Olympijské naděje pro Paříž

Eva Skořepová | 20.07.2021

Od 12. 7. se v italské Gizzerii jelo juniorské mistrovství světa do 19 let v nové olympijské třídě Formula Kite, kterou uvidíme poprvé na olympiádě v Paříži.


Na startu se objevilo 25 juniorů a 17 juniorek, mezi nimi i dva čeští mladí závodníci Jindřich Houštěk z pražského YC CERE a Vojtěch Koška z YC Dyje Břeclav.

 


Souboj českých reprezentantů

 

 

Oba se vrací z jihu Itálie s velkou porcí nových zkušeností z opravdu velkých mezinárodních kiteboardingových závodů v olympijské třídě Formula Kite a vezou 15. a 16. místo.

 

 

Úsměv na rtu znamená pro Jindru vydařenou rozjížďku.

 

 

Průběh celé akce popsal Jindřich Houštěk:
„Před necelým měsícem to začalo, když se registroval na závody. Až po pár dnech jsem si všiml, že to je Mistrovství světa Formula Kite kategorie U19. Tato má věková kategorie musí jezdit pouze na schváleném závodním vybavení, takže jsme s taťkou objednali nový kite od firmy Flysurfer.

 

Celé dva dny před závody probíhala samotná registrace závodníků, které šla naprosto hladce. Menší komplikace nastala den před závody. Všechno vybavení jsem musel online zaregistrovat pod svým jménem a salior ID. Registrace vybavení zahrnuje také polepení kitů, foilu a prkna samolepkami, bez čehož by mě rozhodčí nepustili na vodu.

 

První dny závodů byly vážně náročné, vítr kolem 27 uzlů (14 m/s) a vlny kolem dvou metrů mi daly docela zabrat, obzvlášť když jsem jezdil s přebušeným Flysurferem VMG2 13. Jen podotýkám, že ti nejlepší jezdili 11ky, na vodě ale byly také osmičky kity. Občas v poryvu jsem měl problém udržet svojí 13ku a musel jsem začít zklesávat, abych ji zase dostal pod kontrolu.

 

Rychlý downwind

 

 

Celé závody jsme s Vojtou soupeřili mezi sebou, což vedlo až k protestu na mě. Protest byl podle mého názoru trochu zbytečný. Naštěstí ho komise zamítla hned na začátku řešení, protože byl bez důkazů, špatně podaný a chybu jsme udělali oba. O tom, že chyba byla na obou stranách, jsme se shodli. Jako reprezentanti z České republiky jsme si to vyjasnili a i přes obrovskou touhu porazit druhého si podali ruce a popřáli štěstí do dalších dní závodu.

 

Závody se postupně chýlily ke konci a bylo vidět, jak se s Vojtou každý den zlepšujeme. Nejdřív jsme bojovali mezi sebou, pak se do toho přidal reprezentant z Polska a Francie. Nejdřív dojížděli kousek před námi, ale netrvalo dlouho a začali jsme je občas přejíždět.

 

Nájezd do upwindu v plné rychlosti

 

 

Předposlední den závodů jsem si užíval nejvíc. Bylo vidět, jak jsem se zase zlepšil a začal být konkurence schopný. Taťka na břehu s dalekohledem vždycky během pauzy dodal, co ještě vylepšit a kde pro můj styl jízdy bude výhodnější startovat a kde v rozjížďce točit. Byl jsem strašně unavený, ale tenhle den jsem doufal, že neskončí, jak jsem si to užíval. Poslední rozjížďky toho dne jsem docela s rezervou předjel již zmiňované reprezentanty z ostatních zemí.

 

Občasné pády pod tlakem k tom patří taky

 

 

Na poslední den jsem byl tak moc unavený, že jsem doufal, že vyjde předpověď a bude celý den bouřka, abych už nemusel závodit. Když jsem si ráno přečetl, že budou závodit jen ti, co jsou ve finále, tak jsem začal běhat po pláži a zjišťovat, od kterého místa je finále. Jeden rozhodčí jasně řekl, že prvních 14. V tu chvíli jsem byl tak vyčerpaný, že jsem měl radost za své první místo pod čarou. Teď, když jsem odpočatý, mě trošku mrzí, že jsem se do finále nedostal.

 

Povedený strat z posledního dne

 

 

Z 25 závodníků z celého světa jsem skončil na 15. místě. Závody to byly vydařené s parádním umístěním, ale pořád je spousta věcí, které musím ještě dohnat.“

 

Formula Kite Junioři (25 kitů)
1. Maximilian Maeder SGP
2. Riccardo Pianosi ITA
3. Jis van Hees NED
…..
15. Jindřich Houštěk CZE
16. Vojtěch Koška CZE
 
Formula Kite Juniorky (17 kitů)
1. Julia Damasiewicz POL
2. Magdalena Woyciechowska POL
3. Nina Arcisz POL

 

Kompletní výsledky: www.formulakite.org

 
Fotky a videa: https://www.facebook.com/formulakiteclass


 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Nejstarší dálkový závod jachtařů letos oslavil již 56.ročník od svého založení.

Na startu letošního ročníku OMNIPLAST CUPu 2021 se na Brněnské přehradě o víkendu 17.–18. červ...

O víkendu 17.–18. července 2021 nás čekal na Máchově jezeře závod Mistrovství české flotily (Č...

Ve čtvrtek 8. července 2021 se na Lipenské přehradě uskutečnila historicky první regata lodníc...

Pouze dva dny po evropském poháru třídy 29er se na Lipenském jezeře v Černé v Pošumaví jel poh...

Zobrazit všechny články


nahoru