Mistrovství světa IMS

Dana Dvořáková | 15.08.2007

V pondělí 13. srpna odstartoval na ostrově Hanko v jižním Norsku letošní ročník Mistrovství světa IMS.

MISTROVSTVÍ SVĚTA IMS – den 1.

V pondělí 13. srpna odstartoval na ostrově Hanko v jižním Norsku letošní ročník Mistrovství světa IMS. Flotila 41 lodí je rozdělena do dvou kategorií podle rychlosti. Mezi favority silně obsazené třídy 1 patří i český tým BOHEMIA EXPRESS kapitána Richarda Vojty na lodi Grand Soleil 42R, držitel 3. místa z červnového Mistrovství Evropy konaného v Chorvatsku.

Proti naší posádce ovšem stojí řada zkušených borců ze severu Evropy, jejichž výhodou je znalost místních drsnějších povětrnostních podmínek. Skagerrak, průliv mezi Dánskem a jižním Norskem, má mezi námořníky podobně špatnou pověst jako třeba Biskajský záliv. I zde silný vítr dokáže zvednout velmi vysoké krátké vlny a bouřky a studené fronty jsou běžným jevem i na vrcholu léta. Na programu je celkem 7 krátkých a 2 offshore rozjížďky, slavnostní vyhlášení výsledků je plánováno na sobotu 18. srpna.

První den mistrovství začal opravdu svižně – v průběhu odpoledne se odjely 3 kvalitní rozjížďky ve větru o síle 20-25 uzlů a vlnách vysokých 1-2m. Tým BOHEMIA EXPRESS zajel třikrát skvělé druhé místo, ve druhé rozjížďce ale došlo ke konfliktu s lodí TEAM BERGEN, česká posádka byla po protestu diskvalifikována a propadla se tak na průběžné 10. místo. Na prvním místě je zatím favorizovaná posádka BELUGA SAILING TEAM kapitána Christiana Plumpa z německého Kielu, za nimi v pořadí finská ALFA ROMEO a na třetím místě norský favorit, sám král Harald V. na své lodi FRAM XV.

V úterý 14. dopoledne startuje 150 mil dlouhá offshore etapa a posádky všech lodí čeká perná noc, neboť do oblasti se nasouvá tlaková níže a předpověď slibuje jižní až jihovýchodní vítr o síle až 35 uzlů (65km/h).

Kateřina Křelinová

Starší články z kategorie Závody

Přátelé, jachtaři, oznamuji Vám tímto, že třída KAJ - VPOZ na závodě MČR 18.-19.8.2008, pojed...

Úspěšný comeback na Laser Radial

Ve dnech 26. – 29.7.2007 se jsem zúčastnil jubilejního závodu 45.Beskydská regata – M...

Dost bylo posedávání v hospodách na břehů jezer a přehrad. Dost bylo chytráckých řečí na adresu s...

O víkendu 28.7.-29.7. se uskutečnila na Boleváku Letní vánoční regata.....

Zobrazit všechny články


nahoru