Mistrovství ČR v LT Cadet, Fireball a Pirát

René Sehnal | 08.07.2009

O prodlouženém víkendu 3.-6.7.2009 proběhlo v YC Černá v Pošumaví mistrovství ČR ve třídách

O prodlouženém víkendu 3.-6.7.2009 proběhlo v YC Černá v Pošumaví mistrovství ČR ve třídách Fireball, Pirát a Cadet. Pro třídu 420 pak pohárový závod. Tentokrát jachtařský bůh opustil Lipno a o co nádherněji proběhla Cena Šumavy a Král Šumavy, o to horší byly povětrnostní podmínky na tomto mistrovství.
Za nestálého větru se během čtyř dnů podařilo dokončit pouze tři rozjížďky. Pátek se probudil do beznadějného zrdcadla a až v odpoledních hodinách s bouřkami přišel nestálý vítr kolem 3m/s, který před příchodem deště sice na chvíli zesiloval, ale hned s první sprchou klesl zpátky na 1-2 m/s. Všichni ale hleděli s optimismem na další tři dny závodů. Bohužel všechny proběhly v podobném duchu. A tak se jak mezi závodníky, tak v řadách pořadatelů a doprovodu rozhostila nálada zmaru a hořkosti. K celkové náladě nepřispělo ani pár pokusů o rozjížďku, které skončili přerušením ať již z důvodu zeslábnutí větru pod hranici 2 m/s či jeho stočení o více jak 45 stupňů.
Názory na dokončení se díky nepříznivým povětrnostním podmínkám značně různily. Zatímco jedni chtěli čekat až do pozdních večerních hodin na večerní kovergenční proudění a spoléhali na to, že se podaří jedna rozjížďka ujet při jeho slábnoucím působení, drůzí se naopak přikláněli k názoru, že tyto podmínky nejsou důstojné pro dokončení takového závodu, jakým je mistrovství ČR.
Tyto přístupy se vyhranily během pondělního dopoledne, kdy řada závodníků a všechny lodě třídy 420 zlomily nad závodem hůl. Nicméně kolem dvanácti hodin se rozprostřel po celé hladině vítr o průměrné síle 5 m/s a jelikož vypsání umožňovalo závodit až do 4 hodiny, jelo se na vodu. Po prvním kole však došlo opět ke změně směru a další přerušení už mnohým pocuchalo nervy. Nicméně další starty se sice u třídy FB neobešly bez černých vlajek ale rozjžka se dokončila. Další se startovala nonstop a opět třída FB způsobila zdržení opakovanými starty, nicméně nakonec všechny třídy odstartovaly a podařilo se dokončit i druhou rozjížďku toho dne i za cenu, že pro třídu Pirat byla rozjížďka zkrácena.
Nicméně trápení se závodem neskončilo na vodě. Po dojetí na břeh kolem čtvrté hodiny začalo martýrium. Přesto, že výsledky byly hotové téměř okamžitě, bylo třeba vypsat cca 70 diplomů. Vzhledem k pokročilému času vzrůstala nervozita každou minutou. Nakonec se však podařilo důstojně zakončit mistrovství ČR během slavnostního nástupu v půl šesté odpoledne.
Závěrem lze říci, že toto mistrovství vstoupilo do historie hned v několika ohledech. Nejen neuvěřitelně nepříznivými podmínkami, počtem přerušených rozjížděk, ale i například nejpozději startovanou rozjížďkou (myslím, že to bylo něco kolem 19:50 v neděli večer) a také nejpozději zakončeným závodem (závodníci odjížděli poslední den závodů po šesté hodině večer z jachtklubu). Každopádně konečné hodnocení je na závodnících samotných a myslím, že protentokráte bude velmi rozpačité. Každopádně díky podmínkám to byl nesmírně obtížný závod pro všechny zůčastněné a výsledný efekt neodpovídá vynaloženému úsilí všech rozhodčích a pořadatelů. Ale i takové mohou být závody. Proto každému do příštích závodů více štěstí...

-=]RS[=-

Starší články z kategorie Závody

Velké Dářko, 27.- 28. 6.2009, Pohár ČR LT Evropa a Laser Radial

Do německého Kielu vyrazila česká výprava ve složení Daniel Bína a Alexander Sadílek.

Další úspěch na závodech v Itálii pro posádku Fulcrum Sailing Teamu

Lipno, pohárový závod lodních tříd Laser Standard, Laser 4.7 a Evropa 13.-14.6.2009

Začátkem června se každoročně vydávají ti nejlepší jachtaři dvoutrupých katamaránů na největší sv...

Zobrazit všechny články


nahoru