Mistrovství světa mládeže 2019

Eva Skořepová | 15.07.2019

Youth Sailing World Championships - Gdynia, Polsko

Již dnes bude odstartován největší svátek mládežnického jachtingu na světě. Start je už v 11 hodin.


Po roce je zde opět největší svátek mládežnického jachtingu na světě - 2019 Hempel Youth Sailing World Championship. V minulých letech se závodilo v Malajsii, na Novém Zélandu, v Číně a v loňském roce v americkém Texasu. Letos je to pro naše jachtaře podstatně blíž, protože role hostitele této největší mládežnické regaty se ujala Gdynia v Polsku.

 

Český svaz jachtingu vyslal do dějiště historicky největší výpravu čítající 8 závodníků a dva trenéry. Celkem se zde očekává účast více než 400 jachtařů ze 66 zemí světa. Naši budou startovat celkem v 6 kategoriích (4 lodních třídách). Ve třídě Laser Radial budou reprezentovat Klára Himmelová a Andrew Lawson, ve windsurfingové třídě RS:X - Kateřina Švíková a Ondřej Müller, na dvouposádce 420 - Lukáš Wehrenberg a Tobiáš Kraus a na skiffu 29er - Jára Čermák a Petr Košťál. Trenérem týmu je David Křížek, který se bude věnovat především dvouposádkovým lodím a vedoucí týmu a trenérkou jednoposádek je Johana Rozlivková.

 

 

David Křížek píše:

"Nejlepší přípravu měla Katka Švíková, která před závodem trénovala ve vedlejších Sopotech. Další závodníci většinou znají místní lokalitu, ale poslední dny přípravy trávili na českých vodách. Trénink přímo v dějišti šampionátu byl tradičně zakázán. V sobotu 13. 7.  probíhalo přebírání lodí. Třída Laser Radial má kompletně nové vybavení. Navíc veškeré úpravy jsou zakázány a tak bylo rychle nastrojeno. Třída 420 má nové lodě Nautivela, stěžně Selden a plachty Zaoli. S trimem to tradičně není jednoduché a budeme muset ještě dost zapracovat. Patu stěžně jsme posunuli na 282 cm, sálingy roztáhli na 475 cm, napětí jsme dali 30, při průhybu 4,3 cm a záklon zatím 607 cm. Problém ale je, že se jedná o zcela nový střih plachet a prakticky nikdo s tím nemá zkušenosti. Budeme tedy trochu laborovat s napětím předního vantu a kluci si budou muset loď dobalancovat na vodě v rozpětí dvou rysek. V neděli ještě s Nikosem Drougasem (nejlepší 420 coach) doladíme průhyb spodní části stěžně. Třída 29er má nové plachty, ale trupy bohužel zůstaly původní, tedy dvě regaty jeté. Největším oříškem bude nastavení délky předního vantu pro celý závod. Nebude to jednoduché rozhodnutí, ale snažíme se získat co nejvíce informací od meteo předpovědí až po nastavení dalších TOP týmů. Třída RS:X tentokrát nemá podporu výrobce Neil Pryde. Hlavním důvodem je asi vyhlášení nového výběru olympijské windsurfingové třídy pro hry ve Francii. To současného výrobce nejspíš popudilo a odstoupil od podpory mládežnického šampionátu. I tak jsou zde všechny původně přihlášené země, ale tentokrát s vlastním vybavením.


V sobotu se konal první trénink. Klára s Andym trénovali společně, ale porovnávali se i se skupinou. Lukáš s Tobiášem měli hodně starostí s nastavením nových lan. Příliš dlouhý a tím i nefunkční kiking atp. Také šel velmi těžko tahat spinakr, ale to naštěstí bylo jen skřípnuté lanko pod výtahem kosatky. Jára s Péťou si pochvalovali nové plachty, ale bude třeba lépe vyladit napětí spír. Katka si zatrénovala se skupinou windsurferů a Ondra šel do bazénu. Proběhla také celá řada registrací, měření, předávání, školení, stěhování atd. V neděli je na programu  společný brífink, trimování, příprava, tréninkové rozjížďky a večer slavnostní zahájení, které bude nejspíš opět velkolepé. Jinak vše ok. Jára si jídlo pochvaluje, tak si jistě dovedete představit, že je to fakt super.

