Milan Hájek mistrem Evropy

Eva Skořepová | 21.08.2017

Milan Hájek vybojoval na Lipně titul mistra Evropy ve třídě RS700! Od 17. do 20. srpna se v Černé v Pošumaví konal evropský šampionát těchto akčních skifů za účasti čtyřiceti závodníků.

Foto Dana Kujalová

„Jsem rád, že se mi to podařilo, protože konkurence byla na Lipně velmi silná, zejména závodníci z Anglie přijeli v hojném počtu. S mírným bodovým náskokem jsem vedl již po sobotě, kdy foukal slabší vítr a odjelo se 5 rozjížděk. V neděli vítr zesílil, foukalo 7–9 m/s, v nárazech až 11 m/s, bylo nádherné jachtařské počasí a mně se povedlo vyhrát všechny čtyři nedělní jízdy,“ pochvaloval si Milan Hájek poslední den závodu.

Extrémně silná bouře

Naopak první dva dny foukal jen velmi slabý vítr, a tak nebyla dokončena žádná platná rozjížďka. Závod poznamenala také extrémně silná bouře, která se přes Lipno přehnala v pátek v noci. Lodě létaly vzduchem, lámaly se stromy, bylo štěstí, že zůstalo jen u materiálních škod a nikomu se nic nestalo. Naštěstí v sobotu a v neděli již počasí jachtařům přálo, a tak se po loňském úspěšném mistrovství Evropy třídy RS Feva, které se zde na Lipně konalo, vydařil i evropský šampionát skifů. Úspěch českého jachtingu podtrhli ještě Petr Fiala na čtvrtém, Michal Kotek na pátém a Adam Plhoň na devátém místě.

Foto Dana Kujalová

Zlomená ruka

Začátek letošního roku novopečenému mistru Evropy nevyšel podle představ. Zlomil si při jízdě na kole ruku a nemohl se na sezonu připravit tak, jak by chtěl. Navíc tým TŘI SESTRY (www.trisestrysailing.cz), s nímž Milan Hájek úspěšně závodí na moři, prodal loď a nová stále není připravená. „Přestože jsem letos moc netrénoval, také protože se nyní věnuji především trénování mladých závodníků na RS Fevách, se mi dařilo předjíždět britské soupeře, což mě překvapilo,“ divil se Milan. „Ale bylo to takticky a zejména fyzicky hodně náročné,“ dodal.

Plány

A jaké jsou jeho další plány? „Na podzim pojedeme se Třemi sestrami mistrovství republiky one-design aneb Českou námořní rallye, která se jede na pronajatých charterových plachetnicích. Rád bych také jel mistrovství ČR ve třídě Fireball na konci září na Nechranicích.“ Za obhajobou evropského titulu se Milan příští rok vydá právě do Anglie, kde se v srpnu budou konat evropské či světové šampionáty všech tříd RS – tato značka totiž oslaví 20 let.

Další třídy

Také na Lipně společně se skify RS700 závodily i třídy RS Feva, RS500 a RS Aero. Jely zde své mistrovství ČR a zároveň závod evropského poháru. Juniorskou Fevu ovládli sourozenci Jakub a Tereza Dobří, RS500 posádka Sára Tkadlecová a Klára Houšková a třídu RS Aero vyhrál Němec Marcus Walther.

Foto Eva Skořepová

Fotografie zde: www.facebook.com/yccerna

Foto Dana Kujalová

Kompletní výsledky zde: www.crowncup.cz/results

Starší články z kategorie Závody

V příloze naleznete vypsání závodu Frymburský pohár, který se uskuteční v termínu 02.09.2017 - 03...

Zdeněk Pavliš a Michaela Pavlišová, vítězové pohárového závodu Tornád v Rakousku na jezeře Achens...

Z důvodu nízkého stavu vody na přehradě Olešná, jsme byli nuceni přesunout závod Olešná regata, M...

Jachtařská dvojice týmu MASTERLAN - David Křížek a Milan Harmáček, se zúčastnila již třetího závo...

V termínu 25.08.2017 - 28.08.2017 se uskuteční na Lipně Mezinárodní mistrovství lodní třídy LASER...

Zobrazit všechny články


nahoru