Michal Krysta v extrémním jachtařském závodě přes Atlantský oceán obsadil druhou příčku

Eva Skořepová | 16.12.2021

Sedmatřicetiletý moravský dobrodruh Michal Krysta z Týnce na Břeclavsku dorazil po dvaceti šesti dnech na vlnách Atlantského oceánu do cíle závodu Globe 5.80
Transat 2021. Od první příčky ho dělilo pouze 24 námořních mil.


 

Plavba na vlastnoručně postavené lodi z překližky trvala 26 dní, 12 hodin, 19 minut a 55 sekund. Celých 26,5 dne plavby zvládl bez možnosti vnější komunikace či moderních technologií jako je například Wheather Routing. Potýkal se s obrovským spánkovým deficitem, porouchaným autopilotem a posledními zásobami jídla. Pouze s pomocí vlastních sil a odhodláním dokázal dotáhnout svoje dobrodružství  do úspěšného konce, je to neuvěřitelný jachtařský úspěch českého rodáka, který reprezentovat tým ProMan Plus.

 

„Nepřeji si nic jiného než studené pivečko a hadici s vodou, kterou bych se umyl,“ vzkázal v cíli ze své lodi Michal.
Musel totiž na lodi v cíli strávit ještě noc, než byla otevřena přístavní kancelář, aby byl vpuštěn na pevninu. Na závodní jachtě, která nese jméno MENAWAN, mu zbyly pouze dva litry vody, dvě instantní jídla a kotva. Během cesty musel velmi šetřit vodou i jídlem, kterého neměl ke konci plavby úplný nadbytek. Potýkal se také s velkou únavou. V noci se nedalo moc spát, loď o délce 5,8 m, na jejíž stavbě strávil více než 1000 hodin, se totiž vlivem vln neustále potácela z leva do prava, proto spal na zemi. I přesto se cítil jako v bubnu pračky.

 

 

Těsně před cílem to bylo velké drama, Michalovi se porouchaly oba autopiloty a musel být nonstop tři a půl dne za kormidlem, i tak zvládnul bez možnosti odpočinku udržet svou druhou příčku. V posledních mílích závodníka týmu ProMan Plus nešetřil oceán ani počasí, i přesto jeho rychlost překračovala 5,9 uzlu. Vítězem závodu se stala švýcarská loď s názvem Numbatou a na třetím místě skončila australská jachta Trekka.

 

„Jsem tady! Pročítám si vaše komentáře a zprávy a brečím jak malý kluk. Děkuju! Nebylo to lehké a hodně mě to naučilo, opravdu hodně. Houpu se u malého kola ve Falmounth Harbor, piju rum a slunce praží. Piju rum a v JBL hraje karibské reggae. Jsem nesmírně dojat a vděčný za to, co se mi i díky vám podařilo. Moc si vážím vaší podpory, která mě neskutečně dojala. Těším se s vámi všemi naviděnou a snad vám budu moci tu všechnu energii, kterou jste mi poslali, vrátit. Děkuju,“ vzkázal svým fanouškům a dalším podporovatelům Michal na sociálních sítích.

 

Závod začal na počátku října 2021 v Portugalsku, kam se Michal rozhodl dopravit na své lodi z Francie. Jeho záměrem bylo sžít se s lodí a natrénovat také svou odolnost. Jeho cílem bylo plout celých deset dní, aby byl připraven na extrémní podmínky. Z portugalského Lagosu odstartovala kvalifikační část závodu. Cílovou destinací byl jeden z Kanárských ostrovu Lanzarote, kam doplul Michal také jako druhý. V hlavní a nejdelší části závodu se držel po celou dobu většinou na druhé příčce a světla jeho lodi oslňovala vedoucí jachtu a frustrovala jejího švýcarského kapitána. Přitom na počátku prosince se dostal zhruba uprostřed Atlantiku do vedení a dohnal tak velkou ztrátu ze zajížďky na Kapverdské ostrovy. Závodníci celkově urazili přes Atlantik přibližně 3600 námořních mil (6666 km). Nyní jsou 4 závodní jachty bezpečně zakotveny v přístavu karibského ostrova Antigue a jedna je ještě na cestě. 6. závodník po kvalifikační plavbě na Lanzarote svou plavbu ukončil.
 

Michal bude dnes od 14:00 na svých sociálních sítích (viz odkaz níže) hovořit o závodu a svých zkušenostech ze širého oceánu.

 

Odkaz na živé vysíláni na FB - https://fb.me/e/6qTkhTryD

 

 
 



Starší články z kategorie Závody

Dovoluji si upozornit, že k 15/12/2021 bude uzavřena databáze výsledků ze závodů za rok 2021. ...

Letošní Jachtařské fórum proběhlo pouze jeden večer – v úterý 30. listopadu od 20 do 22 hodin....

Letošní sezona 2021 byla z hlediska počtu možných startů lepší než ta předchozí.  Anticovidová...

Už zítra, to znamená ve čtvrtek 25. 11. můžete v 15:15 na ČT SPORT shlédnout premiéru 15minuto...

Po oceněních v Pekingu 2008 a Londýně 2012 získal jachting Golden Rings Awards i za Tokio 2020...

Zobrazit všechny články


nahoru