MS 2008 ve třídě 470 W

Dana Dvořáková | 28.01.2008

Tisková zpráva po prvních 4 dnech MS v jachtingu – Team CZE 1 Lenka Šmídová – Lenka Mrzílková

MS ve třídě 470 se letos jede již koncem ledna především kvůli OH kvalifikaci, která se uskuteční v rámci MS a která by měla být ukončena co nejdříve, aby umožnila jednotlivým kvalifikovaným týmům se dostatečně dlouho a kvalitně připravit na Olympijské hry.

Regatta byla tradičně rozdělena na první 3dny kvalifikace, ve kterých se musí odjet 6 rozjížděk, po kterých se závodní pole rozdělí na zlatou (lepší) finálovou skupinu a stříbrnou finálovou skupinu.

První den regaty foukala očekávaná střední bríza, ve které se odjely 2 kvalitní rozjížďky. Team CZE 1 – Lenka Šmídová a Lenka Mrzílková vystartovaly v první jízdě velmi dobře, ale po jedné technické chybě se mírně propadly a při křížení řecké lodi udělaly obrat v těsné blízkosti a musely točit trestné otáčky, po jejichž dokončení byly na téměř posledním místě. Děvčata to nevzdaly, dojely hlavní pole a skoncily na 10.místě. V 2. jízdě se jim nepovedlo dobře vystartovat a navíc zvolily špatné křídlo, ale jejich rychlá jízda na zadní vítr je posunula na 13. místo.

Druhý den závodu byla o něco slabší bríza a organizátoři naplánovaly 3 rozjížďky, protože na 3.den závodu byla velmi špatná předpověď s bouřkami. Teamu CZE 1 se v první jízdě podařilo dojet na pěkném 5.místě, v druhé jely na podobné pozici, ale díky taktické chybě se propadly na 13. místo. V poslední jízdě druhého dne vítr značně zeslábl a nechal poměrně velké vlny. Teamu CZE 1 se nepovedl start a první stoupačka, po které bylo velmi těžké se dostat opět dopředu, díky slábnoucímu větru a „tankodromu" v podobě vysokých vln. Lenky dojely na 22.místě a tuto jízdu škrtly jako nejhorší výsledek.

Třetí den závodu se vítr velmi točil, odstartovaly se 2 rozjížďky, které byly obě pozastavené již během první stoupačky díky velkým změnám v síle a směru větru. Poté přišla bouřka a závod – poslední kvalifikační rozjížďka byla odložena na 4.den.

Čtvrtý den závodu se podařilo odjet poslední kvalifikační rozjížďku, což velmi zamíchalo s celkovými výsledky. Do zlaté finálové skupiny postoupilo celkem 29 týmů, z nichž je 8 týmů nekvalifikovaných a na OH pravděpodobně postoupí 6 týmů (5 týmů jistě, 6 místo je velmi pravděpodobné).Tým CZE 1 postoupil do finále na 22.místě jako 4.kvalifikovaný tým.

Ten samý den se odpoledne startovalo finále ve velmi silném frontálním větru. Lenky dojely na pěkném 9. a 17.místě, ale bohužel byly diskvalifikovány z 2.jízdy za předčasný start. Diskvalifikace se jim škrtá a celkově se stále drží na 22.místě.

Finále pokračuje ještě 3 dny, celkem zbývá 5 rozjížděk.

Starší články z kategorie Závody

Mistrovství Austrálie, SP grade 1

Ukrajina vstupuje do 4. ročníku Euroregata Time Out Cup 2008.

Český jachtař David Křížek na lodi Atlantik FT vybojoval skvělé 3. místo v závodě Transat 6.50...

Úspěšným jachtařům na medailové pozici ALT Cadet ze srdce gratuluje

Gratulace patří všem medailistům.

Zobrazit všechny články


nahoru