Mezinárodní mistrovství České republiky třídy Vaurien – Šilhánkův memoriál

Eva Skořepová | 29.06.2020

Poslední červnový prodloužený víkend 26. – 28. 6. 2020 se na Velkém Dářku odjelo Mezinárodní mistrovství České republiky v lodní třídě Vaurien.



Jednalo se o osmé mistrovství v řadě konané na této vodě. Závod okořenila mezinárodní účast dvou slovenských posádek. Lodní třída Vaurien zaznamenala rekordní počet startujících – 18 lodí – takový počet na startu již dlouho nebyl. Máme za to, že za to trochu může koronakrize, ale také zájem nových jachtařů o tuto nenáročnou lodní třídu. Spolu s mistrovstvím zde měly své poháry – Šilhánkův memoriál – také lodní třídy Evropa a Laser Radial. Ty měly letos závody vypsané také jako třídenní.

 


V poslední době zaznamenáváme pozitivní posuny v lodní třídě Vaurien. Několik závodníků přijelo se staršími loděmi od Marco Faccendy. Jedna z nich měla krásný název „La Vendetta di Marco“ (Marcova pomsta), předpokládám, že je to odkaz na vyhlášené neurvalé chování ke klientům tohoto mnohonásobného mistra světa a stavitele nejlepších Vaurienů. Doufejme, že nárůst počtu závodníků a nového materiálu bude provázen také růstem kvality a omlazením závodního pole.


V sobotu před rozjížďkami dorazila do klubu zajímavá návštěva. Byli to komisaři z Antidopingového výboru ČR, kteří prováděli kontrolu na užívání nepovolených látek. Kontrolu museli podstoupit za Vaurieny Tomáš Karas a Hanka Ottová, za Laser Radial Jirka a Klára Himmelovi. V rámci kontroly probíhá detailní administrativa, odběr moči za přítomnosti komisaře a rozdělení vzorku do připravené odběrové sady. Co víme, tak je to poprvé, co se na závodech naší úrovně něco takového řešilo, na reprezentační a olympijské úrovni je to relativně běžné. Je třeba si na to zvyknout i u nižších soutěží.


Předpověď počasí ukazovala, že bude celý víkend pršet. To se naštěstí nevyplnilo, ale slejvák ze čtvrtka na pátek a drobný déšť podmáčel a rozbahnil celý klub. Zajímavé také bylo, že kvůli povodním měli správci od povodí zakázáno vypouštět vodu z rybníka, takže bylo místní molo a opěrná zeď částečně pod vodou - to je cca 3/4 metru vyšší hladina, než je běžné.


Podle předpovědi nemělo moc foukat. Nejlepší vítr byl na čtvrtečním tréninku. V pátek pak závodníci těsně po dešti nastupovali před stožárem, oblékli se do neoprenů a vyráželi na vodu. Foukalo od klubu a ve slabším, ale poměrně slušném větru, se odjely dvě rozjížďky. Čas od času na závodníky trochu zapršelo. Vítr se utišil a rozhodčí páteční závodění ukončili.


V sobotu už nepršelo a vítr se stočil od západu – foukalo napříč – jak říkali místní znalci, byl to nejhorší možný směr, a to se také potvrdilo. Vítr byl hodně nepravidelný, co se týká síly i směru. Po jedné odjeté a druhé zrušené rozjížďce rozhodčí poslali závodníky na břeh. V 18:00 je vyhnali zpět a startovali ještě jednu podvečerní rozjížďku. To bylo dobré, protože se tím naplnil povinný počet rozjížděk pro MČR. Na neděli byla předpověď nejhorší za celý víkend, kupodivu ráno začalo málo, ale stabilně foukat od severu. V tomto větru se odjela poslední rozjížďka závodu.

 

O medailová umístění ve Vaurienech bojovaly celkem 4 posádky. První místo s čistým kontem vybojovala posádka Tomáš Karas/Dominik Ostrý. Na prvního se neúspěšně dotírali Michal s Danou Kubíkovými, kterým celkový bodový výsledek stačil na druhé místo. Na třetím místě dojela Hanka Ottová s Jirkou Indrákem, které se dvakrát podařilo Michala Kubíka zdolat. Překvapením byla jízda Karla Vaculy s Lucií Machovskou, kteří se poměrně často objevovali u vedoucí trojice a dvakrát dali třetí místo!
Přes lehkou nepřízeň počasí se letošní mistrovství podařilo, děkujeme pořadatelům a těšíme se na další jachtařské zážitky.

Tomáš Karas

 

Výsledky:

 

MČR Vaurien
1.     Tomáš Karas (Jachtklub Brno) / Dominik Ostrý (LS Brno)
2.     Michal Kubík (J.O. Olšovec Jedovnice) / Dana Kubíková (J.O. Olšovec Jedovnice)
3.     Hana Ottová (TJ Sokol Tovačov) /  Jiří Indrák (TJ Sokol Tovačov)

 

Šilhánkův memoriál - Evropa
1.     Martina Švancarová (J.O. Olšovec Jedovnice)
2.     Vendula Škráčková (Yacht Club Jezero Hlučín)
3.     Petra Šmídová (ALT Evropa)

 

Šilhánkův memoriál – Laser Radial
1.     Zdeněk Chlup (Jachtklub Brno)
2.     Jiří Halouzka (Moravský jachtklub)
3.     Klára Himmelová (Yacht Club Nechranice)

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 27.–28. června proběhl v Černé v Pošumaví v YC Lískovec pohárový závod  RS tříd za ú...

Závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na katamaránu Tornádo se ve dnech 12.-14.6.20...

Již pátý ročník České jachtařské ligy začal závodem o víkendu 20.–21. 6 na Lipně, který byl op...

Od 12. do 14. června hostil YK Jestřábí na Lipně další mistrovství České republiky. Tentokrát ...

O víkendu 6.–7. června se na Lipně konalo první letošní mistrovství republiky (odložené z květ...

Zobrazit všechny články


nahoru