Zpráva z Mezinárodního mistrovství České republiky ve třídě Tornádo

Dana Dvořáková | 22.06.2022

Závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na katamaránu Tornádo se ve dnech 17. - 19. 6. 2022 zúčastnili čeští závodníci a jedna posádka z Německa


Mistrovství se podařilo odjet za krásného letního počasí. První závodní den se po dvou přerušeních šlo na břeh, druhý a třetí den se vítr dostavil už v dopoledních hodinách a odjelo se osm pěkných rozjížděk a našel se i čas na společný trénink. Rozjížďky trvaly 30-40 minut, jezdily se tři kola a o zajímavé momenty na startu, točných bójích a v cílové linii nebylo nouze.  Závodníci si prodloužený víkend užili, ocenili práci rozhodčích a pořadatelského týmu YK Jestřábí. 

 

 

Ze všech účastníků se nejvíce dařilo sourozenecké posádce z YC Kovářov CZE 72 Michaele Pavlišové na kormidle a Marku Pavlišovi na kosatce. Podařilo se jim zvítězit v pěti rozjížďkách a obhájit loňský titul Mistrů České republiky v jachtingu na katamaránu Tornádo. Vítězství bylo s náskokem tří bodů před druhou posádkou v pořadí Zdeňkem Pavlišem a dcerou Klárou Pavlišovou z YC Kovářov na lodi CZE 62. Tato posádka před měsícem v pohárovém závodě Jestřábí Cup s mezinárodní účastí na stejné trati zvítězila a byla jedním z favoritů tohoto mistrovství. S mírným odstupem třetí místo získala loď matadorů z YC Kovářov CZE 50 Milan Chlebna/Jiří Pavliš a završila dominanci tohoto klubu na letošním mistrovství. Smolařem závodu se stala posádka lodi CZE 686 s Martinem Záchvějem na kormidle a Zdeňkem Adamem na kosatce. Posádka rovněž patřila k favoritům, po slušně rozjetém úvodu se v polovině závodu převrátili, rozjížďku nedokončili, loď mírně poškodili a další pokračování v závodě bylo už na zapřenou.

 

 

Nejmladším účastníkem byl Štěpán Beneš na lodi CZE 9, který se svým otcem Petrem z pořádajícího oddílu vytvořili další rodinnou posádku a stali se nejlepší posádkou s lodí s duralovým stěžněm.

 

Dále je třeba poděkovat organizačnímu týmu z YK Jestřábí za skvěle odvedenou práci a poskytnuté zázemí, rozhodčím a záchrannému týmu za práci na vodě. Došlo i na vzpomínku na kamaráda Davida Křížka silným signálem na vodě, který všichni slyšeli a určitě ho slyšel i David. Závod byl konán pod záštitou ČSJ, který závod pomohl finančně podpořit, finanční podporu poskytla také společnost Prefa Hubenov.

 

 

 

V letošním roce se ještě bude pořádat na Lipně jedna mezinárodní regata pro třídu Tornádo. Pořadatelem je YC Kovářov a pojede se o víkendu 09.-10.9.2022.  Mnozí účastníci mistrovství opět na závod přijedou a jsou také pozváni posádky ze zahraničí.  Bude se na co dívat a kdo budete mít zájem, můžete si jízdu na katamaránu vyzkoušet.   

 

 

 

 

Výsledky  - 12 lodí :    1.    CZE   72            Michaela Pavlišová/Marek Pavliš                     9 bodů               

                                    2.    CZE   62            Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová                      12 bodů

                                    3.    CZE   50            Milan Chlebna/Jiří Pavliš                               29 bodů

 

Odkaz na výsledek závodu:  https://www.sailing.cz/vysledky/221314

 

 

 

 

 

 

 

Za ALT Tornado zapsal:   Zdeněk Pavliš

 

Starší články z kategorie Závody

Jan Štantejský se stal mistrem České republiky v lodní třídě RS700 a vystřídal tak na pomyslné...

Od čtvrtka 16. do neděle 19. června se na Lipně konalo Mistrovství 17. distriktu, na kterém st...

Majestátní lodní třída Star se po 20 letech vrátila na Lipno. Týden před mezinárodním závodem ...

Závod Českého poháru třídy Optimist se jel o víkendu 11.–12. 6. na Nechranicích jako generálka...

O víkendu 4.–5. 6. v Černé v Pošumaví proběhl závod Cena Šumavy, kterého se účastnili závodníc...

Zobrazit všechny články


nahoru