Mistrovství Evropy a České republiky D-One

Dana Dvořáková | 05.09.2012

Ve dnech 30.8 – 2.9 se na Lipenské přehradě uskutečnilo Mistrovství Evropy a zároveň Mistrovství ČR v lodní třídě D1

Na start se postavilo 31 závodníků z 8 zemí (Česko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Ukrajina a Itálie). Mezi nimi i čtyři čeští olympionici Michal Maier, Martin Trčka, Viktor Teplý a Lenka Mrzílková.

Na Lipně se sešla většina závodníků už ve středu, a i přesto, že moc nefoukalo, vyrazili společně na trénink. Ve čtvrtek, první závodní den, vládlo na Lipně krásné počasí, teplota kolem 30-ti stupňů, obloha bez mráčku, ale bohužel také i vodní hladina bez jediného poryvu. A tak po několika hodinách čekání na břehu rozhodčí vyvěsili na karbonovém stožáru od firmy Compotech, odklad na další den.

I přesto, že byl v pátek vítr dosti proměnlivý a nestálý, rozhodčí dodrželi plán a v 10 hodin už startovala první rozjížďka. Jelikož vítr hodně skákal, musela komise často posunovat horní bojku, aby byla zachována regulérnost rozjížděk, které se nakonec odjely tři. Na břehu pak na závodníky čekala pasta party a bečka piva.

V sobotu se počasí razantně změnilo. Začalo pršet a ochladilo se. Na druhou stranu však začal foukat pěkný severovýchodní vítr o rychlosti kolem 6m/s. Odjely se 4 kvalitní rozjížďky. Po dlouhém dni pak bylo pro závodníky připraveno uzené maso a také promítání fotek z vody.

V neděli, poslední den závodu, na obloze už občas vysvitlo i slunce a stále přetrvával severovýchodní vítr. I přesto, že byl vítr relativně stabilní, nebylo úplně jednoznačné kudy jet. Někdy vyšla pravá, někdy zase levá strana. Navíc občas přišel velký dešťový mrak, který měnil situaci na závodním poli, a tak museli být závodníci pořád ve střehu. Nakonec se odjely 3 rozjíždky.

ME a MČR bylo tedy ukončeno s deseti odjetými rozjížďkami. V celkovém pořadí zvítězil Viktor Teplý (CZE), na druhém místě Tomai Balasz (HUN) a na třetím Martin Trčka (CZE). Mezi ženami, na menší plachtě, se na prvním místě umístila Markéta Audyová, na druhém Lenka Mrzílková a na třetím místé Pavla Šmídová.

Starší články z kategorie Závody

Končí nám léto, a to znamená, že se blíží zářijové závody na Nových Mlýnech

Aktuální URL internetových stránek Czech Open Optimist Cup (COOC) 2012 je http://neurocentrum.cz/...

Na konci října se v Praze v YC CERE pojede již devátý ročník MČR Team Race. Na stránkách www.team...

Ve slabém a proměnlivém větru se od 16. do 18.8. 2012 utkalo 69 závodníků na Lipně v Černé v Pošu...

25. - 26. srpna 2012 byla Loděnice Lipno pořadatelem dalšího ročníku mistrovství ČR jachtařských ...

Zobrazit všechny články


nahoru