Mistrovství světa Laser Standard a Laser Radial do 21 let

Eva Skořepová | 06.11.2019

V sobotu 2. 11. skončilo v chorvatském Splitu mistrovství světa do 21 let v lodních třídách Laser Radial a Standard. Závod doprovázelo slunečné počasí, ale bohužel s velmi slabým větrem.




 
Po pěti dnech byly odjety jen dvě rozjížďky. Všechny se odjely v ranních hodinách mezi 9. a 10. hodinou, kdy povětšinou foukalo okolo 4 m/s. Až na sobotu bylo hlášené jugo, které mělo být velmi silné – okolo 13 m/s. Nakonec foukalo okolo 8 m/s a panovaly ideální jachtařské podmínky, ve kterých se odjely tři rozjížďky.
 
Naši reprezentanti statečně bojovali v těžké konkurenci. Ben Přikryl začal velmi hezkým 29. místem. V další rozjížďce byl ale přes čáru a první „větrná“ mu také příliš nevyšla. V posledních dvou se ale opět zlepšil, co stačilo na 101. místo ze 146 lodí ze 42 zemí. Vítězslav Moučka zase neměl nejlepší start, silnější vítr mu evidentně vyhovoval víc a v poslední den si tedy polepšil na celkové 120. místo.
 
V ženské kategorii závodila Klára Himmelová, která jezdila lépe první dny, kdy foukalo méně. V celkovém pořadí skončila na 62. místě ze 71 závodnic z 31 zemí.
 
Všichni zaznamenali postupné dílčí úspěchy od jejich poslední mezinárodní regaty ME v Polsku a už se těší na zimní tréninky, které budou probíhat ve Španělsku.
Štěpán Novotný, trenér

 

 

A jak popisuje závod ve Splitu slovenský trenér Michal Andel: „Posledním vrcholnou akcí letošní Laser sezony bylo mistrovství světa do 21 let v chorvatském Splitu. Datum, které organizátoři zvolili slibovalo větrné a chladnější závody, alespoň podle zkušeností, které z konce října v této oblasti máme. Opak byl ale pravdou a již na tréninku pár dní před závodem jsme pochopili, že letos léto ještě zdaleka neskončilo. Příjemných 25 stupňů na slunci ale kompenzovalo zklamání z úplného bezvětří.
 
První den závodů jsme čekali na nástup mořské brízy, která ale bohužel začala až příliš pozdě a nestihla se dostatečně ustálit, než začalo slunce zapadat. V úterý bylo již od rána jasné, že tento den jachtingu přát také nebude a již ve 14:00 tak bylo vyvěšené AP nad A. Jelikož čas se začal krátit a předpověď také nevypadala příznivě, sáhli organizátoři k jedinému možnému řešení a tím byl brzký start v 9:00 a využití ranní termiky a větru padajícího z blízkého pohoří. Následující tři dny tak vždy odstartovali všechny tři fleety (dvě skupiny Standardů a jedna Radialová), jedna vždy dojela celou rozjížďku, druhá ji měla zkrácenou a třetí přerušenou. Na konci pátého dne tak měly všechny fleety shodně odjeté dvě rozjížďky. Všeobecnou obavu o budoucnost tohoto šampionátu ale rozptýlila předpověď na sobotu, kdy se v přibližně metrových vlnách odjely tři rozjížďky a závody tak byly zachráněny.
 
Pro dobré jachtařské závody je potřeba kromě organizace i přízeň počasí. Podmínky, které jsme ve Splitu teď zažili, jsou v tomto termínu velmi nestandartní. Velké poděkování tak patří všem organizátorům a rozhodčím, kteří udělali vše proto, aby se tento šampionát nakonec odjel, a vzhledem k okolnostem se jim i podařilo udělat hezké závody.“
 
 
Kompletní výsledky:


http://2019-u21.laser-worlds.com/wp-content/uploads/sites/14/2019/11/RESULTS_STD.pdf


http://2019-u21.laser-worlds.com/wp-content/uploads/sites/14/2019/11/RESULTS_RAD.pdf


 
 
 
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Puerto Sherry, 25. 10.–2. 11. 2019 Tak právě skončila pro mladé windsurfery sezóna...

Skvělé výsledky vybojoval Czech 29er Team na finálovém závodě série Eurocup na italském Lago d...

Dnes bylo ve španělském Puerto Sherry zahájeno MS ve třídě BIC Techno 293.

Na Gardě se od 24. do 28. září jelo mistrovství světa ve windsurfingu v olympijské třídě RS:X....

Ve dnech 20.­–22. 9 se uskutečnilo MČR třídy Finn pořádané jachtklubem Dyje Břeclav na nádrži ...

Zobrazit všechny články


nahoru