Mistrovství Evropy katamaránů Tornado na Lago di Garda

Dana Dvořáková | 22.09.2010

Plzeňská posádka David Křížek a Martin Šedivec vybojovala na Mistrovství Evropy katamaránů Tornado celkové 13. místo. Druhý tým třináctinásobných mistrů republiky bratří Pavlišů z YC Kovářov pak obsadil díky skvělému závěru 15. místo.

Mistrovství Evropy katamaránů Tornado na Lago di Garda

Plzeňská posádka David Křížek a Martin Šedivec vybojovala na Mistrovství Evropy katamaránů Tornado celkové 13. místo. Druhý tým třináctinásobných mistrů republiky bratří Pavlišů z YC Kovářov pak obsadil díky skvělému závěru 15. místo. Podobná konkurence jako na červencovém mistrovství světa v německém Travemunde zamířila i do dějiště evropského šampionátu. Pro Davida Křížka to byl teprve třetí závod v této lodní třídě. Věnuje se Tornadům od června a tak může být s výsledkem více než spokojen.

O týden dříve se Křížek a Šedivec postavili na start long-distance závodu Centomiglia – Multicento kolem jezera Garda na speciálním celokarbonovém katamaránu Eagle 20. To ale štěstí našim nepřálo. Podmínky byly nesmírně tvrdé a přeplachtěný katamarán se dal jen stěží udržet na vodě. Posádka musela nakonec těsně před samotným startem odstoupit ze závodu. Ihned se tak přesunula do Torbole do severní části jezera, kde zahájila přípravu na další závod. Díky započetí spolupráce s Cestovní kanceláří Fischer, mohl náš tým vytáhnout zcela nové oplachtění od Ullman Sails GZ. Následné dva dny pak patřili jejich ladění pod vedením coache Pabla Soldana a za asistence dvou nejlepších současných světových posádek.

Hned úvodní den šampionátu prověřil připravenost posádek. Extrémní vítr a vysoké krátké vlny připravili řadě závodníků krušné chvilky. Ve třech rozjížďkách došlo celkem ke dvaceti převržením. I pro zkušené jachtaře to byl adrenalin. Katamarán letící na jednom plováku rychlostí téměř 40 km/h a skákající po vlnách, po zapíchnutí do vlny zastaví na místě a na trapézech zavěšení jachtaři pak letí původní rychlostí daleko před loď. Pokud se tedy nezachytí za nějakou součást lodě. Zejména tří milimetrová lanka u stěžně mohou být velmi nebezpečná. Zatímco Křížek a Šedivec zvládli tento den velmi dobře, druhá naše posádka bratří Pavlišů měla technické problémy.

Další dva dny se počasí pokazilo a vždy se podařilo ve slabším větru odjet jen jednu rozjížďku za den. Zde se projevila vyježděnost borců z Lipna, kteří si postupně polepšili. Závěrečný den pak opět extrémně přifouklo a našim se opět dařilo. Obě posádky již od prvního kola bojovali v první desítce, ale nakonec jim pořadí v Top10 vždy o vlásek uteklo. Naprosto suverénním celkovým vítězem se stala Řecká posádka I. Paschalidis a K. Trigkonis z týmu Red Bull. Druhý byl tým letošních mistrů světa R. a N. Gaeblerovi z Německa a třetí Švýcaři M. Rusterholz a J.M. Cuanillon.

Jak se na celkový výsledek dívá kormidelník posádky CZE 22 – CK Fischer David Křížek?

