Optimistická Garda – Halloween Regatta

Eva Skořepová | 07.11.2018

Na startu regaty se sešlo rekordních 453 optíků z celé Evropy.Třídenní regata byla velmi náročná, protože každý den foukal vítr od 15 do 23 uzlů a do toho občas zapršelo.



 
 
Na Gardu jsme dorazili v neděli navečer, někteří již dříve, a individuálně trénovali. Třídenní trénink se vydařil, každý den foukalo až k 20 uzlům. Celkem plachtilo ve skupině až 16 českých optíků, plus dva mladší zvlášť pod vedením klubového trenéra. Silná bouře, která se přehnala Trentinem v pondělí večer nás zastihla na břehu a připravené, takže jsme neutrpěli žádné materiální škody.
 
Třídenní regata byla velmi náročná, protože každý den foukal vítr od 15 do 23 uzlů a do toho občas zapršelo. Juniores, tedy starší, odjeli celkem 4 kvalifikační rozjížďky a v sobotu 3 finálové. Cadetti, jachtaři 9–11letí, každý den jednu, takže finálové neměli, ale pokračovali v sobotu ve skupinách. Z našich se do zlaté skupiny probojoval Lukáš Kraus, kde zajel jednu pěknou jízdu, ale pak měl 2x UFD za předčasný start. Všichni závodníci, hlavně ti, kteří se ocitli v podobných podmínkách poprvé, zaslouží uznání, že většinu rozjížděk dokončili, protože spousta dětí ani nevyjela na vodu.

 

 


 
Celý tým SPS ČSJ silně omladil a nejstarší dva účastníci sotva dosáhli 13 let, ostatní jsou ročníky 2006–2009. Myslím, že se začíná dařit přesvědčovat rodiče, klubové trenéry i závodníky, aby včas přešli na juniorské třídy a nezůstávali na Optimistu, když mají přes 50 kg.

 

Děkuji všem rodičům a trenérům, především Tomášovi Rážovi a Martinovi Žižkovi za pomoc na doprovodných člunech.
Tonda Mrzílek, trenér SPS
 

 

 
Pro zajímavost:
Vítězem kategorie juniorů je Martin Atilla z Lotyšska, narozený 3. března 2004. Letos v únoru vyhrál také Palamos Trophy ve Španělsku, byl třetí na jarním Garda Meetingu a 11. na MS 2018 na Kypru. Závodí na Winneru a plachtě 1 Sails (Victory).
 
 
Výsledky: http://www.circolovelatorbole.com/…/20181103174733_risultat…
 
 
 
 
 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Výroční konference mezinárodní jachtařské federace World Sailing  se konala od 27. října do 3....

Varkiza, Řecko 20. – 27. 10. 2018

Olympionička Veronika Kozelská Fenclová ohlásila konec kariéry a na olympijské hry do Tokia už...

Poslední Italský pohár BIC Techno a RS-X se konal o prodlouženém víkendu od 12. do 14. října 2...

O prodlouženém víkendu 28.– 30. 9. na Nechranicích proběhlo mistrovství České republiky v olym...

Zobrazit všechny články


nahoru