Mistrovství Polska třídy 49er

Eva Skořepová | 13.09.2023

Ve dnech 7.–9. 9. 2023 se na vodách Pucké zátoky konalo mistrovství Polska olympijských lodních tříd. Své zastoupení zde měl i český tým, a to Adama Otta s Janem Pokorným a Jaroslava Čermáka s Petrem Košťálem v 9 loděmi obsazené třídě 49er. Na vodě i na břehu jim zajišťoval podporu Vítězslav Ott. 



Celý závod se nesl ve znamení poměrně slabého větru, což našim posádkám vyhovovalo, jelikož v těchto podmínkách mají nejvíce natrénováno. Ve čtvrtek 7. 9. začal startem první rozjížďky pro naše posádky závod plný nových zkušeností, úspěchů i neúspěchů. První den se ve větru kolem 5 m/s podařilo odjet pěkné 4 rozjížďky, ve kterých naši závodníci zjišťovaly, jaké je závodit proti nejlepším posádkám na světě.  


Druhý den závodu nefoukalo, a tak závodníci odpočívali, plavali a čekali, zda se objeví vítr. Bohužel ke zklamání všech se vítr neobjevil, a tak bylo závodění odloženo na další den. V sobotu se po krátkém čekání rozfoukal vítr o síle příjemných 3 - 4 m/s. Tento den se dařilo zejména posádce Čermák – Košťál, když v první rozjížďce dokázali udržet za sebou jednu z nejzkušenějších posádek na světě Dominika Buksaka a Szymona Wierzbického a v poslední rozjížďce dne dovezli do cíle 4. místo. 

 



Na závěrečný den závodu byla předpověď velmi pesimistická, co se větru týče. Naštěstí však kolem půl jedenácté začalo foukat a závodní komise rozhodla k vyplutí na vodu. Síla větru kolísala od 2 m/s do 4 m/s. I v takto slabém větru se podařilo odjet čtyři rozjížďky, ve kterých se poměrně dařilo posádce Ott – Pokorný. Druhá česká posádka tento den zaostávala za očekáváním zejména kvůli špatné rychlosti na kurzu po větru. 

 

V celkovém pořadí se posádka Ott – Pokorný umístila na 8. místě a posádka Čermák – Košťál na místě 6. Druhá zmíněná posádka skončila také na 4. místě v kategorii do 23 let. 

 

 

"Závodit s těmi nejlepšími je vždy skvělá zkušenost a vynikající příležitost k učení. Celkově mám dobrý pocit z našeho výkonu, protože se nám dařilo velmi dobře startovat a ve většině rozjížďek jsme se dokázali držet krok právě i s těmi nejlepšími seniorskými týmy a na návětrnou bóji jsme dojížděli nedaleko za nimi. Jen je potřeba zapracovat na tom, abychom toto umístění dokázali dovézt až do cíle. Ve spoustě případů jsme hodně ztratili na prvním zaďáku a v bráně a ve druhém kole jsme naši ztrátu už nedokázali dohnat. Super zkušenost je spolupráce s Poláky, kteří jsou velmi rádi, že za nimi jezdíme závodit a jsou ochotní nám pomoct se zlepšovat, za což jsme velmi vděční," komentuje průběh závodu Jaroslav Čermák.

Výsledky závodu ZDE

 

Zdroj: www.czech9er.cz

 

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 7. - 10. září se konalo na lužickém jezeře Geierswalde Mezinárodní mistrovství Německ...

Dokonalý jachtařský víkend (kdyby bylo více větru, nevadilo by to). To byl závod Kiss My RS 20...

Na Nových Mlýnech se o víkendu 9.–10. září konal letošní poslední pohárový závod tříd Optimist...

Ve dnech 23. až 27. 8. 2023 se v německém Rostoku konala spojená mistrovství světa pro dvě uva...

Na Lipně se minulý týden konala největší jachtařská akce za poslední desítky let: Regata 130 l...

Zobrazit všechny články


nahoru