Mistrovství Evropy třídy Formula Kite

Eva Skořepová | 06.10.2022

V termínu 26. 9.–2. 10.2022 proběhlo Mistroství Evropy v lodní třídě Formula Kite v řeckém Nafpaktosu. K závodu bylo registrováno 138 závodníků z 39 zemí, 90 mužů a 48 žen.


Monika Žižlavská a Dominika Braunová z TJ Sailing Pálava se před závodem zúčastnily soustředění ve francouzském Leucate, pod vedením bývalého závodníka Thomase Lombarda.

 

„Soustředění bylo mezinárodní, byli zde účastníci z Maďarska, Norska, Kanady a Austrálie. Bylo to krásných 7 dní dřiny, teorie, strategie, 22 hodin (550 km) na vodě. Nebudu lhát, odjížděla jsem z domu hodně nervózní z této výzvy a hledání hranic svých schopností. Přece jen, já holka z vesnice, a celá cizina přede mnou: let Vídeň-Barcelona, půjčit auto, dojet do Francie, bydlet se 4 dalšími cizími lidmi, celý den mluvit anglicky a pokusit se držet na vodě tempo s ostatními. A jsem moc ráda, že jsem to dala. A protože ve dvou se to lépe táhne, tak jsme ráda, že do toho se mnou šla i Domča,“ uvedla Monika Žižlavská.
 
Na mistrovství Evropy se sjeli závodníci světové špičky, ale taky nové tváře z celého světa. Některé národní týmy dorazily s předstihem ve větším počtu než stanovuje limit závodníků pro tuto událost. Měli tak možnost poměřit své síly v tréninku před nacházejícím Mistrovství světa, které proběhne následně již od 7. října na Sardinii v Cagliari. Českou republiku budou reprezentovali Monika Žižlavská, Kateřina Šalandová, Dominika Braunová a Vojtěch Koška. Tým doprovází trenér Ivan Doronin.

 


 
Pro naše závodníky jsou oba nadcházející závody prověrkou schopností a poměřením sil se světovou špičkou. Mistrovsví Evropy a Mistrovství světa jsou poslední významné závody sezóny před nominačním rokem na OH.
 
Zahájení mistrovství Evropy komplikovalo špatné počasí, pro předpověď bouřek, silného nárazového větru a přívalových dešťů byl oblastně vydán zákaz vstupu do vody. „Průběh dalších dnů pokračoval v duchu dne prvního. Druhý den byl pro ženskou skupinu v celku přívětivý, ale bohužel pro muže, kteří byli vyhnáni do vody v době, kdy se nad kopci a po okraji zálivu tvořila bouře, to už bylo spíše o štěstí a zkušenostech. Třetí den si muži dohnali počet rozjížděk a Vojta Koška zvládl zajet dvě krásné jízdy. Čtvrtý den se poprvé závodilo dle harmonogramu. Bohužel po pouze šesti odjetých rozjížďkách pro každou skupinu bylo nutné rozdělit muže i ženy do fleetů gold, silver a bronz dle umístění. Vojta Koška tím pádem kvůli náročným podmínkám a technickým problémům byl zařazen do skupiny bronz a naše české reprezentantky do silver. Pátý den se bojovalo o sto šest.

 


 
České vlajky tedy po posledním dnu nejvýše drží Dominika Braunová (39. místo), ale gratulujeme také Monice Žižlavské (40. místo) a Katce Šalandové (44. místo). Holky ukázaly vcelku vyrovnané síly, a tak by se mohl do příští sezony zrodit dobrý tréninkový tým. Co se týče mužů, bylo z toho 56. místo pro Vojtěcha Košku a suverénní vítězství v bronzové skupině.
 
Česká reprezentace se přesouvá na Sardinii, kde se bude odehrávat světový šampionát. „Odnášíme si odsud spousty nových zkušeností a doufáme, že trocha té pověstné smůly zůstane zde v Řecku a na Sardinii si vezeme více štěstí,“ přeje si český tým.
 
Více informací a výsledky z ME i MS zde: https://www.formulakite.org


 
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Eurocupu ve třídě 29er se na Balatonu zúčastnilo sedm českých posádek.

Od soboty 24. do pondělí 26. září Yacht Club Nechranice pořádal historicky první Europa Cup tř...

V neděli 25. září skončil na Gardě čtvrtý závod série iQFoil Games v seniorské kategorii. Na s...

Od 9. do 11. září se na Attersee sešlo přesně 100 závodníků z 10 zemí, aby se utkali ve třech ...

Máte možnost dva dny před Mistrovstvím ČR mládeže na Nechranicích 27. a 28. září.

Zobrazit všechny články


nahoru