Mistrovství ČR ve třídě Pirát

Eva Skořepová | 08.07.2019

Ve dnech 4.–7. 7. se konalo Mistrovství České republiky lodní třídy Pirát. Závod byl pořádán za podpory Karlovarského kraje a Města Cheb a na Jesenici se vrátil po dlouhých 6 letech.



 
Zazávodit si přijely posádky z celé České republiky, Rakouska a Německa. V předvečer zahájení závodu se pomalu začaly sjíždět posádky Pirátů. Proběhlo proměřování plachet, které pokračovalo i ve čtvrtek dopoledne. Celkem se do závodu přihlásilo 21 lodí z Čech, 1 posádka z Německa a 1 posádka z Rakouska.
 
První závodní den se muselo čekat na vítr. Až v podvečerních hodinách se počasí umoudřilo a podařilo se odjet krásné 2 rozjížďky. Po prvním dni vedla posádka z Německa GER 4299 – Jens Bauditz a Ulf Lorenz. Na místě druhém byla loď CZE 554 – Josef Sivý a Dalibor Sivý z JK Slavoj Hluboká nad Vltavou. Na místě třetím loď CZE 951 – Martin Vacula (JK Staré Splavy) a Václav Hendrich (JK Doksy). 

 

Druhý závodní den se start třetí rozjížďky povedl cca v 11.30. Jihozápadní vítr cca 3 m/s byl zatím docela proměnlivý. Čtvrtá rozjížďka byla po jednom kole zrušena a čekalo se až se vítr ustálí. Závodníci využili pauzu na oběd. Pátá rozjížďka byla odstartována ve 14.45. Vítr se ustálil, rychlost se pohybovala dle předpovědi cca 6 m/s v nárazech i více. Další dvě rozjížďky se jely nonstop. Podařilo se odjet čtyři platné rozjížďky a tím byl splněn denní plán. Po druhém závodním dni se pořadí na prvních třech místech nezměnilo. 
 

 


Třetí den se pořádně rozfoukalo. Někteří závodníci ani nevyjeli. Vítr v nárazech okolo 10 m/s a po většinu závodu slunečné počasí. Co víc si pro parádní jachting přát. Čtyři rozjížďky trošku změnily pořadí. Na čelo se dostali bratři Siví, na místo druhé propadli Němci a třetí zůstala posádka z Máchova jezera. Poslední čtvrtý den se už nic neodjelo v 11 hodin byl závod ukončen.
 

 


Výsledky
1. CZE 554 Josef Sivý – Dalibor Sivý JK Slavoj Hluboká nad Vltavou
2. GER 4299 Jens Bauditz – Ulf Lorenz Německo
3. CZE 951 Martin Vacula – Václav Hendrich JK Staré Splavy/JK Doksy
5. SUI 537 Jiří Dymák – Tereza Dymáková YC Vysoké Mýto (český bronz)
 
Kompletní výsledky ZDE

Kompletní fotogalerie ZDE

Starší články z kategorie Závody

V tomto roce jsme se tohoto prestižního závodu zúčastnili již potřetí a naše očekávání o výsle...

Na Nových Mlýnech se od 22. do 24. 6. konalo Mistrovství republiky třídy RS Feva. Titul absolu...

4. - 7. 7. 2019,Černá v Pošumaví, JK Černá v Pošumaví. V lodních třídách Fireball, Flying Dutc...

O víkendu 22.–23. června se v Jachetním klubu Černá v Pošumaví odjela znovuobnovená Velká cena...

Závodu mistrovství Evropy na katamaránu Tornádo se ve dnech 5. - 9. 6. 2019 zúčastnilo 24 posá...

Zobrazit všechny články


nahoru