ONK Bruinisse 2020

Eva Skořepová | 01.10.2020

Posádka Jakub Dobrý a Veronika Cibulková se o víkendu 19.–20. září zúčastnila evropského poháru a zároveň mistrovství Nizozemska 2020 v Bruinisse v lodní třídě RS500.


 

Většinou Open Dutch Championship (ONK) představuje poslední událost sezóny, nicméně letos se tato regata stala hlavním evropským setkáním pro RS500. Nedostatek letošních zahraničních závodů se projevil vysokým počtem registrací – 39 lodí. Většinu pole představovaly holandské posádky, ale přijeli také závodníci z Německa, Belgie a Francie.

 

 

Bruinisse je oblíbenou jachtařskou lokalitou kvůli vysoké šanci na dobrý vítr a ani tentokrát nezklamala. Celý víkend bylo nádherné počasí. Slunečno, dvacet pět stupňů a stabilní vítr o síle 4–7 m/s. Každý den se odjely všechny čtyři naplánované rozjížďky.

Celou sobotu foukal stálý vítr o síle 6–7 m/s a díky malé hloubce se zvedaly vysoké a krátké vlny. Mistrovství ale začalo malým klopýtnutím, kdy se naše česká posádka hned první rozjížďku převrátila na jedničce, a pak už ztrátu z posledních míst jen doháněla. Ve výsledku tak do závodu vstupoval Jakub s Veronikou s 22. místem. Další rozjížďky to však bylo již o poznání lepší a zajeli výsledky 5, 3 a 4.

 

 

Druhý den závodu vítr zeslábnul na 4–5 m/s, což bylo pro českou posádku výhodou. Neděle začala usilovným bojem o první místo v rozjížďce. Soupeř byl ale velmi silný, dobrý olympijský závodník na 49eru, a nepovedlo se jim ho porazit. Do cíle tak dojeli o pár metrů na druhém místě. Posádka bojovala od startu do cíle, po šesté rozjížďce chyběl pouze jeden bod na bednu. Poté ale jeden trochu horší start a tedy 7. místo. Poslední rozjížďku závodu zakončili 3. místem, které bylo vybojované na posledních pár metrech před cílem.

 

Celkově tak posádka skončila na krásném 4. místě v konkurenci 39 lodí.

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

O prodlouženém víkendu 26.–28. 9. proběhlo na brněnské přehradě MČR RS Vareo, pořádané YC LODN...

Ve dnech 18.–20. 9. se v polském Dziwnowě konalo mezinárodní mistrovství Polska třídy Optimist...

O víkendu se konal Mácháčský zápich, závod, na který se člověk těší nejen kvůli jachtingu, ale...

19. 9. 2020 vydala hlavní hygienička ČR metodický pokyn a pravidla pro konání sportovních sout...

Takže máme za sebou, aspoň z mého pohledu, jeden z největších windsurfingových závodů za posle...

Zobrazit všechny články


nahoru