Pozvánka na pražské závody Českého Yacht Klubu

Eva Skořepová | 04.10.2021

Memoriál Rudolfa Holého, Vytrvalostní závod kajutových lodí, Primátorský Štít a Modrá stuha Vltavy – to jsou čtyři závody, které se budou konat tři následující víkendy a na které zveme nejen všechny závodníky, ale také veřejnost. Přijďte se podívat, jak se prohánějí plachetnice pod Vyšehradskou skálou! Závody můžete sledovat z Vyšehradu, z nábřeží, z restaurace Podolka nebo z vltavských břehů.


 


Memoriál Rudolfa Holého


Závod se uskuteční 9.–10. října ve třídách Optimist, Cadet, RS Feva, ILCA 7 a ILCA 6. Třída Cadet závod počítá do série regionálního poháru Čechy. Pokud se přihlásíte elektronicky do 7. října, platíte zvýhodněné startovné.

 

 

Rudolf Holý byl dlouholetý předseda Českého Yacht Klubu, závod se koná na jeho počest již podruhé, vloni ovšem musel být zrušen kvůli covidu.

 

Vypsání, přihlášky a další dokumenty k závodu naleznete zde: https://www.sailing.cz/kalendar/201108

 

 

Vytrvalostní závod kajutových lodí

 

9. října budou závodit i kajutové plachetnice. Pojede se totiž také Vytrvalostní závod kajutových lodí – tradiční vltavská dálková plavba.
 
Vypsání, přihlášky a další dokumenty k závodu naleznete zde: https://www.sailing.cz/kalendar/211142

 

 

Primátorský štít


V termínu 16.–17. 10. proběhne již 77. ročník tradičního závodu Primátorský Štít považovaný za vrchol pražské jachtařské sezony. Pořádá ho Český Yacht Klub pod záštitou primátora Hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Hřiba. Loňský 76. ročník musel být také na poslední chvíli zrušen.  

 

 

Závod byl založen krátce po skončení druhé světové války v roce 1945 na počest prvorepublikového primátora Prahy a člena ČYKu JUDr. Karla Baxy. Stal se jachtařskou obdobou veslařských Primátorek pořádaných již od roku 1910. Několik prvních ročníků se jelo jako mistrovství republiky pro lodní třídu O-jola, která ovládala poválečné období na českých vodách. Prvním vítězem a mistrem ČSR se stal Ctibor Burda, člen ČYKu od roku 1944.

 

 

Hlavní cena Primátorský štít (bronzový basreliéf na mramorové podstavě – dílo Stino Paukerta) je udělována vždy nejpočetnější třídě daného ročníku. Závod se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy, kterých se za dobu jeho existence vystřídalo již osmnáct. Primátorský štít rovněž navázal na několik meziválečných ročníků mezistátní regaty ČSR – Jugoslávie O pohár pražského primátora (1935–37). Broušený skleněný pohár věnovaný JUDr. Karlem Baxou a titul „mistr Adrie“ získala v prvním ročníku posádka československé lodě VLTAVA postavené v roce 1935.

 

 

Letošní Primátorský štít je vypsán pro lodní třídy Optimist, Cadet, RS Feva, 420 a ILCA 4, 6 a 7. Pro třídy Optimist a RS Feva se závod počítá do série regionálního poháru Čechy. Pokud se přihlásíte elektronicky do 14. října, platíte zvýhodněné startovné. Stejně jako vloni přislíbil účast pražský primátor MUDr. Zdeněk Hřib.
 
Vypsání, přihlášky a další dokumenty k závodu naleznete zde: https://www.sailing.cz/kalendar/211135


 
Modrá stuha Vltavy

 

 

Sezonu závodů v Českém Yacht Klubu uzavírá již tradičně Modrá stuha Vltavy. Letos se pojede 23.–24. října ve třídách Optimist, Cadet, RS Feva, ILCA 4, ILCA 6 a kajutové plachetnice. Pokud se přihlásíte elektronicky do 21. října, platíte zvýhodněné startovné.

 

Vypsání, přihlášky a další dokumenty k závodu naleznete zde: https://www.sailing.cz/kalendar/211136

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Vypsání a pozvánky

Přijďte na Den trenérů mládeže podpořit Pavla Schwarze, který je ve finálové osmičce akce Díky...

Školení trenérů III. tř. a školení školitelů trenérů III. tř. se uskuteční 1. -  3. 10. 2021 v...

10. - 12. září 2021, Nové Mlýny – Pavlov, Česká republika, YC Dyje Mistrovství České r...

10.9. - 12.9. 2021, Lipno - Černá v Pošumaví, YC Černá

Lodní třída ILCA bude rozdělovat na rok 2022 tři starší svazové lodě pro závodníky přecházejíc...

Zobrazit všechny články


nahoru