Mistrovství ČR ve třídě Melges 24 - Lipno 2009

Dana Dvořáková | 13.08.2009

Druhý srpnový víkend se na Lipně uskutečnilo Mistrovství České republiky ve třídě Melges 24. Závodu se zúčastnilo 12 lodí, z toho jedna loď z Rakouska a jedna ze Slovinska. Zázemí závodu bylo v Marině Lipno, závodilo se v Kovářovské zátoce.

Počasí jachtařům přálo. V pátek za slunečného počasí se při větru 3 až 6 m/s uskutečnily 4 rozjížďky. V prvních dvou rozjížďkách dominoval tým Net Development Blizzard (Martin Knetig), na čelních místech se držela rakouská posádka Franz Rocks (Chrispoph Skolaut) a týmy ICZ (Tomáš Musil) a Net Development Francek (Ladislav Smutný). Večer protestní komise řešila 2 protesty, oba proti nejvýše postaveným týmům. I přes diskvalifikaci se po prvním dni na čele udržely Net Delopment Blizzard a Franc Rocks.

Sobotní počasí bylo téměř shodné jako páteční. Opět 4 rozjížďky ve východním větru okolo 4 m/s. Tentokrát se nejlépe dařilo týmu ICZ se dvěmi vítězstvími a týmu Radost, který dokončil všechny sobotní rozjížďky do třetího místa. Naopak černý den nastal pro tým Net Develpment Francek, jehož nejlepšími dojezdy byla pouze osmá místa. Do čela závodu se vyšvihl tým ICZ o jeden bod před týmem Net Development Blizzard, na třetím místě s odstupem pěti bodů tým Finep.Večerní protesty pořadím nezamíchaly, protože protestní komise oba podané protesty zamítla. Závodníci si mohli užít večerní raut, který se konal v Loděnici Lipno.
V neděli byly již povětrnostní podmínky méně přívětivé. V ranní rozjížďce se za slabého větru nejlépe dařilo týmu Net Development Blizzard a díky vítězství v rozjížďce se posunul na průběžnou vedoucí příčku o jeden bod před ICZ. Na třetím místě týmy Radost a Finep měly stejný počet bodů. Proto každý s napětím očekával start další rozjížďky. Bohužel proměnlivý vítr již závodníkům nepřál. V 14:30 byly ostatní rozjížďky odloženy a pořadí po 9 rozjížďce se stalo pořadím konečným, protože žádné protesty nebyly podány.
O pořadí na třetím místě rozhodlo až poslední kritérium při řešení shody ve prospěch týmu Radost. Tým Finep obsadil celkové čtvrté místo. Rovněž pořadí na pátém až devátém místě bylo velmi těsné. Čtyři lodě, dělilo po devíti rozjížďkách pouhé 2 body.
Celkové pořadí MČR ve třídě Melges 24
1. Net Development-Blizzard (Martin Knetig, Jindřich Knetig, Mirek Fanta, Jakub Kozelský) 16 bodů
2. ICZ (Tomáš Musil, Zdenek Jirkovec, Jiří Martinka, Martin Švihlík) 17 bodů
3. RADOST (Milan Hájek, Kateřina Chalupová, Pepa Bučil, Jan Daněk) 25 bodů
4. FINEP (Jan Kuchař) 25 bodů
5. FRANZ ROCKS (Chrispoh Skolaut) 27 bodů
6. Net Development-Francek (Ladislav Smutný) 39 bodů bodů
7. RODOP (Lukáš Neumann) 40 bodů
8. Tým Maier (Michael Maier) 41 bodů
9. HL Sailing Team (Fedor Kubeš) 41 bodů
10. YACHT (Eva Skořepová) 51 bodů
11. Izoglass YC Kladno (Petr Vinkl) 68 bodů
12. MAZI (Jure Jurkovič, SLO) 72 bodů

Starší články z kategorie

Zpráva ze závodu od Tomáše Viky

21.08. -23.08. 2009, Jachetní klub Černá v Pošumaví, Lipno LT Kaj a veřejně přístupný otevřený z...

Závod se konal v Japonském Karatsu, v krásné zátoce Castle bay.

O prvním srpnovém víkendu se v Marině Lipno sešlo 8 týmů, aby změřilo své síly ve Velké ceně ALT ...

01. - 02. 08. 2009, Jachetní klub Plzeň - Bolevák

Zobrazit všechny články


nahoru