Mistrovství světa třídy Laser 4.7

Eva Skořepová | 27.07.2017

Na MSJ Laser 4.7 v Nieuwpoortu nás od 19. do 24. 7. nreprezentovali Víťa Moučka a Lucie Keblová.

 

První den foukal vítr v rozpětí 9–20 uzlů. První rozjížďka u dívek se odjela ve slabším větru okolo 9–12 uzlů a téměř bez proudu, na klučičím okruhu foukalo více 17–18 uzlů hned na první rozjížďku. Před druhou rozjížďkou se rozfoukalo na 18–20 uzlů, vítr se otočil a zesílil proud, vytvořily se vlny až 2,5 m. Víťa zajel velmi dobře v obou rozjížďkách – dojezdy 17 a 26. Ve druhé rozjížďce špatně zvolil stranu, ale díky výborné technice se mu povedlo chybu strategie eliminovat. Lucie zajela také velmi dobře první rozjížďku, dojela 23, ve druhé rozjížďce, kdy byly podmínky drsnější, se cvakla v bráně na 29. místě, vypadlo jí ráhno a tím pro ni rozjížďka skončila. Celkově jsme měli Víťu na 75. místě z 231 kluků a Lucii zatím na 83. místem ze 114 dívek. Druhý den se kvůli silnému větru a velkým vlnám nic neodjelo.

 

Třetí den byl velmi komplikovaný na náhlé změny větru se silným proudem. Oběma závodníkům nevyšla první rozjížďka, Víťa chyboval již na startu a Lucka měla špatný trim – chyběla jí rychlost. Takže Víťa si vyrobil škrtačku a Lucka zajela 32., což nakonec nebylo tak špatné. Druhá rozjížďka vypadala u obou hned od startu suprově. Lucka točila v bráně 11., Víťa 15. Nakonec Lucka dojela 14. – zatím její nejlepší umístění. Tento dojezd spolu se škrtačkou ji katapultoval na 52. místo ze 115 děvčat. Víťa bohužel takticky pokazil druhou stoupačku a dojel na 26. místě. Včerejší ,,den blbec“ pro Víťu znamenal propad na 117. místo ze 234 chlapců. 
 

 

Poslední čtvrtý den kvalifikace se nesl ve znamení slabého proměnlivého větru se změnami o 180 stupňů a deště. Díky tomu jsme na vodě byli 7 hodin. Lucka excelovala, na slabý vítr je expert. Dívky odjely pouze jednu zkrácenou rozjížďku, Lucka jela suverénně už od startu, jedničku točila na 11. místě, zaďáky jsou její silná stránka a nakonec dojela na krásném 8. místě, a tím si pojistila postup do zlaté skupiny, kam postupovala na 44. místě. Víťa tento den nezvládl, slabý vítr je jeho velká slabina. Kluci odjeli dvě rozjížďky na hranici regulérnosti, Víťovi se nedařilo a propadl se až do čtvrtiny bronzové skupiny. Naše ambice na umístění okolo přelomu zlaté a stříbrné byly ty tam. 

 

Včerejší první finálový den byl velmi větrný už od rána, což vyhovovalo Víťovi. Karta se obrátila a včera naopak zaperlil Víťa. Takto složité a namáhavé podmínky jsou pro něj naprosto ideální. Na klučičím okruhu foukalo 9–11 m/s stálého větru, vlny 2 m a silný proud. Dařilo se hned od první rozjížďky, kdy jel perfektně a dovezl 7. místo. Plný energie vstupoval do druhé rozjížďky, kdy po pokaženém startu dojel na jedničku naprosto nečekaně opět na 7. místě, zbytek rozjížďky makal a dovezl cenné 4. místo. Tím se posunul na 4. místo v bronzové skupině a celkově na 122 příčku z 234 chalpců. Lucce se nedařilo a včerejším dnem se propadla na 54. místo ze 115 děvčat. Zatím chybí fyzička, a tím pádem pokulhává i technika v těchto namáhaných podmínkách. 

 

Poslední finálový den foukalo 6–7,5 m/s, vlny byly do metru. Víťovi se první rozjížďka nepovedla (33). Naopak v druhé rozjížďce zajel pěkné 11. místo. V celkovém pořadí skončil na 127. místě z 234 chlapců. Lucce se poslední finálový den také příliš nevyvedl, dojela v obou rozjížďkách v poslední desítce finálové skupiny (56, 53) a celkově pak skončila na 57. místě ze 115 děvčat.

 


I přestože cíle byly vyšší, hodnotíme výkon obou závodníků ve velké světové konkurenci jako velmi kvalitní. Lucka se zde v Nieuwpoortu umístila o 23,5 % pole lépe než loni na MSJ v Kielu – její úspěšnost umístění v poli je 51,3 % (57/115). Víťa, který zde absolvoval své první MSJ, dosáhl úspěšnosti umístění v poli závodníků 46 %, což se za poslední tři roky žádnému závodníkovi na Laseru 4,7 při jeho premiéře na MSJ nepovedlo.


Průběh závodu umožnil oběma závodníkům ukázat silné stránky – Lucka excelovala ve slabém větru, Víťa naopak v extrémních podmínkách, oba zvládli a velmi dobře pochopili silné proudy na této vodě. Stejně tak odhalil stránky nejslabší, na kterých je potřeba intenzivně zapracovat – Lucka musí máknout na fyzické kondici, aby zvládala kvalitně techniku i v silnějším větru. Víťa se musí soustředit na techniku a s tím spojenou psychiku ve slabém větru.


Spolupráce na vodě byla vynikající, stejně tak jako atmosféra v týmu v průběhu celého závodu. Oběma děkujeme za výbornou reprezentaci.


Momentálně trénujeme zde v Nieuwpoortu s další částí reprezentace Laser U21 a zítra vstupujeme do dalšího MSJ, kde nás reprezentují Jakub Halouzka, Radek Sopoušek a Mario Nuc. Držte nám palce.


 

Michal Smolař a Johana Rozlivková

Trenér a asistentka trenéra SCM Laser


 

výsledky Víťa:

http://www.kycnlaserworlds2017.com/sites/default/files/bijlagen/4-7_male_bronze_na_r10_update.htm


 

výsledky Lucka:

http://www.kycnlaserworlds2017.com/sites/default/files/bijlagen/4-7_female_gold_na_r9_update.htm

 

 

Starší články z kategorie Závody

Reportáž odvysílaná na ČT Sport dne 26. 7. 2017

Závodu mistrovství Evropy na katamaránu Tornádo se ve dnech 19.-23.7.2017 zúčastnilo 21 posádek z...

V sobotu (poslední den závodu) všichni netrplivě očekávali jugo, na kterém by se mohly dokončit d...

Pátý den již vítr nepřál. Odpoledne se sice zvednul vítr z jihu o síle 8 - 10 uzlů. Ale to nebylo...

O víkendu 14.–16. července se uskutečnil druhý ročník závodu plachetnic Prague Sail Open, a...

Zobrazit všechny články


nahoru