„V posledních letech jsem se věnoval spíše oceánskému jachtingu a závodům přes Atlantik, ale finanční krize přibrzdila mé velké plány. Proto jsem zpět na malých lodích. Celkem logicky jsem si vybral katamarány, které mi dávají více než dostatek adrenalinu. Samozřejmě jsem toužil se dostat do TOP10, ale zatím jsem na to prostě neměl. Soupeři jezdí pět, deset, i patnáct let a je nemožné je za dva měsíce příprav předehnat. Důležité je, že z toho mám dobrý pocit a že jsem pro výsledek udělal maximum. Tornado sice nebylo zařazeno do olympijského programu do Londýna 2012, ale věřím, že v Riu 2016 již bude zpět. Všichni volají po moderních akčních třídách atraktivních pro lidi a pak vyřadí katamarán z programu. Tornadisté nyní nosí trička s nápisem: CAT SAILORS ARE TO FAST FOR OLYMPICS !!! Změna ale brzo přijde. Vždyť od příštího roku se začne jezdit série Louis Vuitton Cupu na 45 stopých katamaránech a Americký pohár 2013 bude patřit také těmto dvoutrupým strojům. Jen budou měřit úctyhodných 72 stop. Také mé další oceánské plány jsou vázány ke katamaránům, tak snad se finanční situace zlepší a já budu moci znovu dělat radost svým fanouškům na vlnách Atlantiku.“

Jak hodnotíš dosavadní průběh sezóny?

„Mám radost z výsledků společně s týmem Tři sestry. Tým se výrazně zlepšil a má velké ambice. Osmé místo z Mistrovství Evropy bylo dle mého názoru jen začátkem. Jinak jsem získal titul mistra ČR v match racingu (dvojboji) na katamaránech a další s týmem RODOP na sportovních kajutovkách Melges 24. Také jsem jednoznačně vyhrál Grand Prix RS700 a chci letos ještě bojovat o další tři mistrovské tituly. Na Tornadu jsme vyhráli pohárový závod a pak pohořeli na mistrovství světa, kde jsme měli řadu technických problémů s půjčenou lodí, ale snad je to zažehnané a už se budeme jen zlepšovat.“

Jaké jsou další plány pro zbytek sezóny?

„Nyní se přesouvám do Chorvatska na Mistrovství ČR one-design, kde jedu s týmem RODOP. Pak mě čeká závod katamaránů na Lipně a dva závody s týmem Tři sestry. Jeden v Chorvatsku a Rolex Middle Sea Race na Maltě. Mezi tím ještě Lipno na oblíbených skifech RS700, tedy pokud voda již nezamrzne. Letošní sezóna je celkem náročná a na listopad už ruším všechny akce. Chci být už doma a trávit více času s manželkou. Zimní příprava ale začne asi už v únoru v Anglii.“

TORNADO EUROPEAN CHAMPIONSHIP 2010

Lagod di Garda, Torbole, Itálie 15.-18. září 2010

Lodní třída katamaránů Tornado – 37 lodí

1. Red Bull - I. Paschalidis a K. Trigkonis – GRE (7 bodů)

2. IDEE Caffee – R. Gaebler a N. Gaebler – GER (15 bodů)

3. Landenberger - M. Rusterholz a J.M. Cuanillon – SUI (28 bodů)

13. CK Fischer – D. Křížek a M. Šedivec – CZE (103 bodů)

15. Prefa Hubenov – Z. Pavliš – J. Pavliš – CZE (121 bodů)

Pořadí národů: GRE, GER, SUI, AUT, CZE, AUS, ITA, ESP, GBR, HUN

Partneři týmu CZE - CK FISCHER, PREFA HUBENOV, BENTEXPLAST

Team PR – Alan Kučera

media@davidkrizek.cz

Starší články z kategorie Závody

Zpráva z MČR třídy 2.4mR

Zpráva ze světového poháru ve Weymouthu, v němž Daniel Bína skončil na 9. místě celkového hodnoc...

Jachtařský tým Tři sestry vyhrál prestižní a silně obsazené Mistrovství Itálie v námořním jachtin...

Pohár Kroměříže, CTL102304 přesunut na 16. - 17. 10. 2010 Mistrovství Valašskoslovácka, CTL 102...

Zpráva ze světového poháru ve Weymouthu

Zobrazit všechny články


nahoru