Mezinárodní Mistrovství Polska Optimist 14. - 16. 9. 2018

Dana Dvořáková | 19.09.2018

Mladí jachtaři, jako každý rok, vyrazili do polského Dziwnowa, na tradičně velmi dobře obsazenou regatu, která je navíc pro naše závodníky jedním z kvalifikačních závodů na ME, MS v roce 2019


Česká účast byla přímo fantastická - celkem 18 lodí! Z toho byla téměř polovina nováčků, kteří byli na otevřeném moři poprvé. Zahraniční účast byla rozhodně nejsilnější za poslední roky. O tom svědčí silný švédský a italský tým, dohromady 9 národů.

 

 

 

 

Já jsem byl osobně zvědav na to, jestli se konečně někomu z našich podaří letos zviditelnit.

V pátek foukal slabý vítr do 8 uzlů a byly poměrně velké vlny. To bývá pro naše jachtaře většinou pohroma, protože techniku jízdy na vlnách se u nás zkrátka nenaučíme. O to víc bylo potěšující 2. místo Adama Jaroše v první rozjížďce., 11. místo Lukáše Krause a 17. Vojty Tlapáka bylo také dobrým vstupem do závodu.  Nakonec 2 skupiny odjely dvě rozjížďky a zbylé dvě pouze jednu.

Sobota byla testem vytrvalosti, protože polovina závodního pole musela odjet 4 rozjížďky. Vítr o síle 14-19 Kn , dvoumetrové vlny a každá rozjížďka trvala nejméně 1 hodinu. Výsledky byly proměnlivé a podmínky pro nováčky na Baltu velmi složité. Adamovi s Lukášem se bohužel nepodařilo probojovat do zlaté skupiny, ale jejich výkony byly uspokojující. Asi největším překvapením byla bronzová skupina pro Kristýnu Flosmanovou, která se i při špatných startech byla schopná prosadit. Můj obdiv měli všichni, kteří bojovali do konce a zůstali na vodě, byl to pro ně opravdu křest ohněm.

 

 

 

 

Neděle - vítr zeslábl na 7-11 Kn a Adam s Lukášem prokazovali ve stříbrné skupině stabilní výsledky ve všech rozjížďkách do 10. místa a Vojtovi se také začalo dařit.  Lukáš Kraus se probojoval na celkově 69. místo a Adam Jaroš zůstal pouze o dvě místa za ním (tzn. 2. a 4. místo ve stříbrné skupině). Vojta Tlapák se posunul na 103. pozici z celkově 268 startujících a to není v letošní rozpačité sezóně špatné. Od lepšího umístění je dělily 1-2 škrtačky navíc, což se na mezinárodních závodech, kde se škrtá pouze jednou neodpouští.

Výkony, které stojí za povšimnutí podala Kristýna Flosmanová, která jela poprvé závody na moři a v neděli, když se jí povedl start  skončila v rozjížďce na 10. místě v bronzové skupině, celkově pak na 155. místě. Linda Dokoupilová v emeraldové skupině dokázala v první nedělní rozjížďce dojet na 15. místě. Duchcovská dvojice Maty Ráža a Jindra Kaláb se rozhodla v poslední rozjížďce emeraldové skupiny pro extrémní variantu na pravém křídle a nakonec z toho bylo 4. a 5. místo v rozjížďce. Jsou to všichni mladí závodníci a určitě je to bude motivovat!

 

 

 

 

Pro mě bylo zajímavé zjištění, že neztrácíme na rychlosti a ten odstup od špičky je v tom, že zajedeme z osmi rozjížděk vyrovnaně pouze šest a ne sedm. Když to přepočítáme na to, že pokud se naši jachtaři zúčastní všech akcí SPS, budou na vodě 65-70 dní. Ti dobří jsou na vodě 180 dní a to musí být znát…

Díky trenérovi Tondovi a všem, kteří se zúčastnili a rodičům, kteří pomáhali!

 

Výsledky na http://2018.sailingnet.pl/mmpsko/results.html

 

Za ALT Q

 

Honza Kraus

Starší články z kategorie Závody

Pohárový závod lodní třídy 29er, který se měl původně konat na nádrži Nové Mlýny, se uskutečni...

Z důvodu nedostatku vody na nádrži Nové Mlýny jsou zrušeny závody CTL 182167 MČR Evr, L47, Las...

Češi si z mistrovství Evropy ORC, které se konalo tento týden v kyperském Limassolu, v...

HEBE SAILING TEAM z Českého Yacht Klubu absolvoval na přelomu srpna a září tři závody na karbo...

Z důvodu nedostatku vody na Nových Mlýnech závod CTL 182163 a CTL 182165 Modrý hrozen + CECC C...

Zobrazit všechny články


nahoru