Mistrovství světa třídy Evropa v Dánsku

Eva Skořepová | 19.07.2023

Od 10. do 14. července se v clubu Vallensbak u Kodaně konalo mistrovství světa lodní třídy Evropa. Závodu se účastnilo 62 žen a 78 mužů z třinácti zemí Evropy a světa. Českou republiku zde reprezentoval Tomáš Mlejnek. 



V plánu bylo odjet každý den dvě rozjížďky, ale hned první den se to nepodařilo pro nejdříve výrazné stočení větru a následné bezvětří, které donutilo rozhodčí přerušit rozjížďku a poslat nás na břeh pro možný příchod bouřky.


Druhý den byla předpověď o mnoho příznivější, a také se vyplnila, odjely se tedy tři jízdy v jihovýchodním větru o síle od 5 do 8 m/s. Přes dobrý start v první z nich jsem bohužel zvolil špatné křídlo a dojel jsem 41., nadějnější dojezd ve druhé mi zhatila penalta na bočák (43.) a ve třetí špatná taktika na obě stoupačky (45.). V mezivýsledkách jsem byl 46.

 

 

Ve středu se měl vítr otáčet na jihozápadní, ale naskočil místo ve 12 až v 15, takže jsme na vodě strávili tři hodiny navíc za počátečního silného deště, ale to rozhodčí nemohli tušit. Vítr opět zesiloval, tentokrát od 6 do 9 m/s, a tak bylo pro všechny rozjížďky povolené pumpování. V prvních dvou jsem měl potíže se starty a s rychlostí, ale ve druhé jsem alespoň vychytal změny (47. a 32.). Ve třetí jsem přes dobrý start opět nestačil rychlostně a byla z toho škrtačka (51.). Celkově jsem se posunul o jedno místo zpět.


Ve čtvrtek měly být podmínky obdobné, jen vítr o něco slabší cca 5-7 m/s a skutečně byly, jen vítr ke konci poklesl na cca 4 m/s. Po ponaučení se z předchozích nedobrých startů jsem navázal na poslední start a s dobrou rychlostí i taktikou jsem zajel dobré dojezdy (19. a 25.) a posun na pěkné 38. místo. 

 

V pátek se po pětihodinovém čekání na vodě v točícím se větru podařilo odjet rozjížďku jen holkám, takže se u nás pořadí nezměnilo a podařilo se mi celkově udržet první polovinu. 

 


V mužích se stal mistrem světa domácí Andreas Svensson následovaný Švédem Jonathanem Krenslerem a Španělem Danielem Cabré. 

 


Mezi ženami zvítězila již poněkolikáté Dánka Anna Livbjerg před druhou Španělkou Togores Benabent a třetí Němkou Sophií Menke.


Příští rok pořádá MS finské Hanko, tak uvidíme, jestli se tam vypraví někdo z ČR.

Napsal Tomáš Mlejnek

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 15. a 16. července byl YC LS BRNO pořadatelem závodu, tradičně podporovaným brněnskou...

V půlce července se MČR lodní třídy Star vrátilo po roční odmlce na Máchovo jezero a na úvod m...

O víkendu 1. a 2. 7.2023 se na Lipně konal 35. ročník jachtařského závodu 24 HODIN NONSTOP. Te...

Tradiční lipenský závod Vítr a slunce, který pořádá Jachetní klub Černá v Pošumaví, letos přin...

Česká posádka bratří Sivých získala 21. titul mistrů ČR

Zobrazit všechny články


nahoru