Prague Sail Open 2017

Eva Skořepová | 22.07.2017

O víkendu 14.–16. července se uskutečnil druhý ročník závodu plachetnic Prague Sail Open, aneb Mezinárodní mistrovství České republiky Match Race ve třídě 2.4mR.

Foto Jan Bendl

Tentokrát se na startu objevili v silné pětičlenné sestavě také závodníci z Rakouska a jeden z Německa, z České republiky potom šest závodníků. Co se týká povětrnostních podmínek – počasí bylo po celé tři dny krásné, teplé, střídavě oblačno, vítr byl bohužel slabý, osciloval od jižního přes západní až na severní s občasnými poryvy ze všech směrů. Tato skutečnost ovlivnila zřejmě i výsledky některých místních favorizovaných závodníků, protože nešlo jen spoléhat na perfektní znalost pravidel a zkušenosti z match racingu.

Některá jména budila respekt a očekávalo se jejich dobré umístění respektive umístění na nejvyšších stupních. Například německý závodník Axel Hochgraef sice nikdy nejezdil ve třídě 2.4mR, zato má velké zkušenosti z match i team racingu v jiných lodních třídách. Rovněž mladý závodník Václav Brabec má bohaté zkušenosti a perfektní znalost pravidel match racingu. Taktéž jsme byli zvědaví na počínání rakouského závodníka Kurta Badstöbera, účastníka paralympiády v Londýně ve třídě Sonar. Jeho výsledek však zřejmě ovlivnily technické problémy s vypůjčenou lodí a jeho tělesným hendikepem. Celkovým vítězem se ale stal Alexander Sadílek, který sice nemá velké zkušenosti s match racingem, zato dlouhá léta závodí na lodi třídy 2.4mR.

Závod se nesl v neobvykle klidném průběhu bez výrazných vzájemných soubojů, což lze přičíst částečně malé zkušenosti závodníků s tímto formátem závodu. Výjimkou byly souboje zkušených závodníků Václava Brabce a Axela Hochgraefa – ty vyvolaly u diváků velikou pozornost a velký potlesk. Závod svým formátem, organizací, průběhem a hlavně vynikající náladou mezi účastníky všechny velice příjemně překvapil a nadchl. Velikou zásluhu na to měl pořádající YC CERE v čele s Františkem Bauerem a jeho celým pomocným týmem a týmem rozhodčích, kteří nemuseli řešit jediný protest.

Během prvního dne závod natáčela Česká televize – redakce Paralympijského magazínu, záběry ze závodu a rozhovory s některými účastníky budou vysílány na ČT Sport 26. července.

Statistika: 6 závodníků ze zahraničí, 6 závodníků domácích. 6 závodníků hendikepovaných, 6 závodníků bez handikepu.

Umístění: závodníci s hendikepem – 1, 6, 8, 10, 11, 12, bez hendikepu – 2, 3, 4, 5, 7, 9.

Z 66 plánovaných rozjížděk se odjelo 47.

Výsledky

1. Alexander Sadílek CZE

2. Axel Hochgraef GER

3. Andreas Grillberger AUT

České pořadí:

1. Alexander Sadílek

2. Václav Brabec

3. Rostislav Vyhnálek

Starší články z kategorie Závody

Čtvrtý den se podařilo uskutečnit 4 rozjížďky třídy Formula windsurfing. První v jihovýchodním vě...

Třetí den v Pelješackém kanále zde před Vignjem (česky před Viganí) foukalo jugo. Uskutečnily se ...

Druhý den již byly větrné podmínky méně příznivé. Podařilo se uskutečnit pouze 4 rozjížďka slalom...

První den MČR větrné podmínky v Peljašackém kanále přály. Stabilní vítr 16-18 uzlů umožnil uskute...

Ve dnech 5. - 9. 7. se uskutečnilo na vodní ploše Bezdrev mistrovství České republiky v lodní tř...

Zobrazit všechny články


nahoru