 

 V neděli od rána jsme se věnovali přípravě. Brífink byl posunut o půl hodiny, ale pak hned následovalo ladění 420ky. Ostatní měli již na zbrojeno a nebylo moc co řešit. Přední vant na 29eru dáme na 445 a je rozhodnuto. Postupně se začalo vyplouvat na vodu. Pro Lasery Radialy to byla více než hodina jízdy na start. Andy si pochvaloval a celkem se mu dařilo, tak jak si představoval. Klára si vedla také dobře, ale bojovala s horší rychlostí na jeden bok. Bohužel už se nejel zaďák, protože celá flotila zamířila od návětrné bójky do přístavu. Přitom tento kurz bude v závodě rozhodovat.

 

Sedm lidí na dva přistávající Čechy. Organizace je zatím skvělá.

 


Jára s Péťou na 29eru jeli na start také pěkně dlouho. Pole bylo extrémně vyrovnané, což se samozřejmě očekávalo. Klukům se dařilo jak na startu, tak i během stoupačky, ale problém byl s rychlostí po větru. Není to otázka trimu, ale chyba je někde v technice. Zítra se na to zaměříme. Katka s Ondrou na windsurfech RS:X jeli na start asi 35 minut a navíc museli dost pumpovat. Oba neměli příliš dobrou akceleraci na startu a tak je pohltilo pole. Katka pak často točila, aby se dostala na čistý vítr, což znamenalo ztrátu v průběžném pořadí. Byl to ale trénink a bylo třeba si hlavně prověřit trať a podmínky, aby se dala lépe naplánovat strategie. Na okruhu s nimi byla i Johy. Když nás míjela její coachovská loď, tak polovina naší posádky dávala automaticky ruce vzhůru. Údajně to byla rybářská loď, ale spíš vypadala jako malý torpédoborec. Ne nadarmo dostala přezdívku USS Gdynia. Já jsem se po sérii zmatků dostal na druhý pokus na krásný historický keč, který plul na okruh 420. Dříve startující dívky kapitán propásl asi o 10 minut, ale to mě naštěstí netrápilo a s napětím jsem očekával výkon Lukáše s Tobiášem. Jízda měla řadu slabin, ale i světlých okamžiků. I přes špatný start se nedařilo až tak zle. Hlavním problémem byla velmi slabá stoupavost. Ta ale nejspíš nebyla způsobena trimem, ale nastavením kozy a technikou. Zítra ráno nás po konzultaci s řadou specialistů čeká opětovné přestrojování. Posuneme patu stěžně a zmenšíme záklon. To nám samozřejmě rozhodí vše ostatní co chceme zachovat, ale nějak si s tím poradíme.  Navíc nemá foukat a má se ochladit a pršet. Nicméně tady člověk nikdy neví. Já vyrážím na okruh 29erů, Johy jede na Lasery, 420kám pomůže coach z Hong Kongu a Polska a RS:Xka si to také s někým domluvili. 

 

 

Neděle byla také ve znamení oficiálního zahájení. Na vodě tréninková rozjížďka a na břehu pak vlajkový průvod městem, slévání vody ze 66 zemí světa a oficiální zahájení na pláži."

 

 

Více najdete zde: nhttps://www.czech29er.cz/l/mistrovstvi-sveta-mladeze-2019/

 

Na facebooku Czech 9er najdete záznam, fotky a videa na instagramu Davida Křížka. 

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Jana Slívová přidala k titulu mistryně Evropy ve třídě Raceboard stříbro z mistrovství světa!

Včera bylo zahájeno Mistrovství světa třídy Optimist, které se historicky poprvé koná na nádhe...

Dnes skončilo v Japonsku mistrovství světa třídy Laser. Konalo se v Miho Bay, na startu bylo 1...

Dnes začalo v Japonsku mistrovství světa třídy Laser.

Ondřej Teplý dnes vyhrál medailovou rozjížďku ve třídě Finn a posunul se tak na celkové druhé ...

Zobrazit všechny články


nahoru