Mistrovství ČR KAJ (kajutové plachetnice)

Dana Dvořáková | 23.06.2008

Ve dnech 20. – 22. 6. 2008 se konalo první mistrovství kajutových plachetnic na Orlické přehradě

Mistrovství ČR KAJ (kajutové plachetnice)

Ve dnech 20. – 22.6. 2008 se konalo první mistrovství kajutových plachetnic na Orlické přehradě. Po silném informačním šumu a vysvětlování, co je vlastně třeba k účasti na tomto vrcholném závodě, podalo přihlášku 27 posádek a z toho se 25 posádek přihlásilo do nově zavedeného Typového hendikepu (dále jen TH). Pouze 5 lodí mělo přidělen mezinárodní hendikep ORC.

Lodě najížděly k malému molu na Radavě již od pondělí, v pátek podalo přihlášky 14 posádek, další se prezentovaly v sobotu. Bylo provedeno přeměření pro TH mnoha lodí a v sobotu úderem desáté hodiny zazněla hymna a byla vztyčena státní vlajka. V jedenáct hodin již byla odstartována první ze dvou rozjížděk na okruhu ve svěžím západním větru. Obě vyhrála posádka lodi CIUR , v TH se držel na prvním místě kpt. Petráček se svou posádkou.

Po obědě se vítr ještě udržel a tak byla odstartována dálková rozjížďka na 10km směrem na přehradu. S velkým náskokem zvítězila opět loď CIUR, po právnické stránce rozjížďka proběhla zcela v pořádku, ale co se týká jachtařské cti, tak ta se notně červenala. Vítězná posádka „neslyšela“ pokyny od hlavního rozhodčího Míly Kuthana a ačkoli ji ostatní jachtaři upozorňovali na její chybu, tak vše podřídila touze získat vítězství.

Podvečerní rozjížďka byla startována na čtyřikrát v přeskakujícím větru a ten stále utichal. Při třetím a čtvrtém startu bylo vyloučeno několik posádek, při vyvěšené černé vlajce nedokázali jejich kapitáni udržet svůj temperament a po závodě se snášelo na hlavu rozhodčího mnoho nepěkných výrazů, hlavně od závodníků jezdících na lodích Café 24. Dokonce došlo i k telefonické stížnosti k členovi VV ČSJ od některého nespokojeného závodníka. Dva protesty byly vyřešeny a úplně zanikla dobrá nálada v loděnici. Někteří „jachtaři“ neunesli tíhu porážky a rozdmýchávali nepříjemnou atmosféru dlouho do noci.

Druhý den se unavené posádky probudily do krásného letního dne, bohužel bez větru. Dlouhé čekání ukončil hlavní rozhodčí po 13.hodině po poradě kapitánů závod a ve 14 hodin mohli být ředitelem ČEZ panem Zdeňkem Saturkou předány ceny a diplomy všem účastníkům a mistrovské tituly závodníkům.

Dobudoucna je otázka, zda by se na mistrovství vypsané pro třídu KAJ měli zařazovat i lodě, které již svou třídu mají přidělenu ČSJ a kterým se tuto svou třídu podařilo v minulých letech téměř zlikvidovat. Nepříjemnou a hádavou atmosféru totiž vyvolávají na závodech stále stejní „jachtaři“, jsou to totiž p o u z e závodníci.

Celkově ovšem došlo k posunu k lepšímu – sportovní úroveň mistrovství byla vysoká, na vodě se odehrávaly úžasné souboje a každý měl svého soupeře. Typový hendikep se osvědčil, převaha umění závodníků nad kvalitou vybavení jednoznačně vítězila. Do budoucna se o třídu 15 KAJ nemusíme obávat.

Ředitel závodu Václav Olmer

Výsledky:

Absolutní pořadí

  1. CIUR kpt. Sejkora Luděk
  2. Testudo kpt. Brožek Pavel
  3. Navy Centrum kpt. Fetterle Jiří

Typový hendikep:

  1. CIUR kpt. Sejkora Luděk
  2. Jackline kpt. Petráček Jiří
  3. Snowy II kpt. Procházka Eduard

ORC

1. CIUR kpt. Sejkora Luděk

2. Navy Centrum kpt. Fetterle Jiří

3. Tina kpt. Kynčl Jan

Kompletní výsledky je možné získat na www stránkách:

www.kaj.estranky.cz

www.sailing.cz

Mnoho fotografií na stránkách Jiřího Altmana www.yachtmen.cz

Starší články z kategorie Závody

V rámci tréningu na blížící se Mistrovství světa IMS se tým BOHEMIA EXPRESS zúčastnil Mistrovství...

20. 6. - 22. 6. 2008 místo konání: Yacht Club TJ Spartak Písek, Orlík - Radava, CTL 081313

Ahoj všem, Posílám průběžné hodnocení Poháru ČR 2008 všech tříd sdružených v ALT Laser. Zatím js...

O tomto víkendu se na Lipně uskuteční závod Cena Šumavy, který je vypsán jako pohárový závod ČR p...

Refundace startovného z Nových Mlýnů 24. - 25 .5. 08

Zobrazit všechny články


nahoru