Nová lodní třída RS Feva otevřela jachtařskou sezónu v ČR

Dana Dvořáková | 20.03.2012

V sobotu 17. března odstartoval závod "Jarní RS svezení" plachetnic RS Feva, který byl prvním závodem této moderní a rychlé lodní třídy pro mládež v České Republice. Na startu se sešlo pět lodí, které se vzájemně utkaly v jedenácti rozjížďkách.

Po letošní větrné a poměrně teplé zimě, se na Vltavě pod stařičkým Vyšehradem udála jedna památečná událost, které se, doufejme, vepíše do novodobé tuzemské jachtařské historie. V sobotu 17. března odstartoval závod "Jarní RS svezení" plachetnic RS Feva, který byl prvním závodem této moderní a rychlé lodní třídy pro mládež v České Republice. Na startu se sešlo pět lodí, které se vzájemně utkaly v jedenácti rozjížďkách.

V sobotu dopoledne panovalo na Vltavě typické počasí – slunce a bezvětří. V odcházející ranní termice se podařilo odkroužit jednu zkrácenou rozjížďku. Po té se všichni odebrali čekat na vítr do prostor Českého Yacht Klubu. V půl čtvrté se závodníci opět vydali na vodu ovšem za poryvovatého jihozápadního větru o síle 2-4 m/s. V tuto odpolední dobu teploměr ukazoval 21°C. V tomto počasí se podařilo odjet dalších pět zdařilých rozjížděk. Z vody se závodníci vraceli vyčerpáni, ale plni zážitků z krásného jachtařského dne.

V neděli závodní komise odstartovala již v půl desáté, za slunného počasí a jižního větru o síle 4-6 m/s se podařilo odjet dalších pět rozjížděk. Na břehu čekalo na závodníky vyhlášení výsledků. Po promyšlených a strategických bojích se podařilo zvítězit Blance Maršálkové z LS Brno a Vojtovi Brožovi z ALT RS Feva. Na druhé příčce se umístily Jana a Lucie Štursovi z ČYK Praha. Bronzovou pozici obsadila Pavla Štursová s Matoušem Hlaváčkem taktéž z ČYK Praha. Vítězky tří nedělních rozjížděk Bára Nápravníková s Terezou Holubovou do pořadí „na bedně“ nezasáhli (první den nezávodily) – umístily se na čtvrté „bramborové“ pozici. A na pátém místě se umístili nováčci Jan s Richardem Wisingerovi.

Další závody jsou naplánovány na duben, v květnu proběhne první tréninkové soustředění na Lipně (Loděnice Lipno).

Zájemci o novou lodní třídu jsou srdečně zváni.

Stránky asociace RS Feva

www.RSFeva.cz

Přílohy ke stažení

  img00124.jpg (79K)
  img00161.jpg (124K)
  img00156.jpg (126K)
  img00118.jpg (93K)
  img00130.jpg (100K)

Starší články z kategorie Závody

Krajský přebor pro LT Fin-4K, L47-4K, Lar-4K, Las-4K, Q-4K, Lar-3M, Las-3M, Cad-2. CTL 122102 je ...

GRAND PRIX MORAVIE 2012 aneb výpomoc jachtařů na organizaci mezinárodních závodů Vodní záchranné ...

Ukázkou náročné spolupráce obou Vranovských jachtklubů, Jachtklubu Znojmo a Jachtklubu Vranovská...

Dne 15. 3. 2012 zahajujeme třetí sezónu úspěšného projektu Czech Sailing Academy, a to již tradič...

Ohlédnutí za MS lodní třídy Optimist 2011 na Novém Zélandu

Zobrazit všechny články


nahoru