Mistrovství Evropy a světa třídy Fireball

Dana Dvořáková | 04.10.2013

Dvojblok mistrovství Evropy a světa třídy Fireball proběhl v září ve slovinské Portoroži. Česká výprava byla s 18 loděmi na startu po britské druhou nejsilnější, bohužel čtyřnásobné umístění v první desítce z loňského jezera Bracciano nezopakovala

Přestože se v zátoce před marinou Portorož početná česká výprava každoročně účastní mistrovství Slovinska a místní podmínky závodníci dobře znají, na silný britský tým s několika mistry světa a Evropy letos Češi nestačili. Mistrovství Evropy bylo vypsáno pouze na tři dny a bohužel povětrnostní podmínky dovolily uskutečnit pouze tři rozjížďky. První se odjela v podvečer ve slábnoucím větru po silné bouři doprovázené vydatným deštěm. Nejlepší z našich byli na osmém místě Jaroslav Verner a Jakub Nápravník. Druhý den se opět ve slabém větru odjela jedna rozjížďka, tentokrát již za příjemného slunečného počasí. Stejně jako první den ji vyhráli Matt Burge a Richard Wagstaff, na čtvrtém místě dojela posádka Eva Skořepová a Roman Roček. Deváté místo ve třetí a poslední rozjížďce, která se jela poslední den závodu opět za slabého proměnlivého větru, stačilo Mattovi s Richardem na obhajobu evropského titulu. Nejlepším českým týmem se stala posádka Petr Kořan a Milan Kvasnik, která skončila na 13. místě. Trofej pro první smíšenou posádku obhájila Eva Skořepová s Romanem Ročkem, celkově na 14. místě.

Na mistrovství světa byly podmínky o poznání lepší a dovolily odjet všechny plánované rozjížďky ve slabším i silnějším větru, nezávodilo se až poslední den. Zde se převaha britských lodí ukázala v plné síle, když obsadily prvních 11 míst celkového pořadí. Jedinou neanglickou posádkou, která dokázala vyhrát rozjížďku, byli Švýcaři Claude Mermod a Ruedi Moser. Souboj o medailové příčky byl velmi vyrovnaný, titul nakonec získali Tom Gillard a Simon Potts. Nejlepším českým a zároveň prvním neanglickým týmem byla posádka Milan Čáp a Filip Procházka na 12. místě. „Ladies Trophy“ pro první smíšenou posádku získali opět ­Eva Skořepová s Romanem Ročkem.

Příští rok čekají na Fireballisty dvě velmi vzdálené destinace. Mistrovství světa se pojede na přelomu března a dubna v thajském letovisku Pattaya a evropský šampionát bude v červenci na Shetlandách.

Eva Skořepová

Foto Jakica Jesih

Výsledky naleznete v příloze.

Starší články z kategorie Závody

Mimořádný úspěch zaznamenaly Češky na MS ve windsurfingu (RAC), které se uskutečnilo začátkem zář...

05.10.2013 – 06.10.2013, Lipno - Černá v Pošumaví, YC Mulda

Po čtyřech závodních dnech skončilo ve čtvrtek 26.9. Mezinárodní mistrovství ČR v námořním jachti...

Mezinárodní mistrovství Německa, Mezinárodní mistrovství Bavorska 1 x zlato, 3 x bronz

Závod "Regatta Lipno Point IV" (CTL 137018) – 28. - 29. 09. 2013 je z technických důvodů zr...

Zobrazit všechny články


nahoru