Mistrovství světa třídy D-One

Dana Dvořáková | 25.09.2013

Čtvrtý ročník mistrovství světa třídy D -One se konal v Union Yacht klubu Attersee od 12. do 15. září 2013. I přes slabou účast italské výpravy se na startu sešlo 33 závodníků ze 7 zemí

Ve středu se uskutečnil trénink pod vedením Agustina Zabaluy, mistra světa z roku 2011 a stříbrného z loňského mistrovství v Alassiu.

První den se odjely dvě rozjížďky za postupně sílícího větru od 6-10 uzlů v první rozjížďce, až po vítr o nárazech síly 25 uzlů ke konci druhé rozjížďky. Obě vítezství si odnesl zkušený závodník z Anglie Nick Craig, vítěz letošního Mistrovství Evropy v Campione. V první rozjížďce se umístil na druhém místě veteránský závodník Eberhard Biberitz a na třetím místě Petr Fiala, druhý z ME. Ve druhé rozjížďce dojel na druhém místě Viktor Teplý, jemuž vloni uteklo vítězství až v závěru a na třetím místě dojel rakouský Olympionik ve třídě Finn Florian Raudaschl.

Druhý den čekalo na jachtaře deštivé a chladné počasí a vítr o síle do 10 uzlů. Vítězství v první rozjížďce si odnesl Michael Maier, ve druhé pak Agustin Zabalua. Konzistentní výkony Nicka Craiga, Viktora Teplého a Petra Fialy je držely na prvních třech pozicích, dalším českým závodníkem v průběžném pořadí byl po druhém dni Ondřej Teplý na třináctém místě.

Zatímco Nick Craig udržel svou sérii druhých míst v páté a šesté rozjížďce třetího dne, o vítezství se rozdělili Petr Fiala v páté a Viktor Teplý v šesté a také konečné rozjížďce závodu. Jak se v neděli ukázalo ochlazení a déšť bylo doprovázené slábnoucím větrem, který by neumožnil odjetí regulérní rozjížďky.

Nick Craig se tedy stal vítězem Mistrovství světa třídy D-One 2013 s celkem osmi body, na druhém místě celkově se umístil Viktor Teplý s dvanácti body a na třetím Petr Fiala s dvoubodovou ztrátou. Charlie Chandler si odnesl trofej pro amatérského závodníka, na celkově pátém místě. Veteránský pohár převzal Eberhard Biberitz. Regaty se zúčastnili také dvě závodnice, Petra Witez z Německa a nováček ve třídě Vanessa Weedon - Jones z Anglie.

Nejvýše oceněný Nick Craig pronesl na stupních vítězů děkovnou řeč, ocenil bezvadnou organizaci, pod vedením ředitele závodu Christiana Scheineckera , poděkoval všem za účast a přátelskou atmosféru jak na vodě, tak na břehu a poděkoval tradičním sponsorům, firmě Harken za drobné ceny a Devoti Sailing za sponsoring slavnostní večeře a následné párty :)

Příští ročník Mistrovství světa D -One se bude konat v říjnu 2014, opět v Alassiu.

Fotografie : Pavlína Soukupová

Starší články z kategorie Závody

Mezinárodní mistrovství ČR OneDesign 2013 v námořním jachtingu již příští týden.

Pohárový závod ALT 2.4mR - 27. 9. 2013, CTL 131726 Závod je na žádost pořadatele zrušen bez náh...

Ve dnech 23. – 31. 8. 2013 se v Estonském Tallinnu konalo Mistrovství světa lodní třídy FIN...

v příloze naleznete vypsání na Modrý Hrozen; MČR Las, L47, Evr a poháru Finn; CECC Cadet a poháru...

Po více než roce příprav se historicky poprvé uskutečnilo Mistrovství světa ve třídě raceboard u ...

Zobrazit všechny články


nahoru