Novinky ve World Sailing

Eva Skořepová | 27.05.2020

Český svaz jachtingu jakožto národní sportovní autorita („member national authority“) je členem World Sailing. Rádi bychom Vám přiblížili, jaká aktuální témata se ve World Sailing řeší.


 

 

Změna Stanov


 
Board of Directors (obdoba Výkonného výboru) si jako jeden ze svých stěžejních cílů vytyčil zlepšení efektivity řízení mezinárodní jachtařské federace. Board na základě konzultací s národními svazy, právních analýz a průzkumů připravil návrh úpravy stanov, který však byl Valným shromážděním v listopadu loňského roku, mimo jiné i hlasy ČSJ, odmítnut. Hlavními důvody pro odmítnutí, které mezi odpůrci návrhu zaznívaly, byla výhradní koncentrace výkonných pravomocí Boardu a omezené možnosti jeho kontroly ze strany členů, tj. národních svazů. ČSJ se aktivně podílel (díky aktivitě Karla Bauera, Františka Bauera a Václava Brabce) na úpravách odmítnutého návrhu, tak aby byla nalezena možnost shody mezi odpůrci a příznivci návrhu. O novém návrhu Stanov se mělo hlasovat na mimořádné valné hromadě letos v dubnu, která však byla v důsledku pandemie odvolána.

 

 

Volba nového Board of Directors

 

 
Volba nových zástupců je naplánována na Valné shromáždění, které se má konat na podzim letošního roku. Je však více než pravděpodobné, že se toto shromáždění nebude moci konat. World Sailing proto připravuje speciální rezoluci, která by umožnila konání Valného shromáždění distančně, a to včetně volby nového Boardu. Současný prezident Kim Andersen oznámil kandidaturu a mezi jeho vyzyvatele bude patřit například Gerardo Seeliger ze Španělska (bývalý prezident lodní třídy Finn, 29er a 49er), který poprosil zástupce ČSJ o schůzku.

Václav Brabec

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Usnesení komise HZS ČSJ k automatickému prodloužení mandátů členů HZS v souvislosti s pandemií...

Ministerstvo zdravotnictví vydalo 6. 4. 2020 mimořádné opatření k omezení pohybu osob k ochran...

pokud máte chuť a čas nám pomoci novelizovat Soutěžní řád ČSJ, přečtěte si následujíc...

K přednáškám z Brna jsme doplnili zvuk. Takže doufám, že se ti s nimi bude ještě lépe pracovat...

V zimních měsících proběhly na Lodních sportech v Brně semináře pro závodníky a rozhodčí. Poku...

Zobrazit všechny články


nahoru