Mez. Mistrovství Německa – úspěch českých katamaránistů

Dana Dvořáková | 01.08.2011

27. - 30. července 2011 – Travemunde, Německo

Posádka CK FISCHER Sailing Teamu David Křížek a Zdeněk Adam pokračují ve své úspěšné sezóně. Přestože tento tým společně jezdí na katamaránu Tornado teprve od března, podařilo se jim získat jak tradiční mistrovský titul v klasickém závodě katamaránů, tak i v match racingu, tedy vyřazovacím taktickém souboji dvou lodí. Nyní si posádka na své konto připsala další úspěch. Stalo se tak na Mezinárodním mistrovství Německa, kde mezi kvalitními soupeři vybojovali skvělé třetí místo. Absolutním vítězem závodu se pak stali úřadující mistři světa Roland a Nahid Gablerovi.


A jaký byl vlastní průběh závodu? Na to nám odpověděl sám kormidelník David Křížek: „Do regaty jsme chtěli vstoupit konzervativně a nechtěli jsme v úvodu příliš riskovat. Nakonec se ukázalo, že se nám daří na kurzech proti větru, ale pod plnými plachtami po větru jsme extrémně ztráceli. Ostatní soupeři dokázali jet při stejné rychlosti výrazně lepší úhel. To nás stálo cenné metry a nakonec z toho bylo 10. a 9. místo. Byli jsme zoufalí a na nevydařený úvod jsme se snažili zapomenout. Vše jsme konzultovali s coachem a změnili jsme i určité prvky v nastavení plachet. Druhý den už bylo vše výrazně lepší a i přesto, že panoval opět slabší vítr, tak se nám začalo dařit a srovnali jsme výkonnost lodě se soupeři. To jsme potvrdili i dojezdy 4, 5, 2, 4. V pátek se situace, ale opět změnila. Po výjezdu ze zálivu se katamarány dostali do divokých vln a vítr dosahoval až 28 uzlů, což bylo na samotné hranici jízdy. Tento den nebyla nouze o dramatické situace a divoké převržení katamaránů, které hravě dosahovali v metrových vlnách až 40 km rychlosti. Nám se zásadní nehody naštěstí vyhnuly a nakonec z toho byly dojezdy 6, 3, 4. Jednu rozjížďku jsme dokonce dvě kola vedli, ale náskok se nám před dotírajícími mistry světa nepodařilo obhájit. Trochu potlučení a extrémně unavení jsme sbírali síly na poslední závodní den. Od druhého i třetího místa nás dělily pouhé dva body. Předpověď větru opět slibovala boj o život. Zvolili jsme tedy znovu nastavení do silného větru, ale ten se již v průběhu první rozjížďky vytratil. Nám pak chyběl výkon a mírně jsme ztráceli. Nakonec dojezdy 5, 6, 4. Také v poslední rozjížďce jsme vedli, ale neudrželi jsme to. Podařilo se nám však udržet hlavní soupeře za naší zádí a tak můžeme slavit celkový bronz. Je to pro nás obrovský úspěch. Jezdím na katamaránu Tornado teprve jeden rok a společně se Zdeňkem letos začínáme. Oba máme tedy z výsledku velkou radost.“

Závodníci CK FISCHER Sailing Teamu se nyní budou připravovat na Lipně, odkud se koncem srpna přesunou do Švýcarska na mistrovství světa. Evropský šampionát pak bude následovat v září v Itálii.

Mezinárodní mistrovství Německa 2011 (Travemunde, 19 lodí)

1. místo – Roland Gabler / Nahid Gabler (WIRSOL)

2. místo – Heiko Sohle / Thomas Noll (Team GER)

3. místo – David Křížek / Zdeněk Adam (CK FISCHER)

Alan Kučera – team PR CK FISCHER Sailing Team

Starší články z kategorie Závody

O uplynulém víkendu se na Oravské přehradě na Slovensku konal další ročník Závodu olympijských na...

28. - 31. 7. 2011, Oravská přehrada

Posádka Ondřej Bobek – Pavel Bobek na ME 470 v Helsinkách

Mistrovství Evropy největší olympijské jednoposádkové lodní třídy FINN se v letošním roce konalo ...

Do zahájení OCBC IODA Asian Championship, 22. - 30 .7 .2011, Singapore, Singapore zbývají již pou...

Zobrazit všechny články


nahoru