Mistrovství Evropy třídy Moth 

Eva Skořepová | 16.08.2022

Od 25. do 29. června se ve francouzském Quiberonu konalo mistrovství Evropy lodní třídy Moth. Závodu se zúčastnilo 91 závodníků a mezi nimi i Martin Krsička z YC CERE.




 
První den závodu foukal vítr o síle 25 uzlů s nárazy až 30 uzlů. V tak silném větru se na Mothech nezávodí, ani netrénuje, a pro Martina to byla premiéra. Poslední rozjížďku mu stejně jako mnoha dalším závodníkům kvůli příliš velkým silám v plachtě praskl kiking. I proto výsledky nevypadaly podle Martinových představ a nepomohl tomu ani druhý den, kdy byl vítr jen o něco málo slabší. 

 


 
Třetí den měl foukat Martinův oblíbený slabý vítr, ale bohužel žádný vítr nepřišel, a tak na zlepšení zbývaly Martinovi jen dva dny. 

 
Čtvrtý den závodu Martin jezdil kolem 30. místa a i díky dobrým startům se posunul pořadím na 48. místo. Poslední rozjížďku byl nucen dojet bez fungující ráčny, protože nová Allen ráčna kterou si ráno koupil, přestala ten samý den fungovat, a z 20. místa se v rozjížďce propadl na 40. místo. 

 


 
Poslední den závodu se odjela pouze jedna rozjížďka, protože odpolední vítr naskočil později. V ní si Martin vedl dobře a dojel na 27. místě a úspěšně zakončil druhou půlku mistrovství. 
 
Čtyři rozjížďky ve slabším větru byly pro Martina málo, aby dohnal ztrátu z velmi větrných úvodních dvou dnů, a tak obsadil celkové 45. místo. Mistrovství ovládl olympijský vítěz z Tokia Dylan Fletcher.

 


 
„Bohužel první dva dny nebyly podle mých představ, myslím, že první den se ani nemělo závodit, přišlo mi, že závodění již nebylo bezpečné. Druhou půlkou závodu jsem si alespoň spravil chuť a zajel několik umístění do první třicítky. Ze závodu jsem si odvezl zkušenosti z velmi silného větru, ale i dva nové Mothy, které posílí českou flotilu!” Uvedl Martin Krsička.

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

V termínu 2.–7. 8. se vydala hojně obsazená evropářská skupina na veteránské mistrovství Evrop...

Závod se je na italském jezeře Como, na startu bylo 68 lodí a mezi nimi dvě naše posádky Matěj...

11.–16. 7. se na Gardě konalo Mistrovství světa Waszpů, na kterém nás reprezentovali čtyři záv...

Mistrovství Evropy lodní třídy RS700 bylo součástí výročních RS Games, které se konaly v angli...

Historicky první účast českých posádek na juniorském mistrovství světa olympijské třídy 49er, ...

Zobrazit všechny články


nahoru