Mistrovství světa třídy RS Feva

Eva Skořepová | 23.07.2019

11 českých posádek bylo na startu Mistrovství světa třídy RS Feva v italské Follonice. Konkurence byla veliká – 200 lodí z 23 zemí na startu. A Ondra Baštář a Petr Pelnář jsou juniorskými vicemistry světa ve třídě RS Feva. 


Mistrovství světa třídy RS Feva skončilo 26. července. Ondra Baštář a Petr Pelnář z Lokomotivy Plzeň v poslední rozjížďce zlaté skupiny vybojovali úžasné 4. místo a upevnili si tak svoji pozici nejlepší české posádky. Zároveň byli druzí v kategorii juniorů. Celkově jim patří 32. místo. Zvítězili Novozélanďané Simon Cooke a Oskar Masfen.

 

Umístění dalších našich posádek ve zlaté skupině:

38. Dan Viščor - Nela Viščorová

63. Dominik Ostrý - Linda Dokoupilová

65. Jakub Václavík - Kateřina Muchová

 

 

 

Ve stříbrné skupině byla nejlepší z našich pražská posádka  Eliška Stiburková s Magdou Najvarkovou.

 

 

A bronzové skupině vévodila posádka jihočeská David Szmaragowski - Sára Svobodová, která ji s přehledem vyhrála.

 

Kompletní výsledky ZDE

 

 

Jak závod probíhal popisuje postupně Martin Vácha:

 
1. závodní den 
„Dnešní den jsme zahájili několika briefingy - náš, trenérů, závodníků. Předpověď slibovala vítr do 8 m/s, stabilně se stáčející na severozápad. V plánu byli 3 rozjížďky. Starovní pole rozděleno do 3 skupin.

 

Na vodu jsme na člunu vyjeli s více než dostatečným předstihem, abychom měřili vítr. Italská komise nás ovšem překvapila, když první lodě pustila z boat parku na vodu s minimálním předstihem před prvním vyzývacím znamením. První skupina startovala 10 minut po dojetí prvních lodí do startovního prostoru. V kombinaci s rychlými, 35 minutovými rozjižďkami je to tu docela fofr. Na to si budeme muset prostě zvyknout.

 

Velkou radost nám dnes dělala posádka sourozenců Viščorových, kteří zajeli 3,6,10. Bohužel z 6. místa ve druhé rozjížďce je OCS, ale to házíme za hlavu. Bez škrtání tedy 74. místo. Skvěle dnes jezdila také posádka Ondra Baštář - Petr Pelnář, kteří jsou s dojezdy 8,9,16. na celkovém 27. místě. Kubovi Václavíkovi a Katce Muchové patří po 3 rozjížďkách průběžné 46. místo. Na 61. místě jsou po dnešním dni Eliška Stiburková s Magdou Najvarkovou.
Dále:
81. Dominik Ostrý - Linda Dokoupilová
104. Vojta Cibulka - Pepa Hanton
112. Bořek Borkovec - Tereza Stiburková
155. David Szmaragowski - Sára Svobodová
165. Ondra Najvárek - Klára Kantounková
167. Eliška - Honza Richterovi
197. Beata Dokoupilová - Helča Navrátilová
Dnešní 3 naplánované rozjížďky by měly ukončit kvalifikaci. Vítr nás nejspíš čeká podobný tomu včerejšímu.“

 

 

2. závodní den 

"Dnes bylo na programu pokračování kvalifikace. Povětrnostní podmínky měly být velmi podobné jako včera. Při našem, bezmála hodinovém měření větru se prakticky nelišily. Před prvním startem dne však vítr lehce zeslábnul a stočil se zleva. Při rozjížďce klesnul až k 2,5 m/s. Začátek dnešního dne tedy nebyl vůbec jednoduchý ani pro jednu skupinu. Další dvě rozjížďky se již odjely za stabilnejšího větru kolem 4-5 m/s.

 

Pěkné výkony dnes podávala posádka Dominik Ostrý s Lindou Dokoupilovou, kteří se blýskli 4. místem v poslední rozjížďce. Ondra Baštář s Petrem Pelnářem neměli mnoho štěstí na startech, i tak ale z poslední rozjížďky dovezli 5. místo. Průběžně si také drží celkové 1. místo v juniorech! Kuba Václavík s Katkou Muchovou zajížděli slušné, konstantní výsledky v druhé desítce pole.

