Patnáctý ročník Lipno maratonu s rekordy i novými vítězi

Eva Skořepová | 06.06.2015

Patnáctý ročník Lipno maratonu byl ve znamení rekordů. Na start přijelo 52 lodí včetně dvou odvážlivců na RS 700 (mimo soutěž). Na zahajovací brífink se dostavilo opět rekordních 138 jachtařů a dokonce i vítr byl pro, aby padl i rekord v překonání tratě L

Přesně v deset hodin sobotního dopoledne odstartoval rozhodčí Karel Luksch (startoval všech patnáct ročníků) závod, který nejkratší přímou cestou měří téměř padesát kilometrů. S nutným křižováním především před Frymburkem a za ním až k Hrdoňovu uplují jachtaři kilometrů podstatně víc.

Hned po startu se do čela propracovaly katamarany třídy Tornado a na nich tón udávali David Křížek se Zdeňkem Adamem z Plzně a kovářovští bratři Zdeněk a Jiří Pavlišové. Na obrátce v Černé v Pošumaví byli první v čase 1:15,05 Pavlišové, Křížek s Adamem ztráceli 35 sekund. Do Dolní Vltavice se na čelo probojoval Křížek, Pavlišové dost ztráceli, ale pod Hrdoňovem již vše bylo opačně. V tomto duchu se odvíjel i zbytek závodu. Obě lodě se praly o čelo a byl to velice těsný souboj. O všem však rozhodla poslední halza 150 metrů před cílem. „Při halze jsme dostali silný poryv. Šli jsme přídí pod vodu. Než nás to opět vystřelilo, získal David Křížek nepatrný náskok a ten do cíle již udržel.“ V cíli naměřili rozhodčí vítězné posádce čas 2 hodiny a 24 minut, Pavlišové ztráceli deset sekund na druhém místě. Stejně tak jako na obrátce v Černé protínali cíl na třetím místě další jachtaři v jihočeských službách Chlebna se Smudou z YC Kovářov. „Chvílemi jsme byli i na špici, ale opravdu jen na chvíli, ale tohle je náš nejlepší výsledek, takže velká spokojenost,“ tvrdili oba s úsměvy na tváři. A už prchali to teplých sprch YC Lipno nad Vltavou.
A jak hodnotil závod David Křížek? „Byl to úžasný závod od startu do cíle. Celou dobu jsme se s bratry Pavlišovými naháněli. Prostě souboj jak má být. Moc si ceníme tohoto vítězství. Vloni vyhráli oni. Tohle vítězství se cení!“
Na start se poprvé v historii závodu postavili i dva borci na superrychlých RS 700. Otec Zdeněk a syn Jan Zídkové. I když nemohli do konečného účtování zasáhnout, odvedli snad největší kus práce ze všech účastníků, ale závod absolvovali v první třetině startovního pole. „Do takového dobrodružství bych se už asi nepustil.“ Přiznal v cíli zkušený Zdeněk Zídek. Obrovskou smůlu měli i Petr Beneš s Martinem Váchou z YC Mulda z Černé v Pošumaví. Ti převrátili při jednom z četných poryvů větru před cílem svůj katamaran a museli se nechat zvednout pomocí motorového člunu, do cíle dorazili předposlední.
Ani kajutové lodě nebyly bez problémů. Jedna z nich přišla o horní stěh. Musela improvizovat, ale naštěstí se jí podařilo stěžeň opravit a dorazit úspěšně k cíli. Inu Lipno tentokrát ukázalo svoji náročnější tvář.
.
Zaslouženou odměnou pro všechny účastníky opravdu hodně náročného závodu byl závěrečný raut v prostorách lipenského jachtklubu.
Petr Vitoň

Výsledky:
Katamarany
1. David Křížek – Zdeněk Adam (Loko Plzeň/Duchcov)
2. Zdeněk a Jiří Pavlišové (YC Kovářov)
3. Falta – Novák (ALT Tornado/YC CERE)
Kajutové lodě do 22 stop
1. Peter Mosný
2. Václav Brabec
3. Ondřej Bobek
Námořní jachty nad 22 stop
1. Peter Schuhmayer
2. Martin Fiala
3. Marek Obermajer

Přílohy ke stažení

  maraton_1.jpg (280K)
  maraton_2.jpg (234K)
  maraton_3.jpg (173K)
  maraton_4.jpg (181K)

Starší články z kategorie Závody

Závod CTL 151709 – MČR lodní třídy 2.4mR, který byl plánován na 6. – 7. 6. 2015 je z ...

21.-25.05.2015 – CV Gargnano, Lago di Garda

Evropský pohár olympijských a paralympijských tříd, který je zároveň kvalifikací na červnový svět...

Včera v Kielu skončil závod nazvaný Young European Sailing, během kterého se podařilo odjet 8 roz...

O uplynulém víkendu se odjelo několik závodů Českého poháru.

Zobrazit všechny články


nahoru