.

 

3) Dne 6. 2. 2018 v čase od 18.30 do 19.30 hod proběhl seminář Milana Koláčka (jeho medailonek je umístěn na www.jacht-akademie.cz ) a názvem Navigační a Weather Routing systémy. Asi není u nás větší odborník na tuto problematiku a také zájem 110 posluchačů svědčil o tom, že tato správně zvládnutá dovednost je pro širokou jachtařskou veřejnost, velmi žádaná. Na praktickém příkladu z oblasti středozemního moře ukázal možnosti vhodného  programu a stanovení optimálního naplánování požadované trasy. Velké množství dotazů na závěr Milan zodpověděl, ale na některé ani nedošlo. Určitě bude zájem uskutečnit navazující seminář. Vše bylo opět nahráváno a bude umístěno na Jachtařskou akademii. 

 

4) Jako naprosto vyjímečný zážitek proběhla  následující přednáška světové legendy z Francie Jeana Le Cama ( jeho medailonek je umístěn na www.jacht-akademie.cz). Jean nejprve okomentoval svůj film z posledního ročníku Vendee Globe, kde se umístil na 6. místě a jako druhá loď v cíli mezi plachetnicemi bez foilů. Následně v moderovaném rozhovoru, který byl skvěle tlumočen do češtiny, přiblížil jachtařský život žijící námořní legendy. Pohovořili o svém utržení kýlu v závodě Vendee Globe  v roce 2008 u Mysu Horn i následné záchranné akci. Zároveň i podpořil morálně úsilí našeho jachtaře Milana Koláčka v jeho úsilí prvního startu českého reprezentanta na startu nejtěžšího závodu kolem světa Vendee Globe 2020. Na závěr byl odměněn neutuchajícím, dlouhotrvajícím potleskem. Pro některé ze 110 účastníků, životní zážitek. Poděkování Českému svazu jachtingu za podporu Jeanovi účasti.

 

5) Dne 13. 2. od 18. 30 hodin proběhla dlouho očekávaná přednáška Petra Dvořáka o Metrologii. Petr Dvořák je profesionální letecký meteorolog, tiskový mluvčí ČHMÚ a bývalý pilot a instruktor paraglidingu. V natřískaném sálu bylo nejméně 100 posluchačů, až si někteří neměli kam sednout. Petr v první hodině zabrousil až ke vzniku vesmíru a evoluci života, až se postupně dostal k současným meteorologickým údajům jako je Coriolisova síla, globální cirkulace, vznik bouří a hurikánů. Dále nás provedl od prvních pokusů o numerickou předpověď, až po vysvětlení různých meteorologických snímků. Pro některé přítomné jachtaře byla přednáška zaměřena více teoreticky a postrádali zde praktické ukázky, použitelné v jachtařském světě. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že na tuto přednášku budou navazovat  další dvě, které přislíbili připravit naši špičkoví jachtaři- Milan Koláček a David Křížek. Bude se jednat o Meteorologii v okruhovém závodění a o Meteorologii na moři.

 

6) Jachtař roku 2017 Milan Hájek měl dne 20. 2. výborně připravenou přednášku o Taktice a strategii v závodě námořních lodí. V pečlivě připravené presentaci měl zachyceny různé varianty situací na startu, horní bóji, jízdě na zadˇák a cíl. Na závěr proběhla diskuze a padala řada dotazů, které Milan ochotně a profesionálně zodpověděl. Zároveň dokončil a již je na www.jacht-akademie.cz  uveřejněna technika jízd ve třídách RS Feva a RS 700.

 

7) Zkušený a vysoce hodnocený mořeplavec Petr Ondráček hovořil o důležitém tématu- Bezpečnost na moři a přežití dne 27. 2. Přednáška byla zaměřena na situace, jak se připravit na plavbu dopředu, abychom nemuseli žádat o pomoc. Dále byly rozebrány scénáře, jak nejlépe přežít na moři za boře, anebo krizových situacích. Celá přednáška byla rozdělena na 4 části a již je uveřejněna stránkách www.jacht-akademie.cz.

 

8) Náš nejúspěšnější trenér Jakub Kozelský nás dne 6. 3. seznámil se stěžejním tématem okruhového jachtingu- Olympijská kampaň a scénáře tréninků. Jakub se ve své presentaci zaměřil na předolympijský cyklus, kompletní logistiku, druhy tréninků. Vše vždy doplnil osobní zkušeností s trénováním naší olympioničky Veroniky Kozelské, s kterou absolvoval dvě olympijské kampaně. Pro všechny trenéry, kteří to s tzrénováním myslí poctivě, určitě obrovská inspirace.

 

9) Jeden z našich nejrespektovanějších jachtařů a mistr světa Martin Trčka měl dne 13. 3. přednášku o Taktice a strategii v závodě okruhových lodí. Velký zájem o tuto přednášku byl hlavně ze strany závodníků a trenérů, kteří měli jachtařské i trenérské licence. Sešlo se cca 50 posluchačů, kteří na přednášku zamířili až z Děčína, Litoměřic, či Štětí. Martin rozebral taktiku a strategii v celém závodním poli i všech pozicích na stratu, otočné boje až po projetí cílem. Zároveň kladl důraz na rutinní, nacvičené postupy.

 

Zapsal: Zdeněk Sünderhauf

 

 

Starší články z kategorie Vypsání a pozvánky


Jachting akademie – VIDEO

10. 2. 2018 se uskuteční v klubovně VS Duchcov školení HZS pro záchranáře a asistenty z Ústeck...

Nový web třídy 29er Rádi bychom vás informovali o nově vzniklém ...

Pozvánka na Valnou hromadu ČSJ, která se bude konat v sobotu 17. března 2018 od 10:00 v aule Č...

Zobrazit všechny články


nahoru