 

Největším oříškem dnešního dne byli starty. Například sourozencům Viščorovým, po včerejší UFD, chyběl drive na startovní čáře a převažovala opatrnost. Chuť si spravili aspoň 11. místem v rozjížďce poslední. Zítra začíná finálová část, která se pojede 3 dny.

 

Ve zlaté skupině si zazávodí 4 české lodě:
Baštář - Pelnář
Ostrý - Dokoupilová
Viščor - Viščorová
Václavík - Muchová

 

Stříbrná skupina:
E. Stibůrková - Najvárková
Cibulka - Hanton
Borkovec - T. Stibůrková

 

Bronzová skupina:
Szmaragowski - Svobodová
Richterová - Richter
Najvárek - Kaltounková
Dokoupilová - Navrátilová

 

Většina posádek svůj kvalifikační cíl splnila, takže v týmu panuje spokojenost. Vítr nás nejspíš čeká lehce slabší a stočený k jihozápadu."

 

3. závodní 

"Dnešní den se nesl ve znamení slabšího, pulzující větru z jihozápadu. Nebyla nouze o opakované starty kvůli velkým změnám směru. Jedna rozjížďkách byla i zrušena. Větru jsme se dočkali až později odpoledne.

 

Skvěle dnes jezdila posádka David Szmaragowski se Sárou Svobodovou. Jedná se o jejich první velký závod, i tak dnes předvedli perfektní výkony a s dojezdy 2, 3 a 5 vedou bronzovou skupinu! V této skupině dnes poskočily také Beata Dokoupilová s Helčou Navrátilovou a Eliška a Honza Richterovi.

 

Eliška Stibůrková s Magdou Najvárkovou se blýskly 5.místem ve skupině stříbrné.

 

Ve zlaté skupině byly dnes souboje velmi těsné. Kolize a shrumáždě nebyly vyjímkou. Na poslední bójce, před cílem, se po 40 minutách rozjížďky sešlo i 30 lodí. Pole je tedy velice vyrovnané. Smůlu si v tomto balíku vybrali Ondra Baštář s Petrem Pelnářem.

 

Celkově dnes na startech chyběla obezřetnost a chvilková nepozornost nás rychle připravila o čistý start. Nejlépe jsou na tom po dnešním dnu Dan a Nela Viščorovi, kterým patří 39. místo.

Čekají nás ještě dva finálové dny. V plánu je 5 dalších rozjížděk."

 

4. závodní den 
"Dnes nás unavil dlouhý den na vodě. Po půlhodinovém čekání se startovalo do slabšího, velice proměnlivého větru, který dal pořádně zabrat i těm nejlepším. Každá skupina odjela své 3 rozjížďky. Ve skupině zlaté se poslední start opakoval snad pětkrát.


Ve této skupině naši závodníci vylepšili svoje starty, i to však často na dobré umístění nestačilo. Pole je extrémně vyrovnané, pohled na balík 66 lodí, řítící se do brány v opravdu minimálních rozestupech bere dech. Pochvalu si jistě zaslouží Ondra Baštář s Petrem Pelnářem, kteří skvěle takticky odjeli poslední rozjížďku.

 

Ve stříbrné skupině se dnes však moc nedařilo. Naopak bronzovou skupinu opanovali David Szmaragowski se Sárou Svobodovou, kteří dojezdy 1, 2, 3 utvrdili svoje průběžné vedení. Skvěle dnes jezdila také nová posádka Beata Dokoupilová - Helča Navrátilová, které patří průběžně 9. místo.
Čekají nás poslední dvě rozjížďky. Předpověď slibuje slabší vítr, který je v kombinaci s vlnami docela oříškem."

 

Ze slavnostního zahájení:

 

Z tréninku:

 

Ze závodu:

Starší články z kategorie Závody

Na Gardě 22. 7. začalo mistrovství Evropy skifů RS700. Na startu je 22 závodníků a mezi nimi i...

NATIONS CUP Raceboard Mixed TEAM se jel v rámci Warnemünde Woche po skončení mistrovství světa...

Tři pohárové závody, jedno mistrovství republiky, dvě soustředění a cca 200 jachtařů – to je b...

Bývalí závodníci z lodní třídy 29er absolvovali svůj první závod na lodích WASZP a nezklamali....

První prázdninový týden se na Lipně v Černé v Pošumaví konají vždy dva závody Českého poháru r...

Zobrazit všechny články


nahoru