Modrou stuhu Lipna vyhráli Vladislav Ptašnik s dcerou Anežkou

Eva Skořepová | 04.07.2015

Modrá stuha Lipna, nejstarší lipenský jachtařský závod, oslavil 50. výročí. Na start závodu pořádaného jachtklubem Černá v Pošumaví se před Marinou Lipno 27. 6. postavilo 44 lodí.

Mnohé z nich přímo z cílového místa před marinou Černá přitáhl remorkér a stejně tak jako kdysi před dvaceti lety byl za jeho kormidlem nynější starosta obce Lipno nad Vltavou Zdeněk Zídek. „Vždy se mi tento závod moc líbil a těšil jsem se na tažení lodí i na to, že se cestou k nám navazovaly další posádky. Prostě nádherný prolog pohodového závodu přesně tak, jak tvrdil můj tehdejší kolega Milan Klápa.“ Užíval si i letošní tažení lodí podmračenou lipenskou krajinou kormidelník.

V pravé poledne odstartoval Karel Švec závod na trase Lipno nad Vltavou – Černá v Pošumaví. Jednoetapový závod je vypsaný pro všechny lodní třídy, a to jak pro registrované jachtaře, tak i pro naprosté amatéry, kteří jsou ale velkými vyznavači jachtingu. Největší zastoupení měly kajutové jachty nad 22 stop délky na vodorysce, kterých se prezentovalo sedmadvacet. Pořadatele příjemně překvapili vyznavači tradiční třídy Létající Holanďan, když tři posádky dorazily z Bezdreva. Pro závod poprvé vyměnil svého tradičního kosatníka Petra Zajíčka za manželku Karel Šimek a tento tah se mu vyplatil a cíl protínali na druhém místě. Ono to s tím cílem ale bylo pro všechny účastníky hodně těžké. Do pětihodinového limitu se ne všechny posádky vešly a musely být odpočítány na vodě. Kdo neměl žádný problém, byla další nová posádka na katamaran. V otevřené třídě totiž nedali nikomu šanci Vladislav Ptašnik s dcerou Anežkou. Bezprostředně po startu šel jejich katamaran do čela celého hejna lodí, které se jen pomalu sunuly přes startovní čáru, protože vítr byl velice slabý, spíše takový příjemný vánek, nebýt občasného deštíku. „Po zklamání na nedávném maratonu jsem si chtěl vyzkoušet ideální oplachtění a to jsem pro slabý vítr našel. A když pak vítr na chvíli zesílil, bylo jasné, že tentokrát všechny porazíme.“ Liboval si v cíli vítěz. O jeho suverenitě svědčí, že ve Frymburku měl již nejméně dvoukilometrový náskok před svými pronásledovateli, především Davidem Křížkem a bratry Pavlišovými.

Po mnoha letech se na start vrátili windsurfaři. Na místo tradičního startu ve Frymburku však dorazil pouze jeden statečný surfař Radek Luhan, který poprvé oplachtěný plovák vyzkoušel před dvěma roky. „Windsurfing mne nadchnul, tak jsem si řekl, že takovýhle závod musím vyzkoušet. Byla to pro mne výzva a nenechal jsem se od startu odradit. Co na tom, že nakonec pojedu sám a že moc nefouká.“ První závod na surfu nakonec Radek zvládl a cíl protnul pět minut před limitem. Až do Dolní Vltavice jel závodník bez podpůrného trapezu, ten mu ve Vltavici podala jeho žena bedlivě sledující statečný boj manžela. „Když pod Kovářovem začalo pořádně foukat, bylo to hodně náročné. Ruce jsem měl vytahané jako opičák,“ smál se v cíli surfař zejména když z rukou manažerky balonového létání Hany Gavenadze přebíral poukaz na let balonem nad Českým Krumlovem. Tato odměna byla určena právě nejlepšímu surfaři a tím statečný Radek Luhan rozhodně byl. Po předání cen čekal na závodníky bohatě prostřený rautový stůl i zasloužená sklenka vína.
Text Petr Vitoň
Foto Martina Barnetová - více fotek na facebooku ČSJ

Výsledky 50 ročníku Modré stuhy Lipna:
Katamarany (6 posádek):
1. Ptašnik – Ptašniková (ALT Formula)
2. Pavliš Zd. – Pavliš Jiří (YC Kovářov)
3. Křížek –Harmíček (Loko Plzeň).
Ostatní třídy (6 posádek):
1. Brabec – Vácha (ALT RS Feva)
2. Šimek – Šimková (Sj Hluboká n. Vlt.)
3. Kleiner – Novotný (YC DIM Bezdrev)
Kajutové lodě do 22 stop (5 posádek)
1. Čermák – Rota (YC Kladno)
2. Němec – Kölbl – Němcová (ALT Tornado)
Kajutové lodě nad 22 stop (27 posádek)
1. Marián Faktor (Nový Knín)
2. Jiří Vachel (JK Černá v Poš.)
3. Meškán – Čutka – Meškán – Vitoňová

Přílohy ke stažení

  modrastuha_1.jpg (150K)
  modrastuha_24.jpg (279K)
  modrastuha_22.jpg (176K)

Starší články z kategorie Závody

V rámci jachtařského soustředění na Velkém Dářku se uskutečnil historicky první závod třídy Bic T...

2.–8. 7. Kingston, Kanada

Tradiční Setkání Finnařů, které se mělo konat o víkendu 11. 7. - 12. 7. 2015 ve sportovním areálu...

Ondřej Teplý vede ve Valencii na mistrovství světa juniorů olympijské třídy Finn a česká loď Melg...

Ondřej Teplý se utká o juniorské světové medaile ve Valencii.

Zobrazit všechny články


nahoru