Moderní jachtařské skify na Lipně

Dana Dvořáková | 25.06.2012

21. -24. června 2012 – Lipno nad Vltavou

Do Lipna nad Vltavou se minulý týden sjeli přední čeští závodníci jachtařských skifů RS700. Důvodem setkání bylo plánované soustředění pod vedením předního britského coache a dvojnásobného vicemistra Evropy Marka Pollingtona a následný závod Českého poháru.

Soustředění se velice vydařilo. Mark pomohl posádkám optimálně vyladit nastavení stěžně a profil hlavní plachty a pak už se trénovalo do roztrhání těla. Po každém tréninkovém bloku následoval rychlý rozbor videa a šlo se zas na vodu. Všechny účastníky akce nesmírně posunula v jejich výkonnosti a tak netrpělivě očekávali start víkendového závodu. V něm se na start na vypůjčené lodi postavil i britský trenér.

V sobotu se od rána dlouho čekalo na vítr, ale ten se odpoledne dostavil a dovolil závodní komisi odjet tři kvalitní rozjížďky ve středním větru. Závodní pole bylo velmi vyrovnané a bojovalo se doslova o každý metr. Dokonce nebyla nouze ani o několik převržení, což pak znamenalo pro jednotlivé závodníky velkou ztrátu. Na čele závodu se po sobotě suverénně usadil zatím na skifech neporažený David Křížek (ERSTE Premier Sailing team), který vyhrál všechny tři rozjížďky.

V neděli dopoledne se opět čekalo na vítr, který se nakonec dostavil, ale již ne v takové kvalitě, jako předešlý den. Vítr byl výrazně slabší a navíc chodily nepravidelné změny až o 90°. S náročnými podmínkami si v první nedělní rozjížďce nejlépe poradil Martin Vašík a ve druhé pak zvítězil Jan Myslík. Britský závodník a coach Mark Pollington v neděli již do závodu nenastoupil.

Celkovým vítězem se tedy opět stal David Křížek (ERSTE Premier Sailing team), před druhým Janem Myslíkem (ProYachting team) a Václavem Hukem (LS Brno). Nyní závodníky čeká tvrdá příprava a v polovině července mistrovství Evropy na Lago di Garda.

Po slavnostním vyhlášení se David Křížek se svým teprve 6ti týdenním synem Davidem stali kmotry nové plachetnice třídy Optimist. Jednalo se o novou loď naší nejlepší mladé jachtařky a budoucí olympijské naděje Nikol Staňkové. Věřme, že jí tento křest přinese štěstí na nadcházejícím mistrovství Evropy v Itálii.

LIPENSKÝ POHÁR 2012

  1. CZE 923 – David Křížek – ERSTE Premier
  2. CZE 988 – Jan Myslík - ProYachting team
  3. CZE 809 – Václav Huk – LS Brno

FOTO: Martina Barnetová

Alan Kučera – team PR

ERSTE Premier Sailing Team


Starší články z kategorie Závody

Právě skončilo mistrovství ČR kajutových plachetnic, které se uskutečnilo na Vranovské přehradě...

V termínu od 30. 8. do 2. 9. se uskuteční na Lipně Mistrovství Evropy a Mistrovství ČR v lodní tř...

již od 21. 6. 2012 začíná Mistrovství České republiky kajutových plachetnic na Vranovské přehradě...

Bilanci z jarních závodů lodní třídy 2.4mR od Dana Bíny naleznete v příloze.

2. - 5. června 2012 – Warder, Holandsko

Zobrazit všechny články


nahoru